Állati politikusok

Néha a politikusok úgy viselkednek, mintha állatok volnának, ám az is előfordult már, hogy egyenesen négylábúakat jelöltek politikai szerepre

Kapcsolódó cikkek

A mexikói polgármesterjelölt
Amikor néhány mexikói szavazónak elege lett a politikusok állatságaiból, 2013-ban új jelölt után néztek. Meg is találták a fekete-fehér cica, Morris személyében. Két diák poénból jelölte a Xalapa város polgármesteri címéért kiírt választáson, s a macska 150 ezer követőt vonzott a Facebookon, majd több mint 7500 választópolgár az ő nevét írta fel a szavazócédulára, amire a hatóságok nem engedték rányomtatni Morrist. Pedig tulajdonosai szerint tökéletes politikus lett volna belőle: egész nap nem csinál semmit, csak alszik.

A tiszteletbeli vezető
Stubbs a legmagasabb posztra is felkapaszkodott macskakörmeivel az alaszkai Talkeetna városában. A narancsszínű Man-szigeti macska (manx) 16 éve szolgálja városát mint tiszteletbeli polgármester. Állítólag 900 választópolgár írta fel Stubbs nevét a szavazócédulára, mivel elégedetlenek voltak az igazi jelöltekkel. A helyiek szerint ilyen jó polgármestere még nem volt a városnak: nem emeli az adókat és nem avatkozik be a gazdasági életbe.

Rinocéroszt a közgyűlésbe!
A Cacareco (jelentése „szemét”) nevű rinocérosz 1959-ben 100 ezer szavazatot kapott a Sao Pauló-i helyhatósági választáson, és ezzel az eredménnyel több mint 500 jelöltet utasított maga mögé. A rinocéroszt brazil diákok viccből jelölték, de a robusztus állat a politikai elégedetlenség szimbóluma lett. Egy évtizeddel később Cacareco egy másik politikai mozgalmat inspirált: a Kanadai Rinocérosz Pártot. A szatírikus mozgalom azzal érvel, hogy a rinocéroszok tökéletes politikusok, mert „vastag a bőrük, lomhák, nem túl eszesek, de vészhelyzetben villámgyorsan eliszkolnak”.

A jótékony városkutya
A Kentucky állambeli Rabbit Hash polgárai nem bánják, hogy állat is van a város vezetőségében. Jelenlegi polgármesterük, Lucy Lou a város harmadik négylábú politikusa. A vörös-fehér border collie 2008-ban számos kutya, macska, opusszum és ember közül került ki győztesen. Feladata egyszerű: adománygyűjtő eseményeket támogat, és fogadja a városba látogatókat.

A kecskedinasztia
Keveseknek sikerül az szórakoztatóiparból politikai pályára lépni, de a Clay Henry nevű kecske sikerrel vette az akadályt: sörivó kabalaállatból sörivó politikus lett. Lejitas lakosai azután szavaztak neki bizalmat, hogy a kis nyugat-texasi város polgármesteri székébe egy houstoni üzletember ült. Clay Henry gazdája indítékairól azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy „ha egy houstoni akárki polgármester lehet itt, miért ne lehetne az én kecském is?”. Jelenleg a néhai Clay Henry unokája, Clay Henry III viseli a tiszteletbeli címet, és ő is szívesen legurít egy korsó jó hideg sört.

Malac az elnökválasztáson
A politika nem kíméli a malacokat, állapíthatta meg Pigasus az 1968-as amerikai elnökválasztáskor. A kis röfit a Nemzetközi Ifjúsági Párt (Yippies) indította a választáson a vietnami háború elleni tiltakozás jegyében. Ám a kampánynyitó felvonuláson a rendőrség letartóztatta Pigasust és hét kísérőjét, amit azzal indokoltak, hogy a malac „rájuk visított”. A kísérőket óvadék ellenében szabadon engedték, de Pigasusról azóta nem tud senki.

A lóvá tett konzul
A háborodott római császár, Caligula kedvenc lova márványistállóban élt, arannyal kevert zabot evett és konzulként is szolgált, állítja az ókori történész Suetonius. A modern történészek szerint Suetonius túlzott, és Caligula őrültsége valójában politikai zsenialitás volt. Lova kinevezésével a római császár azt akarta megmutatni, hogy még egy ló is el tudja látni a konzuli feladatokat.

Vote it up
350
Tetszett?Szavazzon rá!