Szilvás fánkocskák

Unalmasak már a lekvárosfánk-receptek? Tegyen kockacukorral töltött szilvát a fánkok közepébe

Hasonló receptek

Hozzávalók
25 dkg liszt és egy kevés a nyújtáshoz 1 db kisebb tojás 4 dkg cukor 20 szem szilva 0,5 kiskanál fahéj 1 kiskanál reszelt citromhéj 2 dkg élesztő 2,5 dl langyos tej 20 szem kockacukor 4 dkg megolvasztott vaj 5 dkg cukor 1 csipet só zsiradék a kisütéshez

Elkészítés
1. A lisztet egy tálba szitáljuk. A közepén kialakítunk egy mélyedést; hozzáadjuk a cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. A tojást kikeverjük, és a vajjal együtt egyenletesen a kupac köré öntjük. Az élesztőt a langyos tejben elkeverjük és felfuttatjuk.

2. Az élesztős tejet a lisztes keverékhez adjuk. Kézi mixer dagasztókarjával ragacsos tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és körülbelül 30 percig meleg helyen kelesztjük.

3. Megmossuk a szilvát, egyik oldalát felvágjuk és kimagozzuk. Mindegyik gyümölcsbe 1 kockacukrot bújtatunk.

4. A tésztát a belisztezett munkalapon 5 perc alatt jól összegyúrjuk. Újabb 15 percig kelesztjük. Vékonyan kinyújtjuk,és 20 db 8×4 centis téglalapra vágjuk. Mindegyik tésztalapra 1-1 szem szilvát teszünk, majd feltekerjük.

5. Egy nagy lábasban bőséges mennyiségű zsiradékot forrósítunk. Amikor a lábasba tartott fakanál nyelén apró hólyagocskák jelennek meg, a zsiradék kellőképpen átforrósodott. A fánkokat aranybarnára sütjük. Kiszedjük, és törlőpapíron lecsepegtetjük róluk a zsírt vagy az olajat. Fahéjas cukorral meghintjük, és melegen tálaljuk.

Tippek
Ha sárgabarackos fánkot szeretnénk, a tésztalapot 12 db 12×8 centis téglalapra vágjuk, és mindegyikbe egy kimagozott, kockacukorral „töltött” sárgabarackot göngyölünk.

Vote it up
176
Tetszett?Szavazzon rá!