Cukkinipüré és patisszonpüré

Ha bő volt a termés, érdemes tökpürét eltenni télire, mivel remek krémlevest vagy felfújtat rittyenthet belőle

Akinek rekordmennyiségű cukkinije vagy patisszonja termett, ne hagyja veszni e finom és egészséges tökfélék feleslegét, figyelmeztet Dan Barber, aki befőzési tanfolyamokat tart a New York-i Stone Barns Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Központban. A fagyasztva eltett tökpüréből ízletes étkeket varázsolhat a hideg téli estéken.

Elkészítés
1. A cukkini-, illetve patisszonpüré készítéséhez hevítsünk 1 dl olívaolajat 3 gerezd fokhagymával lassú tűzön, körülbelül három percig.

2. Adjunk hozzá 10 db negyedekbe vágott, kimagozott cukkinit vagy patisszont (csillagtököt), egy fej apróra vágott vöröshagymát és 0,5 kg leveles parajt.

3. Főzzük fedő alatt, gyakran megkeverve egy órán át. Robotgéppel pürésítsük, hűtsük le és fagyasszuk.
 

Télen azután sűrű krémlevest készíthetünk: engedjünk fel 1/2 kg pürét, melegítsük fel lábasban 1 dl édesítetlen kókusztejjel, 1 kiskanál curryporral és 1 dl finomra darált mandulával.

Felfújthoz engedjünk fel még 1/2 kg pürét, adjunk hozzá 1/2 kg ricotta túrósajtot, 4 tojást, 1 dl tejet, 1/2 dl reszelt parmezánt és 1 dl zsemlemorzsát. Süssük sütőben 175°-on körülbelül 35 percig, amíg meg nem szilárdul.

Vote it up
196
Tetszett?Szavazzon rá!