Citromos vajkrém

A gyümölcsös vajak pirítósra vagy langyos zsemlére kenve, vagy akár pitetészta töltelékeként is nagyon finomak. Próbálja ki!

Hozzávalók
2 nagy citrom finomra reszelt héja 2 nagy citrom átszűrt leve 90 g apróra kockázott, sótlan vaj 285 g porcukor 3 felvert egész tojás

Elkészítés
1. Tegyük a citrom héját és levét egy lábasba vagy tűzálló tálba, és helyezzük egy fazék gyöngyözve forró víz fölé. Figyeljünk rá, hogy az edény alja soha ne érjen bele a vízbe.

2. Adjuk hozzá a vajat és a cukrot, majd egy műanyag szűrőn keresztül csorgassuk bele a felvert tojást, hogy ne kerüljenek bele a fehér fonalak. Folyamatosan kevergetve közepes hő felett főzzük a keveréket 20 percig, vagy addig, amíg olyan sűrűvé válik, hogy bevonja a kanalat. Ne engedjük felforrni, különben összecsomósodik.

3. Vegyük le a gőzről a gyümölcsös vajat, és rögtön szűrjük át sűrű műanyag szűrőn egy tiszta, száraz, felmelegített befőttesüvegbe. Fedjük le egy darab sütőpapírral, és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

4. Tegyük rá a fedőt, címkézzük fel, és írjuk rá a dátumot. Hűtőszekrényben tárolva 6 hétig eláll.

Figyelem!
A citrusfélék felületét forgalmazás előtt viasszal és más tartósítókkal kezelik, ezért mindig mossuk meg a gyümölcsöket folyó meleg vízzel, mielőtt lereszeljük a héjukat.

Tálalási javaslat
Pirítóson, langyos zsemlén vagy piskótán, mini tortaformák töltelékeként.

Változatok
Zöldcitromos vajkrém: Ehhez használjuk 4 nagyméretű lime finomra reszelt héját és átszűrt levét, 90 g sótlan vajat, 170 g porcukrot és 3 tojást.

Narancsos vaj: 2 nagy narancs héját és levét keverjük össze 90 g vajjal, 80 g porcukorral és 3 tojással.

Vote it up
211
Tetszett?Szavazzon rá!