Állandóan szomjas?

Ha egész nap úgy érzi, kiszáradt és innia kell, az egyebek közt utalhat cukorbetegségre, vérszegénységre vagy xerosztómiára is

Túl sok sót tartalmaz az étrendje
A só kivonja a vizet a sejtekből, egyben arra ösztönzi a szervezetet, hogy amennyi vizet csak lehet, tartson vissza. Ezért vizel keveset az, aki túl sok sót fogyaszt. A folyadéktól megfosztott sejtek üzenetben követelnek több vizet az agytól, emiatt szomjasnak érzi magát. Fogja vissza a sófogyasztást, és igyon elegendő vizet.

Sétált egyet reggel
– Amikor többet izzad, több folyadékra van szüksége – mondja dr. Peter Mayock, egy chicagói klinika orvosigazgatója. A fokozott testedzés során verejték formájában veszít folyadékot, és ha azt nem pótolja, kiszáradhat. Mindenkinek más a folyadékigénye, ezért Mayock azt javasolja, figyeljen szervezete jelzéseire.

Cukorbeteg
Sok beteg összetéveszti a kiszáradást a cukorbetegséggel. – Kiszáradáskor a folyadékháztartás borul fel – magyarázza dr. Mayock. – Diabétesz esetén a vércukorszint változik kórosan, s emiatt nő a vizelet mennyisége, ezzel együtt a vizelési inger. – Dr. Mayock szerint a cukorbetegeknél gyakran három tünet együtt jelentkezik: nagyobb folyadékigény, gyakoribb vizelés és látászavar. Ha mind a három tünetet észleli, forduljon orvoshoz. Itt olvashat a cukorbetegség titkos jeleiről.

Xerosztómiában, azaz szájszárazságban szenved
Vannak ritka betegségek, magyarázza dr. Mayock, melyek fő tünete, hogy kiszárad a száj. Amikor a szájban lévő nyálmirigyek nem termelnek elég nyálat, az ember hajlamos többet inni, hogy véget vessen a kellemetlen érzésnek. Ha huzamosabb ideig érzi száraznak a száját, forduljon orvoshoz.

Vérszegény
A szervezet működése nagyban múlik az egészséges vérsejteken, amelyek a légzéshez az oxigént szállítják. Az enyhe vérszegénység, azaz anémia nem okoz szomjúságot, de ha romlik az állapota, erősödhet a folyadékigény és fáradtnak is érezheti magát.

A gyógyszere mellékhatása
– Több gyógyszer is okozhat szájszárazságot – mondja dr. Mayock. Ez lehet a mellékhatása például az antikolinerg szereknek, vizelethajtóknak, egyéb vérnyomáscsökkentőknek. Ha aggasztja a szomjúsága, forduljon orvoshoz.

Kevesebbet ivott, mint gondolja
– A szomjúság első számú oka a kevés folyadékfogyasztás – mondja dr. Mayock. Azt javasolja felnőtt betegeinek, hogy minden étkezéskor igyanak meg egy pohár vizet, étkezések között pedig kettőt. Az is segíthet, ha telefonján emlékeztetőt állít be, amely kétóránként jelez. Így emlékeztetheti magát arra, hogy igyon egy pohár vizet, vagy egy nagy kortyot az üvegből.

A kelleténél tovább maradt a napon
Szívesen időzik a parkban, kirándul, tesz-vesz a kertben? Ha erősen süt a nap, sok folyadékot veszíthet még akkor is, ha nem szaladgál. Ha az egész napot a szabad ég alatt tervezi eltölteni, mindenképpen gondoskodjon innivalóról.

Vote it up
225
Tetszett?Szavazzon rá!