Egypercesek az egészségért

Ugye, van naponta egy perce saját magára? Mindössze ennyire van szüksége egy rövid, de talán életmentő önellenőrzéshez

Nézze át a fésűjét
Mit jelezhet? Pajzsmirigy-rendellenességet vagy ásványianyag-hiányt.

A réz-, a vas- és a biotinhiány mind hajhullást okozhatnak, de hajhullással járhat a pajzsmirigy-betegség is. Ha komolyabb hormonális változáson esett át a közelmúltban, például szült vagy abbahagyta a fogamzásgátló szedését, annak is lehet az első három hónapban hajhullás a jele.

Hogyan végezze a vizsgálatot? Szöszölős munka; ha a mosdókagylóban, illetve a fésűn több haj marad, mint általában, meg kellene őket számolni, hogy mégis mennyi az annyi. Napi 100 hajszál elvesztése normális, de ha 200 fölé megy, és már csomókban jön ki a haja, ideje időpontot kérni egy orvosnál. Ráadásul a hosszú haj ilyenkor hátrány: ugyanannyi szál elvesztett haj jóval többnek tűnik.

Vizsgálja meg a szeme fehérjét
Mit jelezhet? Allergiára, herpeszre és különböző fertőzésekre utalhat az eltérés.

Ha a szemfehérjében sárga árnyalatot vél felfedezni, az azért is lehet, mert túl sok időt töltött a napon megfelelő napszemüveg nélkül. Az ultraibolya-sugárzás hatására megvastagodhat a szemfehérjét borító átlátszó hártya. Gyakoribb, hogy a kötőhártyában a vérerek tágulata miatt a szeme bepirosodik. Ez lehet kialvatlanság miatt, vagy mert valami belement a szemébe, ugyanakkor allergia, megfázás, influenza, szemszárazság, herpesz vagy akár kötőhártya-gyulladás tünete is lehet. Ritkábban komolyabb betegség vagy sérülés jele is lehet. Komoly tünet, ha csak a szivárványhártya körül vörös a szem, ilyenkor mielőbb forduljon szemészhez.

Hogyan végezze a vizsgálatot? Nézzen tükörbe, és fókuszáljon a szemfehérjére. Jó jel, ha nem lát elszíneződést, csak egyenletes fehér színt. Íme, pár további tanács!

Fújja ki az orrát
Mit jelezhet? Allergia, illetve egyes hiányállapotok.

Az ember szokásosan az orrán keresztül vesz levegőt, amihez fontos, hogy a levegő útját semmi ne akadályozza. Az orrjáratban a legkisebb torlódás sem természetes, legyen szó allergiáról, megfázásról, az orrmelléküreg gyulladásáról, esetleg az orrváz elváltozásáról. Sokan eldugult orral élik mindennapjaikat, pedig nem kellene – hiába tud még kényelmesen lélegezni, ha orra 30 százalékosan el van dugulva, az azt jelenti, hogy sűrűbben vagy nagyobb erőkifejtéssel kell levegőt vennie, hogy szervezete megkapja, ami jár neki. Vagy a szájon át veszi a levegőt, ami szintén nem jó (eltorzítja az arckifejezést, és így gyakoribb a megfázás).

Hogyan végezze a vizsgálatot? Fújja ki az orrát egy zsebkendőbe. Ha nincs orváladék, minden rendben van! Ha tiszta a váladék, az allergiára vagy szénanáthára utalhat, a sárga és a zöld váladék viszont fertőzést jelent. A darabos váladéktól nem kell megijedni: így szabadul meg a szervezet az orrszőrökön a légzés során fennakadt részecskéktől.

Nézzen a körmére
Mit jelezhet? Bőrrák, belszervi betegség és gomba.

Az egészséges köröm erős és tiszta, bármilyen jelentősebb elváltozás betegségre utalhat. Hogy mire? Leginkább vitamin-, ásványianyag- vagy fehérjehiányra, vérszegénységre, pajzsmirigy-betegségre, hormonzavarra vagy akár pikkelysömörre. De az is lehet, hogy egyszerűen csak túl sokat mosogatott.

