Mire jó a varázsmogyoró?

Rég bevált gyógyír az amerikai eredetű növény kivonata, a hamamelis-víz. Tudja meg, hányféle módon használható

A paracetamol, a fertőtlenítőszer és a ragtapasz mellett jó, ha a varázsmogyoró (Hamamelis Virginiana) is helyet kap a gyógyszeres szekrényünkben. A növény kivonata csillapítja a viszketést, enyhíti az aranyeres fájdalmat, felfrissíti a bőrt (ugyanolyan hatékony, mint a bőrlemosó tonikok), és segít elállítani a vérzést a borotválkozáskor ejtett vágások és más kisebb sebek esetén. Alapvető hatóanyaga a csersav, amely összehúzza a bőr pórusait, illetve a vérereket. Régen belsőleg, hasmenés ellen is alkalmazták a varázsmogyorót.

Már nem a régi
A napjainkban varázsmogyoró néven vagy hamamelis-vízként árult készítmény már teljesen más, mint régen. Az 1800-as évek végén a gyártók ugyanis a hagyományos pácolási eljárásról gőzös desztillációra váltottak át. Az új módszer hatékonyabbnak bizonyult, de a lepárlás során alkalmazott nagy hő miatt a varázsmogyoró szinte a benne lévő összes csersavat elveszíti. Enyhe összehúzó hatását kizárólag a hozzáadott alkoholnak köszönheti.

Szerencsére még mindig hozzájuthatunk olyan termékekhez, amelyek tartalmazzák a gyógynövény hatóanyagát, például folyékony kivonathoz, szárított levélhez (amelyből főzet készíthető) vagy tinktúrához. A varázsmogyorót számos kozmetikai termékhez is felhasználják.

Hűsítő érösszehúzó
Igaz ugyan, hogy a fenti okok miatt bizonyos varázsmogyoró-készítményeknek nem sok közük van a hagyományos gyógyírhoz, alkoholtartalmuknak köszönhetően továbbra is rendelkeznek összehúzó hatással. Így bármelyik terméket választjuk is, nyugodtan használhatjuk a következő esetekben.

Borotválkozás után Ha a varázsmogyorót borotválkozás utáni arcszeszként alkalmazzuk, puhává és simává teszi a bőrt. Ha megvágtuk magunkat, fertőtleníthetjük vele a sebet, és csillapíthatjuk a vérzést. Ne használjunk azonban varázsmogyorót súlyosabb sérülésekre, mert az alkohol tovább károsítja a bőrt.

Arctonik helyett Mártsunk egy gézlapot vagy vattalabdát varázsmogyoróba, és töröljük át vele az arcunkat. Eltávolítja a felszíni zsírt, összehúzza a pórusokat, és frissíti a bőrt. Nem véletlen, hogy a növény egyre több bőrápolási termék összetevője.

A bőrirritáció enyhítésére Összehúzó hatása révén a varázsmogyoró hatékonyan csillapítja a leégést, a bőrgyulladást és a rovarcsípéseket. Nyáron tartsuk a varázsmogyorót a hűtőben, ha ugyanis hidegen visszük fel a leégett bőrre, még hatékonyabban nyugtatja azt.

A valódi varázsmogyoró
Készítsünk főzetet, vagy használjunk gyógynövényboltokban kapható folyékony kivonatot, hogy élvezhessük a varázsmogyoró csersavtartalmának előnyeit.

Általános bőrápoló Keverjük össze a kivonatot rózsavízzel és muskátliolajjal, majd használjuk a bőr tisztítására és ápolására.

Kisebb sérülések ellátása Alkalmazzuk a tinktúrát zúzódásokra és rándulásokra. Csökkenti a duzzanatot, és elősegíti a véraláfutások gyógyulását.

Aranyér Öntsünk erős varázsmogyoró-főzetet vagy folyékony kivonatot egy vattalabdára, és kenjük az érzékeny területre. A csersav összehúzza a vérereket, és a folyadék elpárologva nyugtató, hűsítő érzést nyújt. (A varázsmogyoró néhány vény nélkül kapható aranyérkészítmény egyik összetevője.)

Viszkető kiütések Keverjünk össze varázsmogyoró-főzetet és kamillateát, majd tartsuk a hűtőszekrényben, hogy szükség esetén a bőrre permetezve kezelni tudjuk a viszkető kiütéseket: az ekcémát, a dermatitiszt, a bárányhimlőt vagy a kanyarót.

A lehelet felfrissítése Használjunk gyenge varázsmogyoró-főzetet szájvízként. Gátolja a szájüregben a baktériumok szaporodását, és hatékony a fogágybetegségekkel szemben. Öblögessünk vele, de ne nyeljük le.

Bőrkiütések csillapítása A gyógynövényt – gyulladáscsökkentő, hidratáló és antibakteriális hatásának köszönhetően – eredményesen alkalmazhatjuk az intertrigo (gyulladásos állapot, amelyet a nyirkos testhajlatok pállása okozhat) és a dermatitisz bizonyos típusai esetén. Vigyük fel a varázsmogyoró-főzetet az érintett területre.

Napozás után Gyulladáscsökkentő hatása révén a varázsmogyoró megnyugtatja a bőrt. Mivel a benne lévő csersav vélhetően védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, a gyógynövényt napozás utáni testápolók alapanyagaként is felhasználják.

Vote it up
194
Tetszett?Szavazzon rá!