Csirkés pite zöldségfalatokkal

A klasszikus kedvencet kissé módosítottuk az egészség jegyében: több zöldség került bele, mint hús. Nem vált kárára

Hozzávalók 6 adaghoz
2 evőkanál olívaolaj 3 póréhagyma, megmosva, a fehér és halványzöld részek durvára aprítva 2 zellerszár, durvára vágva 2 nagy sárgarépa, megtisztítva, vastagon felszeletelve 1 nagy rózsaburgonya, héjastól falatnyi darabokra vágva 10 dkg gomba, vastag szeletekre vágva 3 evőkanál sima liszt 0,5 kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű 0,25 kiskanál só 5 dl csirkealaplé 30 dkg főtt csirkehús, falatnyi darabokra vágva 20 dkg friss vagy mélyhűtött zöldborsó 1 csomag mélyhűtött vajas- (vagy omlós) tészta 1 nagy tojás, 1 evőkanál tejjel felverve a megkenéshez

Elkészítés
1. Közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábosban. Adjuk hozzá a póréhagymát, a sárgarépát és a burgonyát. Időnként megkeverve pároljuk 5 percig, majd adjuk hozzá a gombát.

2. Pároljuk további 5 percig (időnként keverjük meg), majd adjuk hozzá a lisztet, a kakukkfüvet és a sót. Öntsük hozzá a csirkealaplét, és közepes hőfokon, kevergetve főzzük 2 percig, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a csirkehúst és a zöldborsót.

3. Öntsük át egy kb. 23-25 cm átmérőjű tűzálló tálba, és hagyjuk kihűlni.

4. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

5. Csomagoljuk ki a tésztalapot, és vágjunk ki belőle egy akkora darabot, mint amekkora a tűzálló tál. Az alsó oldalát kenjük be a felvert tojással, és rakjuk rá a tálban lévő töltelékre. Ha szükséges, vágjuk le a szélét. A tésztalap tetejét is kenjük be a tojással, majd a közepén vágjunk 4 darab 2,5 cm-es nyílást, hogy a gőz távozhasson.

6. Süssük a sütőben, amíg a töltelék forrni nem kezd, illetve a tésztalap aranybarnára nem sül (25-30 perc). Tálalás előtt legalább 10 percig hagyjuk állni.
 

Ismerjen meg más csirkéspite-recepteket is!

Vote it up
212
Tetszett?Szavazzon rá!