Ketchup házilag

Nem érdemes az üzletben vásárolnia, mivel ez sokkal finomabb, ráadásul érződik benne a készítés öröme is

Hasonló receptek

Hozzávalók
4,5 liter (kb. 24 db) érett paradicsom meghámozva, kicsutkázva és felkockázva 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva 1 nagy piros kaliforniai paprika megpucolva és felaprítva 1,5 teáskanál zellermag 1 teáskanál mustármag 1 teáskanál egész szegfűbors 1 darabka egész fahéj 2,45 dl barna cukor 1 evőkanál só 3,5 dl almaecet (5%-os) 1 evőkanál paprika

Elkészítés
1. Egy nagyméretű serpenyőben vagy lábasban közepes láng felett keverjük össze a paradicsomot, hagymát és kaliforniai paprikát, és főzzük addig, amíg megpuhul. Egy passzírozó vagy szita segítségével törjük át a zöldségeket, hogy a keverék püré állagú legyen. Ha kész, tegyük vissza az edénybe.

2. Magas hőmérsékleten forraljuk a zöldségpürét körülbelül egy órán át, amíg nagyjából a térfogata felére sűrűsödik.

3. Vágjunk le egy 5×5 cm-es gézdarabot (vagy harisnyadarabot), tegyük bele a zellermagot, mustárt, szegfűborsot és fahéjat, majd fogjuk össze a négy sarkánál, és szorosan kössük meg cérnával. Adjuk a paradicsomos keverékhez a fűszercsomagot, a barna cukrot és a sót. Lassú tűzön, óvatosan kevergetve főzzük 25 percig.

4. Keverjük hozzá az almaecetet és a pirospaprikát. Gyakori kevergetés mellett főzzük tovább, amíg kellően besűrűsödik.

5. Merjük ki a ketchupot tisztára mosott befőttesüvegekbe, egy kis helyet hagyva a fedő alatt. Töröljük le a fedőket, zárjuk rá a befőttesüvegekre, majd 10 percre merítsük őket enyhe forrásban levő vízbe. Hűtsük ki, és a tető benyomásával ellenőrizzük, hogy légmentesen záródnak-e: ha valamelyik fedő nem marad lenyomva, azt az üveget tartsuk hűtőszekrényben, és minél előbb használjuk fel.

6. Címkézzük fel az üvegeket, és tároljuk hűvös, sötét helyen. Egy hét elteltével a ketchup fogyasztásra kész; bontatlanul egy évig eláll. Miután kinyitottuk, tartsuk a hűtőben!
 

Paradicsomból készíthet paradicsompürét, de akár aszalhatja is, főleg a koktélparadicsomot. Bátran próbálkozhat a paradicsom alapú tésztaszósz házi készítésével is. Finomabb és olcsóbb lesz, mint a bolti.

Egyébként a paradicsomszósz tulajdonképpen egészségesebb, mint maga a friss paradicsom, mivel így a szervezet jobban tudja hasznosítani a benne található likopin nevű antioxidánst, amely a szabad gyökök semlegesítésével véd a ráktól.

Még egy érdekesség: a paradicsomban megtalálható a nyelvünk által érzékelt ötödik alapíz, az umami.

Az allergiások viszont jobb, ha óvatosan fogyasztják, mivel keresztallergia alakulhat ki náluk.

Vote it up
268
Tetszett?Szavazzon rá!