Madártej

A magunkénak érezzük, pedig nem is magyar találmány. A megrázkódtatás enyhítésére kicsit megvariáltuk

Hozzávalók 4 személyre
1,2 liter tej 2 db vaníliarúd 3 db tojásfehérje 4 db tojássárgája 16 dkg cukor + 10 dkg a karamellöntethez csipetnyi só

Elkészítés
1. A tejet a vaníliarudak kikapart belsejével és a rudakkal együtt felforraljuk, majd félretesszük.

2. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval félig felverjük, és habverővel tovább verve, evőkanalanként hozzáadunk 12 dkg cukrot, míg kemény hab nem lesz belőle.

3. A tejet újra felforraljuk, majd a habból „felhőket” kanalazunk bele, és 3-4 percig főzzük. Ezután a habfelhőket óvatosan kivesszük (vigyázva, nehogy összetörjenek) és félretesszük.

4. A tejet átszűrjük egy másik edénybe, és újra melegíteni kezdjük. A tojássárgáját összekeverjük a maradék cukorral, és – folyamatos kevergetés mellett – a forró tejhez adjuk. A szószt addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik, és a kanálon bevonatot nem képez, majd a tűzről levéve félretesszük hűlni.

5. A karamellöntethez a cukrot 3 evőkanál vízzel forralni kezdjük, majd folyamatosan kevergetve, közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor karamellizálódni nem kezd, de még folyékony állagú.

6. Tálaláskor a szószt tálkákba kanalazzuk, a habfelhőkkel díszítjük, és meglocsoljuk a karamellöntettel.
 

Ismerjen meg más madártej-recepteket is!

Vote it up
192
Tetszett?Szavazzon rá!