Focaccia

Az olasz lepénykenyér ideális kísérő húsételekhez, ropogós salátákhoz vagy egyszerűen sajthoz, olívabogyóhoz és vörösborhoz

Hasonló receptek

Hozzávalók 1 kenyérhez
50 dkg BL112-es búzaliszt, egy kevés a formázáshoz 1 kiskanál só 4 dkg élesztő 4 evőkanál extra szűz olívaolaj 1/2 kiskanál durva tengeri só, ízlés szerint

Elkészítés
1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk. Az élesztőt 3 dl langyos vízben felfuttatjuk, és 3 evőkanál olívaolajjal együtt a liszthez adjuk. Kézi mixer dagasztókarjával az egészet ragacsos tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

2. A belisztezett munkalapon erőteljes mozdulatokkal kb. 10 percig dögönyözzük és ütögetjük, amíg ruganyos, de már nem ragacsos tésztát kapunk. Szükség esetén adunk még hozzá egy kis lisztet, de csak annyit, hogy már ne ragadjon.

3. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztából cipót gömbölyítünk, a tepsibe tesszük, és húzogatva egy 2 cm vastag és 20 cm átmérőjű lepénnyé nyújtjuk. Letakarjuk, és 30 percig kelni hagyjuk.

4. A sütőt 230 °C-ra (légkeveréses sütő 210 °C, gázsütő 5-ös fokozat) előmelegítjük. A megkelt tésztába benedvesített ujjal lyukakat fúrunk.

5. A lepényt bekenjük a maradék olívaolajjal. Tetszés szerint durva szemcsés tengeri sót hintünk rá. Az előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Az elkészült focacciát kivesszük, 15 percre a süteményesrácsra tesszük hűlni, majd konyharuhába tekerjük, hogy a héja megpuhuljon. Melegen vagy hidegen fogyasztjuk.

Vote it up
217
Tetszett?Szavazzon rá!