Állandóan szomjas vagy fáradt?

Ha így van, akkor sajnos még az is előfordulhat, hogy cukorbetegségben szenved

Az alábbiakra kell figyelnie
A fokozott fáradékonyság és szomjúság mellett jellegzetes tünet a gyakoribb vizelés, súlyvesztés, ködös látás (ennek hátterében többnyire a magas vércukorszint mellett a szemlencse-elváltozás) és a nemi szerveken és környékükön viszkető érzés (amit gombás fertőzés, úgynevezett kandidiázis okoz). A sebgyógyulás hosszabb ideig tarthat. Gyakran azonban sokáig tünetmentes, és csak orvosi vizsgálat derít rá fényt.

 Az 1-es típusú diabétesz jobbára napok vagy néhány hét alatt alakul ki; a 2-es típus lassabban jelenik meg, nem okoz kifejezett tüneteket – előfordul, hogy ezeket stresszhatásnak vagy az öregedésnek tulajdonítják.

 A negyven év alattiak hajlamosabbak az 1-es (inzulinfüggő) típusra, de az egyre elterjedtebb elhízottság miatt manapság igen gyorsan nő a – hajdanában az öregkorral összefüggésbe hozott – 2-es típus előfordulási aránya. Mindkét típusra mutatott hajlam öröklődik.

 Ha tart a betegségtől, kérje meg családorvosát, vizsgálja ki. Az egészséges (só-, zsír- és cukorszegény) étrend és a testsúlykontroll kulcsfontosságú a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
 

Olvasson tovább, ha szeretne többet megtudni a cukorbetegség tüneteiről!

Vote it up
324
Tetszett?Szavazzon rá!