Madártej pisztáciás tojáshabbal

Ebben a változatban a könnyű tojáshabba apróra tört pisztáciát forgatunk

Hozzávalók
6 dl félzsíros tej 1 db vaníliarúd 1 kiskanál kukoricakeményítő 2,5 dkg finom szemcséjű kristálycukor 4 nagy tojássárgája a pisztáciás tojáshabhoz 4,5 dkg finom szemcséjű kristálycukor 1,5 dkg porcukor 25 dkg fekete áfonya 1 nagy tojásfehérje 3 dkg sózatlan pisztácia felaprítva

Elkészítés
1.  A tejet egy közepes méretű serpenyőbe öntjük. Éles késsel hosszában felhasítjuk a vaníliarudat, és az apró fekete magokat a tejbe kaparjuk. A vaníliarudat félbevágjuk, majd a cukorral együtt a tejhez adjuk. Óvatosan felforraljuk, és közben időnként megkeverjük.

2. Ezalatt a tojásfehérjéből lágy habot verünk, fokozatosan beleforgatjuk a cukrot, majd tovább verjük, amíg a hab fényes és kemény lesz. Óvatosan hozzákeverjük a pisztáciát.

3. Amikor a tej már csendesen forr, négy kupacban rákanalazzuk a tojáshabot. 5 percig forráspont alatti hőmérsékleten főzzük, miközben félidőben óvatosan a másik oldalukra fordítjuk a habgaluskákat. Végül szűrőkanállal kiemeljük őket, és háztartási törlőpapíron félretesszük.

4. A tejet egy vastag fenekű lábasba szűrjük. A tojássárgáját simára keverjük a kukoricakeményítővel, majd habverővel a tejhez adjuk. Állandó keverés közben 5–7 percig nagyon alacsony hőfokon besűrítjük. Ne engedjük felforrni, mert megcsomósodik. Ha mégis csomósodni kezd, finom lyukú szűrőn azonnal szűrjük át egy tiszta lábasba.

5. Levesszük a vaníliasodót a tűzhelyről, és egy nagy lapos tálba vagy kis tálkákba kanalazzuk. Lefedjük, és legalább 30 percre, de még jobb, ha 1 órára behűtjük.

6. Közben elkészítjük az áfonyaöntetet. Az áfonyát a porcukorral és 2 kiskanál vízzel egy kis lábasba tesszük. Alacsony hőfokon felforraljuk, és időnként megkeverve 4-5 percig csendesen főzzük. Szitán áttörjük, majd megvárjuk, amíg kihűl.

7. A habgaluskákat a tejsodóra tesszük, és rájuk locsolunk egy kevés öntetet. A maradék áfonyaszószt is az asztalra készítjük, és azonnal tálaljuk.

Tippek
• Az öntetet mélyhűtött és felengedett áfonyából is elkészíthetjük.
A pisztáciát teljesen elhagyhatjuk, vagy akár felaprított pekándióval is helyettesíthetjük.
Limonellás-passiógyümölcsös madártejhez a tejet vanília helyett 1 limonella reszelt héjával ízesítjük. A tojáshabot az alaprecept szerint elkészítjük, de nem teszünk bele pisztáciát. Az öntetet passiógyümölcsből főzzük: 6 nagy, érett passiógyümölcsöt félbevágunk, és a lágy belső részt egy kis lábasba kanalazzuk. Összekeverjük 1,5 dkg kristálycukorral, és alacsony hőfokon, kevergetve 1-2 percig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hidegen tálaljuk.

Előkészítés: 5 perc, főzés: 30 perc

Vote it up
133
Tetszett?Szavazzon rá!