Állati támadások! Tudja, mit kell tennie?

Segítünk megelőzni a bajt, illetve ha mégis bekövetkezik, megbirkózni vele

Kutya
Ha a kutya felszegett vagy leeresztett fejjel, ügetve közeledik, valószínűleg köszönteni akarja. Amennyiben fejét testmagasságban tartva egyenletesen fut ön felé, lehet, hogy támadni készül. A támadókedvének jele lehet még a mozdulatlan, felemelt farok, a felborzolt nyakszőr és az előrehelyezett súlypont.

Ha a kutya megszaglássza önt, álljon mozdulatlanul, mutassa meg, hogy nem akarja bántani. Ne ingerelje az ebet azzal, hogy a szemébe néz, és ne mosolyogjon, mert a fogak kimutatását vicsorgásként, a fenyegetés jeleként értelmezheti.

Ha a kutya agresszív marad, keressen biztonságos helyet, például egy autót vagy épületet, és lassan hátráljon felé. Közben terelje el a kutya figyelmét: dobjon oda egy táskát vagy ruhadarabot, amire rátámadhat.

Ha viszont nincs hova menekülni, maradjon egy helyben állva. Szorítsa ökölbe a kezét, engedje le a karját a teste mellé. Ne nézzen az állat szemébe, de tartsa a látóterében. Legyen türelmes. A kutyák figyelme csapongó: ha nem ingerli, egy idő után felhagy a támadással. Ne próbáljon elfutni! A menekülő préda látványa felébreszti az állat vadászösztönét.

Ha az eb mégis a földre dönti, kulcsolja össze a kezét a tarkóján, szorítsa alkarját a fülére, s védje az arcát. Ha sikerül mozdulatlanul feküdnie, a kutya elveszti az érdeklődését. A védekezés ellenben csak még jobban feltüzeli a harci kedvét.

Medúza
Ha van kéznél ecet, locsolja bőségesen a csípésre és környékére, mindenhová, ahol fogókarok tapadtak a bőrre. Ezután gondosan távolítsa el a fogókarokat, de ne puszta kézzel, hanem például jégkrémespálcikával vagy nejlonzacskóval. Mossa le a sérült területet tengervízzel – ne csapvízzel! Ezután távolítsa el a maradék tüskéket. Kaparja meg a bőrt finoman késsel, borotvapengével, bankkártya szélével vagy kagylóhéjjal. Ha kockamedúza csípi meg, az viszont életveszélyes, azonnal értesítse a mentőket! A sebet ilyenkor is áztassa ecettel, és ne mozgassa a sérült testrészt.

Méhraj
Ha a raj üldözőbe veszi, fusson, ahogy a lába bírja. Jó eséllyel sikerül leráznia őket. Ha nem, keressen menedéket járműben vagy épületben. Ha a méhek utolérik, akkor is rohanjon tovább. Tartsa csukva a száját, a kezével védje a szemét, orrát.

Ne ugorjon előlük vízbe. A méhek akár tizenöt percig is körözhetnek a víz fölött, és amikor felbukkan levegőért, megcsíphetik az arcát.

Ne lengesse a karját, ne csapkodjon az állatok felé. A sebesült méh olyan illatanyagot (feromont) termel, amely támadásra ingerli társait.

Ha megcsípték, távolítsa el a fullánkot csipesszel, vagy kaparja ki körömmel, késpengével, bankkártyával. A fullánkot mindig a méregtömlő felé nyomja ki, hogy az ebben lévő méreg már ne juthasson be a szervezetébe. Ne dörzsölje vagy szorítsa meg a csípést, mert így még több mérget présel a sebbe. Íme, pár további tanács!

Ha többször is megcsípték, ha érzékeny helyen – arcon, szájban vagy torokban – érte a szúrás, vagy ha a duzzadáson és a fájdalmon kívül egyéb tünetet is tapasztal, kérjen orvosi segítséget!
 

Kíváncsi más vészhelyzetek megoldásaira? Kattintson!

Vote it up
306
Tetszett?Szavazzon rá!