Árt vagy nem árt?

Elaludni a bekapcsolt tévé előtt? A párom fogkeféjét használni? Papucsban vezetni? Tusfürdővel hajat mosni? Rég felbontott vízből inni?

Ihatok-e a hetek óta az autóban heverő vizespalackból?
Akármit állítsanak is a rémült rokonok által továbbított figyelmeztető levelek, nem kell attól tartania, hogy a műanyag palackból rákkeltő anyagok szivárognak az innivalóba – közölte az Amerikai Rák Társaság. A vizespalackokhoz használt műanyag sokszor nem is tartalmaz olyan, a hormonrendszer egyensúlyát megzavaró vegyületeket, mint a biszfenol A (PPA) vagy a ftalátok. Viszont bármely használt palackban elszaporodhatnak a szájból oda kerülő baktériumok, mondja Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa. Azonban „ez nem gond addig, amíg nem osztja meg a palackot másokkal is”, teszi hozzá, mivel az immunrendszere már ismeri a szájában található kórokozókat. Ez nem vonatkozik azokra a sportitalos palackokra, amelyeket ujjal, tenyérrel lenyomva zár le. A kezén levő E. coli, Staphylococcus vagy más baktériumok ugyanis a palack „csőrére” kerülhetnek, és elszaporodhatnak a meleg, nedves környezetben. – Ezt venné utána a szájába? Nem valami jó ötlet – figyelmeztet Gerba.

Baj, ha a kutyám belenyal a fagyimba?
Sajnos nem igaz az a közhiedelem, hogy a kutya szája tisztább az emberénél. Egy 2012-es japán vizsgálat megállapította, hogy az ember és a kutya szájában is többféle olyan baktérium él, amely ínybetegséget okozhat. A kutyák szájában Salmonella is előfordulhat, mondja Gerba, amely az embernél súlyos ételmérgezést idézhet elő. Az étel megosztása vagy az állattal való puszilkodás mindkét fél számára egészségtelen lehet attól függően, hogy milyen mikroorganizmusok vannak jelen a szájukban. Ha pedig a kutyája séta közben szereti megszaglászni és megnyalogatni az olyan gusztustalan dolgokat, mint az állati ürülék vagy a rothadó szemét, akkor ki tudja, milyen kórokozók és vegyületek lehetnek a nyelvén? – Ami engem illet, nekem minden olyan állat gyanús, amelyik a nyelvét használja vécépapírként – jegyzi meg Gerba.

Moshatok hajat tusfürdővel, ha nincs más?
Egy ilyen hajmosás senkinek sem árt. Viszont a tusfürdőkben és szappanokban lévő vegyületek a vízben oldott ásványi anyagokkal reakcióba lépve piszkos bevonatot hagyhatnak hátra a hajszálakon, mondja a bőrápolási termékek kutatásával foglalkozó LeAine Dehmer. A sok hidratálószert és olajat tartalmazó készítmények után még több lerakódás marad, amitől a fürtjei elnehezülnek, lelapulnak. – A haj porózus szerkezetű, könnyen magába szívja a viaszokat és olajokat – magyarázza Dehmer. Ha kevés holmit szeretne magával vinni az útra, keressen samponként is használható tusfürdőt, amely kisebb kárt tesz a hajában.

Árthat-e, ha elalszom a bekapcsolt tévé előtt?
Ez a szokás megzavarhatja az alvást. Egy ausztrál tanulmány szerint a lefekvés előtti tévézés nemhogy elálmosítaná a gyerekeket és a tinédzsereket, de késlelteti az elalvást. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói 2009-ben azt állapították meg, hogy a lefekvés előtt tévézéssel töltött idő hossza erősen befolyásolja, mikor tudunk elaludni – a sok tévézés tehát alváshiányt okozhat. Az Ohiói Állami Egyetemen azt tapasztalták, hogy az éjjel a televízióéhoz hasonló fénynek kitett hörcsögöknél idővel depresszióhoz hasonló tünetek jelentkeztek. Az sem jó, ha tévé helyett a tabletjével vagy okostelefonjával szórakozik – ezek az eszközök még jobban serkentik az embert. – Ha lefekvés előtt használja őket, az megnehezítheti az elalvást – mondja Michael Breus, alvászavarokkal foglalkozó pszichológus.

