Átmegy ön a hosszú élet tesztjén?

Egy brazil orvosok által kifejlesztett, otthon is elvégezhető teszt előre jelezheti, mennyi ideig élhet. Tegyen próbát!

Üljön le! Álljon fel! Ismételje meg!
A trükk csak az, hogy nem használhatja a kezét. Claudio Gil Araújo brazil orvos szerint a hajlékonyságnak és erőnek ez az egyszerű tesztje előre jelezheti, milyen esélyekkel, mennyi ideig élhetünk.

A vizsgálat ötlete akkor fogant meg dr. Araújo fejében, amikor feltűnt neki, hogy sok betegének nehezére esnek az olyan hétköznapi mozdulatok is, mint a lehajlás. Tudta, hogy az öregedés folyamán az izomerő csökkenése és az egyensúlyérzékelés romlása jelentősen növelheti a veszélyes elesések kockázatát, ezért a munkatársaival kifejlesztette ezt az állapotfelmérésre alkalmas leülés-felállás tesztet.

A kísérletet több mint kétezer 51 és 80 év közötti férfi és nő bevonásával végezték. A tesztalanyokat az elért pontok alapján négy kategóriába sorolták, és az állapotukat átlagosan 6,3 éven át követték nyomon. Ezalatt 159-en vesztették életüket, közülük mindössze két főnek voltak jók a teszteredményei.

A várható élettartam jelentősen eltért a négy kategóriában akkor is, amikor a résztvevők életkorát, nemét és testtömegindexét is figyelembe vették. Ez arra utal, hogy a leülés-felállás teszt értékei valóban jól jelzik a halálozás valószínűségét.

Ennél is fontosabb, hogy az 1 ponttal jobb érték 21 százalékkal csökkentette a halálozás valószínűségét. – Ismerjük az aerob mozgás kedvező hatását, de a mi vizsgálatunk azt is megmutatja – állítja az orvos –, hogy a rugalmasság, az erős izomzat, a megfelelő testúly és mozgáskoordináció nemcsak a mindennapi teendők elvégzéséhez elengedhetetlen, de mindez kedvezően befolyásolja az élettartamot is.

Így teszteljen
• Álljon egyenesen mezítláb egy szabad, sík felületen.

• Ereszkedjen a földre törökülésbe, s közben lehetőleg ne támaszkodjon meg a kezén, a térdén, az alkarján vagy a lábszárán.

• Ezután álljon fel újra anélkül, hogy előrehajolna. Ne támaszkodjon meg a végtagjain. Minden ilyenért pontlevonás jár.

Pontozás
Leülés:
Öt ponttal kezdi, amelyből le kell vonnia egyet, valahányszor valamelyik végtagját a rajzon feltüntetett módtól eltérően használja. Az egyensúly elvesztéséért fél pontot vonjon le.

Felállás: Adjon hozzá öt pontot a „leülés-pontszámhoz”, majd a fenti szabályok szerint vonjon le belőle pontokat.

Értékelés
A vizsgálatban részt vevő személyek közül azok, akik 8 pontnál kevesebbet értek el, kétszer–ötször nagyobb valószínűséggel haltak meg 6,3 éven belül, mint azok, akiknek ennél több pontjuk volt. A 0–3 pontot elérők esetében ötszörös volt a halálozás valószínűsége ebben az időszakban.

Vote it up
268
Tetszett?Szavazzon rá!