Meddig fűszer a fűszer?

Hogyan és meddig érdemes tárolni az egyes fűszerféléket, hogy minél inkább megőrizzék az aromájukat?

A szárított fűszerek sosem mennek tönkre, tehát nem betegítik meg az embert. Idővel azonban gyengül az aromájuk. Meghosszabbíthatja ízesítői hatóképességét, ha száraz, hűvös, sötét helyen, hőforrástól távol tartja őket. Kivételt képeznek a piros színűek, például a paprika és a Cayenne-bors.

A készletkártevő rovarok, például a lisztiloncák és lisztbogarak kedvelik a piros dolgokat, ezért ezeket a fűszereket a hűtőben vagy fagyasztóban tárolja! Főzéskor a kívánt fűszermennyiséget szórja csészébe vagy kanálra, sosem közvetlenül a főzőedénybe, különben gőz kerülhet a fűszer tégelyébe.

Megfelelő tárolással az alábbi időtartamig számíthat arra, hogy fűszerei ízesek maradnak:

Egy-három évig: zöldfűszerek, például petrezselyem, bazsalikom és oregano. (Ezek gyorsabban veszítik el az ízüket, mert nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, így az ízüket adó olajak elpárolognak.)

Két-három évig: őrölt fűszerek, például pirospaprika, fahéj és szerecsendió.

Három-öt évig: Minden egész fűszer, így a szemes bors, a szegfűszeg és a darabos fahéj.

Vote it up
174
Tetszett?Szavazzon rá!