Ha mégis úgy érzi, a tévézés segít jobban aludnia, nem biztos, hogy téved. – Azoknak, akik nehezen tudnak kikapcsolni, a passzív tevékenységnek számító tévézés segíthet ellazulni – fejtegeti Breus. Csak ne feledje beállítani az időzített kikapcsolást, nehogy egy bömbölő hirdetésre riadjon fel az éjszaka közepén!

Rossz ötlet a párom fogkeféjét vagy borotváját használni?
– Bármennyire bensőséges is a kapcsolata a partnerével, a személyes higiéniai termékek csereberélgetése túlzás – mondja Shilpi Agarwal háziorvos. – A fogkeféken élő, fogszuvasodást és ínybetegséget okozó baktériumok mellett azzal is számolni kell, hogy a nátha- és influenzavírusok akár 8 órán át fertőzőképesek maradhatnak – magyarázza. (Persze csókolózással is átadódnak ezek a mikroorganizmusok, így ha sokat puszilkodnak a párjával, akkor valószínűleg úgyis ki van téve a fertőzésnek.)

– Ami a borotvákat illeti, a fő veszélyt a Staphylococcusok jelentik – folytatja a doktornő. – Más borotvájáról olyan baktériumokat szerezhet, amelyek bőrfertőzéseket, keléseket, tályogokat okozhatnak. E kórokozók egyes törzsei ráadásul az antibiotikumokkal szemben is ellenállók.

Azt sem árt tudni, hogy a szőr növekedése egészen más például a férfiak arcán, mint a nők lábán. – Ha egy borotvát felváltva használnak, a pengék gyorsabban sérülnek, kopnak, így mindkét fél könnyebben vághatja meg magát. Emellett bőrirritáció is nagyobb eséllyel alakul ki, az ilyen bőrfelületen pedig megtelepedhetnek a baktériumok.

Vezethetek strandpapucsban?
A strandpapucs már több igen súlyos közlekedési balesetet okozott. New Yorkban például egy nő elvesztette az uralmat az autója felett, és belerohant egy templom előterébe, ahol hárman haltak meg. – A strandpapucs könnyen lecsúszhat a lábról, beakadhat a fék- vagy a gázpedál alá, netán a vezető miatta egyszerre nyomja le a két pedált – mondja John E. Langan közlekedésbiztonsági szakértő. – Az autóvezetés a legveszélyesebb tevékenység az átlagember életében. Miért tenné még veszélyesebbé azzal, hogy nem a megfelelő lábbeliben végzi?

Ha tehát legközelebb strandpapucsban kell a kormány mögé ülnie, inkább vegye le. – Mezítláb is biztonságosabb vezetni, mint papucsban – magyarázza William Van Tassel, az amerikai autóklub oktatási programigazgatója.

Miért ne állhatna bedugva a kenyérpirító?
Mert jobb félni, mint megijedni. A kenyérpirító használat közben sokkal könnyebben kigyulladhat, mint máskor, ám kikapcsolt állapotban is meghibásodhat, főleg, ha sérült a vezetéke. Ráadásul, ha mindig be van dugva a készülék, akkor esetleg bekapcsolva hagyhatja vagy véletlenül is bekapcsolhatja. A pirítóban összegyűlő kenyérmorzsák komoly tűzveszélyt jelentenek, ezért rendszeresen el kell őket távolítani.

– A nagy kenyérpirító-gyártók is javasolják az áramtalanítást – mondja Lorraine Carli, egy amerikai tűzvédelmi szervezet szóvivője. Mindazonáltal, ha a kenyérpirítót távol tartja az éghető anyagoktól, és nem lát sérülést a vezetékén, akkor valószínűleg nem lesz baj, ha időnként bedugva felejti.

Vote it up
366
Tetszett?Szavazzon rá!