Égető kérdések

Egyre divatosabb az elektromos cigaretta. Tényleg biztonságos? Csakugyan segíti az igazi cigarettáról való leszokást?

Kapcsolódó cikkek

A dél-franciaországi kisváros, La Seyne-Sur-Mer nyüzsgő városközpontjában, alig pár perc járásra a gimnáziumtól, egy fényesen kivilágított elektromoscigaretta-bolt csábítja a vásárlókat. Az ékszerekkel díszített e-cigaretta-kellékek színes kínálata mellett neonfelirat hirdeti a különleges ajánlatokat. Széles az ízválaszték: tartanak frisseper-, áfonyáspite-, cseresznyéslimonádé- és rágógumiízű e-cigit is.

A kirakatüvegre a vásárlók megnyugtatásaként tájékoztatókat ragasztottak: egy felmérésről szóló jelentést, amely szerint az e-cigi sokaknak segített leszokni a dohányzásról, néhány ezzel kapcsolatos tanúságtételt, sőt egy beszámolót is arról, hogy egy dohányellenes csoport áldását adta az igazi cigaretta eme új alternatívájára.

Ez a trafik csak az egyike annak az öt boltnak, amely nemrég nyílt a 60 ezer lakosú városban. Mindez hűen tükrözi az e-cigaretta növekvő népszerűségét nemcsak Franciaországban, de Európa-szerte.

Az európai piac méretét tavaly 400–500 millió euróra becsülték, az e-cigaretta rendszeres használóinak száma 7 millió lehet. Az Elektromos Cigaretta Iparkereskedelmi Szövetség (ECITA) szerint havonta 20-30 százalék az iparág növekedése világszerte.

Az e-cigarettát eredetileg arra tervezték, hogy mindenben utánozza elődjét. Az első e-cigarettákat „cigihasonmásnak” (angolul cigalike) nevezték, mert a formájuk a hagyományos, dohánnyal töltött rudacskákéra emlékeztetett – ezért is őrzik népszerűségüket.

A cigihasonmásokat a középméretű e-cigik második generációja követte, például az eGo termékcsalád. Ezek némelyike színes golyóstollakra hasonlított, kedvezőbb áron kínálták őket, és a dohányos maga keverhette az ízesítésüket, illetve beállíthatta a nikotinerejüket.

Minden e-cigaretta alapvetően három komponensből áll: akkumulátorból, porlasztóból és az e-folyadékot tároló patronból.

A folyadék összetevői között van propilén-glikol (amelyet a gyógyszeripartól kezdve a repülőmotorok jégmentesítéséig sokféle területen használnak), néha glicerin, továbbá ízesítőanyagok és a legtöbb esetben nikotin – vagyis az a kemikália, amely addiktívvá teszi a cigarettát.

Az e-cigaretta végén LED-lámpa is éghet, amely manuálisan vagy automatikusan kapcsolható. Akad eldobható változat is, ám a termékek zöme ma már újratölthető. A működési elv azonban mindegyiknél ugyanaz: belélegzéskor a porlasztó felhevíti az e-folyadékot, és párát bocsát ki, amelyet a dohányzáshoz hasonlóan garatunk hátsó részén érzékelünk. Ezt nevezik vaperezésnek (az angol vapour = gőz, pára kifejezésből).

A vaperezés, amelyet eredetileg a hagyományos cigarettáról való leszokás segédeszközeként hirdettek, mára önmagában is egyfajta választható életmóddá vált. Európában sajátos szubkultúrája fejlődött ki. Élénk internetes fórumok foglalkoznak vele, sokan hobbinak tekintik. Megvitatják, melyek a legjobb felszerelések, hol kaphatók, sőt azt is, miként lehet házilag e-folyadékot előállítani a gyógyszertárban vásárolt propilén-glikolból.
 

A szakértők aggódnak amiatt, hogy az e-cigivel a dohánygyártók elvezetik a használókat az igazi dohányzáshoz

Az e-cigaretta biztonságát illetően még nem született ítélet. Az kétségtelen, hogy jobb, mint az igazi cigaretta, amelynek füstje rengeteg mérgező anyagot tartalmaz, s ezért jótétemény a dohányról leszokni akarók számára.

