Borscs

Noha nincs teljesen tisztázva az eredete, jellegzetes orosz ételként él a köztudatban

Hasonló receptek

A borscsot számos kelet- és közép-európai konyha szereti magáénak vallani, és a helyi változatok sokszínűsége ezt akár igazolhatja is. A borscs valahogy mégis orosz ételként él a köztudatban. Ennek az lehet az oka, hogy a hatalmas orosz birodalom árnyéka mindenki képzeletében rávetül a környező népekre, úgyhogy magától értetődőnek vesszük, hogy egy kis céklalé is fröccsent mindannyiuk ingére.

Az alap persze mindenhol a cékla, ezt egészítik ki más összetevők – néha káposzta, máshol hús, megint máshol krumpli vagy éppen mindezek együtt. A hol hidegen, hol melegen fogyasztott levesnél az összekötő kapocs a céklán kívül még a savanykásság, ami nekünk a csorbalevesből lehet ismerős.

Borscs, csorba – az etimológusok úgyis le tudják majd vezetni a történelemből, népvándorlásokból és jövevényszavakból a közös gyökereket. Az etimológián azonban jóval túlmutat a borscs jellegzetes, gyönyörű színe és semmivel össze nem téveszthető íze.

Hozzávalók 4-6 személyre
4 dkg vaj 1 vöröshagyma  2 gerezd fokhagyma  50 dkg cékla  ½ zeller • 3 paradicsom • 1 csipet cukor  só  1,5 l húsalaplé  40 dkg burgonya  40 dkg káposzta  50 dkg főtt marhahús  2 evőkanál fehérborecet  2 evőkanál frissen aprított petrezselyem  2 dl tejföl

Elkészítés
1. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és lassú tűzön 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a felkockázott céklát, az apróra vágott zellert, a meghámozott, kimagozott és apróra vágott paradicsom felét, a cukrot és egy csipet sót, felöntjük 2 dl alaplével, majd fedő alatt közepes lángon fél órán át főzzük.

3. Ezalatt a cikkekre vágott krumplit és a legyalult káposztát a maradék alaplében puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl.

4. Hozzáadjuk a maradék paradicsomot, a felkockázott marhahúst és a céklás keveréket, és 10 percig forraljuk.

5. Hozzákeverjük az ecetet, ízlés szerint sózzuk, majd megszórjuk a petrezselyemmel. Tálaláskor a levest tányérokba merjük, és a tetejére tejfölt kanalazunk.

Ha kedveli az orosz ételeket, íme, pár további recept: vatruska, borjúpofa, orosz saláta.

Vote it up
149
Tetszett?Szavazzon rá!