Hogyan végezze a vizsgálatot? Egyesével nézze át a körmeit, keressen elszíneződéseket. Egy halvány fehér folt inkább manikűrösért kiált, mint orvosért, valószínűleg egy ráhúzott fiók vagy valami hasonló okozta. Azonban ha lineáris barnás csíkokat talál, amelyek a felhámba is belefutnak, az lehet, hogy melanomára (bőrrákra) utal, és ki kell vizsgáltatni. Ha a körömágy alatt lát barnás elszíneződést, azt valószínűleg gomba okozza, amelyet az orvos vényre kapható gyógyszerrel kezelhet. A körömágy felé homályos fehér, a körömhegyen pedig sötét elszíneződés vesebaj jele lehet. Kattintson a további jelekért!

Vegye elő a fogselymet
Mit jelezhet? Szívbetegség, fertőzések stb. kockázatát.

Ha megfogadja a fogorvos tanácsát, mindennap használ fogselymet, hogy megelőzze a fogszuvasodást és a különböző ínybetegségeket. Ha a fogselyem használatától vérezni kezd az ínye, akkor éppen hogy nem szabad abbahagyni: a vérzés ínygyulladás jele lehet, amelytől a fogselyem segíthet megszabadulni. Kutatások szerint a begyulladt, fertőzött íny fokozza a szívbetegség veszélyét: az idült gyulladás hatására az immunrendszer olyan vegyületeket juttat a véráramba, amelyek hozzájárulhatnak az érfal gyulladásához és így a verőerek elmeszesedéséhez.

Hogyan végezze? Nem szabad túl agresszívan csinálni, mert súlyosan felsértheti az ínyét. Tekerjen középső ujjai köré egy 40-50 centi hosszú fogselymet, majd csípje hüvelyk- és mutatóujjai közé úgy, hogy 3-5 centi maradjon szabadon a zsinórból. Finoman csúsztassa fogai közötti résbe, majd cikcakkos mozdulatokkal mozgassa lefelé-felfelé. Vigyázzon, ne tépje el a fogselymet a fogai között.

Vizsgálja meg a vizeletét
Mit jelezhet? Fertőzések, vesebaj.

Az egészséges vizelet tiszta, esetleg halványsárga színezetű. Egyes ételek, illetve a B-vitamin kiegészítők vagy gyógyszerek is hajlamosak a vizelet elszínezésére. Amire különösen figyelnie kell, az a vér: a véres vizelet jelenthet a vesekőtől kezdve a gyulladáson keresztül rákig bármit – tehát ha sötét a vizelete, ne mismásolja el, azonnal forduljon orvoshoz!

Ha a megszokott halványsárga helyett napokig valami egészen más színt tapasztal, ne tétovázzon, keresse fel orvosát.

Mérje meg, hány kiló
Mit jelezhet? Cukorbetegség, szívbetegség kockázatát.

Bár közhelyszámba megy, nem lehet eleget ismételgetni a testtömeg fontosságát: a cukorbetegségtől kezdve a szívbajokon keresztül az ízületi gyulladásig rengeteg minden veszélyét növelheti az elhízás. Ráadásul kutatások szerint a rendszeres testtömegmérés jótékony hatást is kifejthet: egy amerikai vizsgálat alatt maximum 2-3 kilogrammos kilengéseket tapasztaltak a rendszeresen mérlegre állók 61 százalékánál. A mindennapos méricskélésnek köszönhetően gyorsan tudtak reagálni az esetleg felszedett pár kilóra, azaz a mérleg segített a tömeg stabilizálásában.

Hogyan végezze a vizsgálatot? Meztelenül, reggeli előtt az ideális, de ha erre nincs ideje, arra figyeljen, hogy akármilyen időpontot is választ, onnantól kezdve legyen következetes. A ruha, de pár pohár víz is hozzáadhat a valós értékhez – tömege többet ingadozik 24 óra alatt, mint gondolná. Fontos továbbá, hogy mindig ugyanazt a mérleget használja, mert az egyes mérlegek gyakran mutatnak némi eltérést egymáshoz képest.

Mérje meg az állóképességét is
Mit jelezhet? Hosszan tartó betegségek, szívelégtelenség

Sokáig a helyes étrend összeállítását gondolták az egészséges élet kulcsának, de mostanra már osztoznia kell a főszerepen a fittséggel. Annál, hogy milyen mértékben egészséges a rendszeres testmozgás, csak az a megdöbbentőbb, hogy milyen kártékony lehet az aktivitás hiánya: egyes szakértők szerint ma már nem a dohányzás, hanem a mozgásszegény életmód a felelős a legtöbb megelőzhető halálozásért!