– Nekem határozottan bevált – mondja egy vásárló, aki az interneten osztotta meg tapasztalatait az e-cigiről. – Az első általam vásárolt eGo erős Marlboro-aromájú folyadékkal volt töltve. Ugyanúgy torkon rúgott, mint az erős dohány, viszont nem volt benne semmi méreg.

Ez az új őrület azonban aggodalomra is okot ad. Az Athéni Egyetem tanulmánya az e-cigaretta rövid távú hatásáról, illetve az internetes vaper-fórumok több hozzászólása felerősítette az egészségkárosodással – légzési nehézségekkel, száj- és torokirritációval – kapcsolatos félelmeket.

A nikotin köztudottan nyugtalanságot okoz, és emeli a vérnyomást. Egyre több a bizonyíték arra is, hogy roncsolja a szív koszorúsereit és a szívizomsejteket, ez pedig növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Ma még senki sem tudja, hogy potenciálisan mennyire káros a vaperezés. Az e-cigik és -folyadékok legtöbb alkotórésze Kínában készül, egyelőre kötelező minőségi ellenőrzés nélkül. Az e-folyadék hevítésekor keletkező számos, esetleg toxikus anyag hatása további vizsgálatra szorul.

– Az e-cigaretta által kibocsátott gőz nem tisztán vízpára – mondja dr. Phillip Gardiner, a Kaliforniai Egyetem nikotinszakértője. – Illékony szerves vegyületek, nikotin és nehézfémek találhatók benne. További vizsgálatok kellenek annak meghatározásához, hogy milyen egészségi kockázatokat hordoz a pára rendszeres belélegzése.

– A hagyományos cigarettához hasonlóan itt is ezer meg ezer használó évtizedeken át tartó nyomon követésére van szükség, mielőtt kijelenthetnénk, hogy az e-cigaretta biztonságos-e vagy sem – állítja dr. Charlotta Pisinger, a dániai Glostrup Kórház Megelőzési és Egészségügyi Kutatóközpontjának közegészségügyi szakértője. – Többnyire a dohányzók sem érzékelnek semmilyen ártalmas hatást éveken át, vagy csak alig – az egészségkárosodás rejtve fejlődik ki, és a betegség évtizedekkel később jelentkezik.
 

A legaggasztóbb mégis az, hogy az e-cigaretta bevezetése a piacra a fiatalokat célozza meg. A mai hirdetések szereplői éppolyan menők, szexisek és egészségesek, mint a régi cigarettareklámok arcai, még a „hőskorból”. Azóta a tudomány bebizonyította: a dohányosok felének haláláért a cigaretta a felelős.

Példaképül szolgáló hírességeket – mint Johnny Depp, Leonardo DiCaprio vagy Katy Perry – már megcsodálhattunk e-cigizés közben. Lily Allen brit énekesnő Hard Out Here című számának videoklipjében – a termékelhelyezési megállapodás alapján – pedig felbukkant például az E-Lites márka.

Ha mindehhez hozzávesszük a tinédzserek kegyeiért versengő izgalmas aromákat, tisztán látható annak a veszélye, hogy az e-cigaretta a nikotin rabjainak új generációját teremti meg.

És a kisebb gyerekeket sem hagyja hidegen. A walesi Elizabeth Baker e-cigivel próbált leszokni a dohányzásról. Legnagyobb rémületére idővel azt vette észre, hogy 11 és 14 éves gyerekei érdeklődnek az ő e-cigarettája iránt.

– Mindig hevesen ellenezték a dohányzást, és tisztában voltak vele, milyen nehezen szoktam le róla, de egyszer csak azt kérdezték, hogy kipróbálhatják-e az e-cigarettámat.

Európa ifjúsága, amely a dohányzás veszélyeit megismerve kissé talán elrettent a hagyományos cigarettától, most akaratlanul is kiteszi magát azoknak a jövőbeli egészségi problémáknak, amelyeket az e-cigi feltételezhetően okozni fog. Sőt az is elképzelhető, hogy ha az elektromos megoldás rákapatja őket a nikotinra, akár át is állhatnak a dohánnyal töltött cigarettára.
 

