Így készítsen zöldségalaplét

Mivel ez az alapja sokféle levesnek, ezen áll vagy bukik azok sikere, nagy tehát a tét! Az alábbi recept a siker záloga

A zöldségalaplét könnyű elkészíteni házilag, és egészséges, ízletes alapul szolgál a különféle levesekhez, ragukhoz és mártásokhoz. Sokféle zöldséget használhatunk alapanyagként, csak arra kell ügyelnünk, hogy ne legyen közöttük olyan, amelyiknek túlzottan erős az aromája, mint például a spárgának, a brokkolinak, a kelbimbónak vagy a karfiolnak.

A zöldségalaplét a hűtőben egy hétig lehet tárolni, de le is lehet fagyasztani, így fél évig is eltartható. Ehhez öntsük kb. félliteres fagyasztódobozokba úgy, hogy a lé fölött kb. 1 cm magas hely maradjon üresen. Zárjuk le és címkézzük a dobozokat a dátum és a tartalom feltüntetésével, és tegyük őket a mélyhűtőbe. Mint ahogy fagyasztáskor az alaplé veszít valamelyest az ízéből, amikor felmelegítjük, adhatunk hozzá zöldfűszereket és ízesítőket.

Hozzávalók körülbelül 1 literhez
2 nagy sárgarépa, durvára vágva 1 fej vöröshagyma, durvára vágva 2 zellerszár, durvára vágva 1 nagy paradicsom, 2,5 cm-es darabokra vágva 1 közepes méretű fehérrépa, durvára vágva 1 kisebb paszternák, durvára vágva 1 marék tépdesett római saláta 6 szál petrezselyemzöld 1 gerezd fokhagyma 1 babérlevél 3/4 kávéskanál szárított kakukkfű 1,75 l víz

Elkészítés
1. Egy nagy levesesfazékba tegyük bele a sárga- és fehérrépát, hagymát, zellert, paradicsomot, paszternákot, salátát, petrezselymet, fokhagymát, babérlevelet és kakukkfüvet. Adjuk hozzá a vizet. Közepes hőfokon forraljuk fel, a tetejéről szedjük le a habot. Kisebb hőfokon, félig lefedve hagyjuk egy óra hosszat főni.

2. Béleljünk ki egy szűrőt nedves konyharuhával. Szűrjük a zöldséglevest egy mély tálba. Távolítsuk el a zöldségeket és a zöldfűszereket. Hűtsük le a levesalapot.
 

Tipp: a zöldségeket egy óránál tovább nem szabad főzni, mert ekkor az ízük kesernyés lesz. Ha az átszűrt levet még egy fél óráig főzzük, akkor jobban besűrűsödik, az íze pedig jóval koncentráltabb lesz.

Vote it up
111
Tetszett?Szavazzon rá!