Hogyan végezze a vizsgálatot? Több módszer is van az állóképesség tesztelésére, a következő például egyszerű iskolai feladat. Végezze el 25-ször a közismert karemeléses, terpesz-zár szökdeléses gyakorlatot – ha ettől kifárad, akkor bizony több mozgásra van szüksége. A cél, hogy a gyakorlatot végigcsinálja anélkül, hogy lihegni kezdene és lényegesebben felmenne a pulzusa. Az is informatív, ha nehezen tud egy emeletet gyalog felmenni.

Vegyen derékbőséget
Mit jelezhet? szívbetegségek, magas vérnyomás veszélye.

Igen, még több méricskélés… Azért fontos a derékbőséget külön is lemérni, mert a has körül lerakódó zsírpárnák veszélyesebbek. Ellentétben a fenekükre, combjukra vagy egyéb testrészekre hízókkal, akik a hasukra szednek fel felesleget, azok sokkal inkább ki vannak téve a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és egyes rákos betegségek veszélyének.

Hogyan végezze a vizsgálatot? Mérőszalaggal tekerje körbe derekát, illetve ezután a csípőjét is, majd a derékbőséget ossza el a csípőbőséggel – azaz, ha dereka kerülete 80 centiméter, csípője pedig 100 centiméter, akkor 0,8-at kap. Ha az ön száma 0,8 vagy alacsonyabb, a kockázat alacsony, ha 0,81–0,85 közé esik, a veszély mérsékelt, a 0,85 fölötti érték azonban már magas kockázatot jelez.

Érdekesség: felmérések szerint férfiak számára nőknél a derék-csípő arányt tekintve a 0,7-es érték a vonzó.

Ügyeljen bőre hidratálására
Mit jelezhet? Fertőzések, egyes tápanyagok hiánya.

A száraz bőr kellemetlen, viszket és nem is túl esztétikus, de ennél nagyobb baj, hogy okozhatja valamilyen alapfontosságú tápanyagnak a hiánya vagy akár egy komoly bőrbetegség is. Továbbá a töredezett, száraz bőr szó szerint szabad utat enged a különböző fertőzéseknek és betegségeknek.

Hogyan végezze a vizsgálatot? Körömhegyével finoman fusson végig az alkarján: ha körme alatt felszakadozik a bőr, vagy a gyöngéd mozdulat ellenére látható karcolást hagy maga után, ideje hidratálnia! A száraz bőr gyakran kipirosodik, de feltöredezni és vérezni is szokott.

Alaposan nézze végig a bőrét
Mit jelezhet? Melanóma.

A festéksejtes bőrrák (melanóma) a második leggyakoribb rákos betegség a 20–29 közötti nőknél, a 40 alatti nők között az elmúlt 30 évben háromszorosára nőtt a száma. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia évi egyszeri teljes körű vizsgálatot ajánl. Átlagosan 59 éves korban diagnosztizálják a betegséget, de minél korábban kimutatják, annál jobb a gyógyulás esélye.

Hogyan végezze a vizsgálatot? Folyamatosan vezessen naplót a változásokról, amelyeket tapasztal a bőrén. Figyelje a szeplőket, anyajegyeket és minden gyanús, nem gyógyuló sebhelyet. Le is jegyezheti ezeket, vagy akár rajzot vagy fényképet is készíthet, hogy az újabb vizsgálatok során könnyen összevethesse az eredményeket.

Az egészséges anyajegy barna, homokszínű vagy fekete, lehet sima vagy domború, általában szimmetrikus, sima szélekkel. Jól jegyezze meg a bőrrák főbb ismertetőjegyeit. Ha az anyajegyben a Sötét szín különböző árnyalatai láthatók, illetve aszimmetria, ha növekszik, szabálytalan a széle, megnő az esélye („SANSZ”), hogy rosszindulatúvá válik. Ha ezeket tapasztalja, illetve ha az anyajegy viszket vagy vérzik, azonnal forduljon orvoshoz.

Vote it up
186
Tetszett?Szavazzon rá!