A dohányzásról leszokni akarók az e-cigarettához fordulnak, ám az a hagyományos cigi kiegészítőjévé válik

Az egészségügyi szakemberek egy része pedig amiatt is aggódik, hogy a dohánygyártó cégek, amelyek felvásárolják és továbbfejlesztik az e-cigaretta-márkákat, a piac egy újabb szegmensének elérésére, illetve a hagyományos dohányzáshoz elvezető termékként használhatják az e-cigarettát.

– Az e-cigarettázás a videoklipeken és mozifilmeken keresztül ugyanazt a mintát tudja közvetíteni a gyerekek számára, mint a dohányzás. A Golden Globe-gálaesten is látni lehetett vaperező sztárokat e-cigivel, ami visszaadja a cigarettázás látványának polgárjogát – mondja Martin McKee, a londoni egészségügyi főiskola közegészségügyi professzora.

A skóciai Stirling Egyetem Dohányzáskutató Központjának professzora, Gerard Hastings is egyetért ezzel: – Az elmúlt év során felmértük az e-cigaretták brit reklámpiacát – mondja. – Mintha visszatértek volna az 1960-as évek, amikor még nagyon szabadon és viszonylag olcsón lehetett hirdetni a dohánytermékeket. Ugyanazokkal a módszerekkel találkoztunk: a képek egy vonzó, divatos és menő életmódot közvetítenek, a cégek sporteseményeket szponzorálnak, híres emberek adják az arcukat a kampányokhoz, a termékek videoklipekben jelennek meg. Mindazt, amire a múltban azonnal lecsapott a dohányipar, most az e-cigaretta reklámozására használják fel.

– Az elektromos cigaretta tényleg segíthet a dohányosoknak a leszokásban – mondja Bertrand Dautzenberg, a párizsi Pitié-Salpêtrière Kórház professzora, a Francia Dohányzásmegelőzési Hivatal elnöke –, de káros a nem dohányzók és különösen a fiatalok számára, akik így mégiscsak szívni kezdenek egy „cigaretta” nevű terméket, amely „füstöt” bocsát ki, és nikotint tartalmaz.

És vajon miért próbálják ki az e-cigarettát? – A fiatalok kíváncsiak – mondja dr. Charlotta Pisinger. – Ők határozzák meg az új trendeket, és ők alkalmazkodnak ezekhez a leghamarabb. Vonzódnak az új dolgokhoz, és szeretnek kísérletezni.

A felmérések dr. Pisinger véleményét támasztják alá. Egy 20 ezer középiskolásra és egyetemistára kiterjedő lengyel közvélemény-kutatás szerint öt megkérdezettből egy már kipróbálta az e-cigarettát. Egy másik, több mint háromezer párizsi fiatal körében végzett felmérés azt mutatja, hogy azok közül a 12–14 évesek közül, akik kipróbálták az e-cigit, háromból ketten ezt megelőzően még nem szívtak hagyományos dohányt. Mindez erősíti a feltételezést, hogy az e-cigarettától egyenes út vezet a nikotinfüggőséghez.

A Reader’s Digest saját felmérést folytatott 16–18 éves svéd diákok körében. A mintacsoportban minden öt főre kettő olyan jutott, aki kipróbálta már az e-cigarettát, öt százalékuk pedig rendszeresen használt nikotinos e-cigarettát. Hogy miért? Mert kedvelték az ízét, és élvezték, hogy ott is füstölhetnek, ahol tilos a dohányzás.

A 16 éves Carl például nem gyújt rá a szülei előtt, akik nem is tudják, hogy dohányzik. A stockholmi diák azonban az e-cigaretta segítségével otthon is kielégítheti nikotinéhségét. – Nagyon praktikus – állítja. – Nem büdös, finom, és a négy fal között is szívhatom.

Ám azt is elismeri, hogy ezzel még több nikotint fogyaszt: – A lakásban e-cigit szívok, aztán kimegyek, és rágyújtok egy igazira!

Carl tapasztalata egybecseng más kutatások eredményeivel. Egy közel 76 ezer dél-koreai tizenévest érintő felmérés adatai szerint ötből négy e-cigaretta-használó dohányzott is. Azok, akik megpróbáltak leszokni a dohányzásról, nagyobb valószínűséggel fordultak a füstpárához – de kisebb valószínűséggel sikerül valóban le is tenniük a cigit.

