Áfonyazselés ananásztorta

Ananászkonzervből is elkészítheti, így ráadásul a tortabevonatot is kikeverheti a konzerv levéből

Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos formához
25 dkg liszt, egy kevés a formázáshoz 3 evőkanál cukor 12,5 dkg vaj 1 csipet só 1 db citrom 1 db tojás zsiradék a sütőformához

A tetejére: 1 db tojássárgája 2 db tojás 7 dkg cukor 12 dkg habtejszín 2,5 dl almalé 1 db friss ananász 1 db vaníliarúd 3 dkg darabolt mandula 4 evőkanál vörös áfonyazselé 1 tasak fehér tortamáz

Elkészítés
1. Az omlós tésztához először megmossuk és szárazra töröljük a citromot. A héjából 1 kiskanálnyit lereszelünk. Azután a lisztet, a sót, a cukrot, a vajat, a tojást és a citromhéjat 2-3 evőkanál vízzel együtt egy tálba tesszük és összekeverjük.

2. Elektromos kézi mixer dagasztókarjával vagy robotgépben jólösszegyúrjuk a tésztát. Belisztezzük a kezünket, és még néhány percig gyúrjuk, amíg a tészta fényesen csillogni nem kezd. Folpakba csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

3. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, a sütőformát kikenjük. A tésztát kerek lappá nyújtjuk és a formába tesszük, miközben kialakítunkegy 2 cm magas peremet.

4. Mielőtt a gyümölcsöt a tetején elrendezzük, tojássárgájával megkenjük a tortalapot. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A tojásokat 4,5 dkg cukorral, a vaníliával és a tejszínnel tálban kikeverjük, és a krémet a tortalapra simítjuk. Az előmelegített sütőben 25 perc alatt kisütjük.

5. Közben az ananászt meghámozzuk, eltávolítjuk a torzsáját és felszeleteljük. Kivesszük a tortalapot a sütőből, hűlni hagyjuk, majd rátesszük az ananászkarikákat.

6. Az ananászkarikák közepébe egy kiskanálnyi áfonyazselét teszünk.

7. Az almalével és a maradék cukorral elkészítjük a tortamázat a tasakon feltüntetett útmutatás szerint. Bevonjuk vele az ananásztortát, és a szélét azonnal körbeszórjuk mandulaforgáccsal.
 

Tipp
A tortabevonatot a konzerv levéből és zselatinból magunk is kikeverhetjük. Kimérünk 2,5 dl ananászlevet, amelyből 0,5 dl-t egy kis lábasban felforrósítunk, és 4, előzőleg beáztatott, kinyomkodott zselatinlapot feloldunk benne. A forró zselésítő folyadékot gyorsan a maradék ananászléhez keverjük. Mihelyt a folyadék dermedni kezd, bevonjuk vele a tortát.

Vote it up
201
Tetszett?Szavazzon rá!