Aki vaperezett, sokszor még erősebb dohányossá vált. – A dohányosok azért fordulnak az e-cigarettához, hogy leszokjanak, valójában azonban az elektromos változat a hagyományos cigaretta kiegészítőjévé válik a dohányzást tiltó helyeken – magyarázza dr. Pisinger.

Egyre több jel utal arra is, hogy az e-cigi valóban rászoktathatja a nem dohányzókat a cigarettázásra. A prágai David Rous például 28 éves koráig egyetlen szál cigarettát sem szívott el. Azután a barátnője rávette, hogy próbálja ki az ő e-cigijét. Egy hét múlva David letette az e-cigit az igazi kedvéért.

Most, 30 éves korában egy szolgáltató cég üzleti igazgatójaként napi tíz-tizenöt szálat szív: rászokott. De vajon sajnálja-e azt a napot, amikor kézbe vette az e-cigit? – Nem mondhatom, hogy megbántam, mert élvezem a dohány ízét, és alig várom, hogy rágyújthassak a következőre – mondja.
 

Az Európai Unió szabályozni kívánja az e-cigi-forradalmat, ezért a nemrégiben elfogadott új dohányügyi direktívát kiterjesztette az e-cigarettára is. Az irányelvek, amelyeket 2016 májusáig be kell vezetniük a tagállamoknak, előírják például az egészségkárosító hatásra való figyelmeztetést a csomagoláson, és kizárják a reklámozást. Az e-folyadék maximális nikotintartalmát milliliterenként 20 milligramban határozták meg, az egyszer használatos patron űrtartalmát 2, az újratölthetőét pedig 10 ml-ben.

A határozat lehetővé teszi egyes e-cigaretták vagy újratöltők betiltását, amennyiben három EU-tagállam igazolható biztonsági okokból visszavonja a terméket a piacról.

Tagállami hatáskörben marad viszont a gyengébb hatóerejű e-folyadék gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként történő szabályozása. Egyes országok, például Magyarország, már ma is így kezelik, míg mások, például Norvégia, egyszerűen betiltják a nikotintartalmú újratöltők forgalmazását. Belgium ugyanakkor megtiltotta a nyilvános helyen vaperezést, beleértve az éttermeket és kávéházakat is.

Angliában már hivatalos körökben is fölmerült, hogy 18 éven aluliak számára ne árusíthassanak e-cigit. A cigaretta televíziós hirdetését betiltó 1965-ös brit reklámkódex egyik joghézaga viszont lehetővé tette a British American Tobacco számára, hogy a tévében és az interneten reklámozza Vype márkájú elektromos cigarettáját.

Van, ahol különböző helyi hatósági és vállalati tilalmakat is bejelentettek. Egyes vasúttársaságok járatain például tilos a vaperezés, akárcsak az észak-franciaországi Saint-Lô városának minden középületében, polgármesteri utasításra.

A Reims Champagne-Ardennes Egyetem tavaly ősszel a diákok panaszai nyomán szintén kitiltotta az intézmény falai közül az e-cigit. – Nem volt kérdés, hogy kitegyük-e a cigarettafüstnek vagy az e-cigaretta gőzének a nem dohányzókat és a nem vaperezőket – mondja az egyetem vezetője, Gilles Baillat, aki ettől függetlenül elfogadja, hogy az e-cigarettát jelenleg a dohánynál kevésbé tartják veszélyesnek.
 

Kevesen támogatják viszont a teljes tiltást, amely megfosztaná a dohányosokat a leszokás egy kényelmes és népszerű lehetőségétől. A 18 éven aluliaknak történő árusítás tilalma pedig valószínűleg kontraproduktívnak bizonyulna, mert a tiltott gyümölcs vonzerejével ruházná fel az e-cigarettát.

A szakértők egy része azonban szigorú szabályozást akar. Charlotta Pisinger hisz abban, hogy a büntető mértékű adók, a kiskorúak részére történő árusítás és a nyilvános helyeken vaperezés tilalma, valamint a gyógyhatású készítményként való, gyógyszertárakra korlátozott forgalmazás egyaránt hatásos intézkedés lehet.

Az ilyen lépések döntő jelentőségűek, mert – Bertrand Dautzenberg professzor megfogalmazása szerint – „az e-cigaretta mérgező, függőséget okoz, és nem való fiataloknak”.

Vote it up
367
Tetszett?Szavazzon rá!