Bizonyos fűszerek
Az alábbi fűszerek nagyon egészségesek, de étvágyfokozó hatásuk miatt jobb, ha nem viszi túlzásba a fogyasztásukat.
Mustár Az ételekhez adott mustár fokozza a nyál és az emésztőnedvek termelését – ez az étvágy növelésében segít, ha valamiért kevesebbet eszik, mint kellene.
Kurkuma Ez az élénk aranysárga fűszer adja a currypor jellegzetes színárnyalatát. A tradicionális indiai gyógyászatban elterjedt étvágynövelő és emésztést segítő szer.
Gyömbér Széles körben használják a reggeli rosszullét enyhítésére. Ugyan valóban csökkenti a terhesség során fellépő hányingert, az már nem biztos, hogy hányás ellen is jó. A gyömbér emellett étvágyfokozó, valamint a hasi görcsöket is oldja. Helyi kezelésként alkalmazva csökkenti a fájdalmat és a duzzadást.
Petrezselyem Állítólag növeli az étvágyat, és hatásos a reuma ellen.
Kevés fehérje
A fehérjék segítenek meggyőzni az agyat és a gyomrot, hogy már eleget ettünk és jóllaktunk. Ha kihagyja az ételeiből, az éhség egyenesen egy zacskó chipshez fogja hajtani – mondja dr. Mark Hyman, a holisztikus gyógyászat úttörője. Egy nemrég végzett vizsgálatban azok az önkéntesek, akiknek a napi fehérjefogyasztása az összes bevitt kalória 15 százaléka alá esett, sokkal éhesebbek voltak reggeli után, és napközben többet nassoltak, mint azok, akiknél a fehérjemennyiség meghaladta a fenti értéket. Az extra rágcsálással akár havonta egy kilót is hízhattak volna, ha ezen az úton haladnak tovább. Tanulság: ne tartogassa vacsorára a fehérjéket.
Dr. Hyman szerint jó trükk, ha reggel chíamagot eszik: ez a bioboltokban beszerezhető mag nagyon gazdag fehérjékben, alacsony a glikémiás terhelése, és rengeteg hasznos omega–3 zsírsavat tartalmaz. Dr. Hyman azt tanácsolja, áztassa pár percig vízben, így a tápiókapudinghoz hasonló finomságot kapunk. – Én nagyon szeretem áfonyával, remek reggeli.
Elterjedt (és könnyen becsomagolható) fehérjebomba például a kemény tojás és a görög joghurt.
Egy ital vacsora előtt
Általánosan elfogadott nézet, hogy étkezések előtt egy kis pohár ital – száraz fehérbor vagy sherry – étvágygerjesztő hatású. A legtöbb hagyományos aperitif enyhén keserű, és viszonylag kevés alkoholt tartalmaz. Az aperitifekről azt tartják, hogy „megnyitják” az emésztőrendszert, és az étkezés előtt stimulálják az étvágyat. A kis alkoholmennyiség megindítja a savtermelést, így a gyomor készen áll az étel megemésztésére. Mindazonáltal nincs bizonyíték arra, hogy az alkoholos italok bármely típusa jobb étvágyserkentő lenne, mint a többi.
A cukor-só páros
Az utóbbi pár évtizedben az élelmiszergyártók rájöttek, hogy mindnyájan látszólag kielégíthetetlen vágyat érzünk a cukorra és sóra. Válaszként döbbenetes és szívgyilkos mennyiségeket kezdtek belezsúfolni ebből a két anyagból az ételeinkbe. Olyan világban élünk, ahol az üveges tésztaszósz egy adagja több cukrot tartalmazhat, mint a vanília jégkrém. Megeshet az is, hogy a reggeli gabonapelyhekkel több sót fogyasztunk el, mint a sült krumplival. Ennek az ízlelőbimbók elleni totális támadásnak az a veszélyes mellékhatása, hogy egyre több ételt kívánunk meg. A magyarázat a következő: a feldolgozott ételek az ízek közötti ingázásra késztetnek. Eszünk valami rettenetesen édeset, és szinte azonnal ellensúlyozni szeretnénk valami sóssal. Részben azért van ez így, mert a só és a cukor külön-külön stimulálja az étvágyat; tudományos kifejezéssel élve érzékspecifikus jóllakottságot okoznak. Tehát előfordulhat, hogy egy sós étel után úgy érzi, teljesen teleette magát, az édes-éhséget érzékelő szenzorai viszont továbbra is kielégítetlenek maradnak. (Az érzékspecifikus jóllakottság magyarázza, hogyan fér el a gyomrunkban varázsütésre egy kis desszert is a bőséges ebéd után.)
Diétás ételek
Azt már tudjuk, hogy számos alacsony zsírtartalmú étel ízfokozóként több cukrot, szénhidrátot és nátriumot tartalmaz. Előzetes kutatások azonban arra utalnak, hogy a fogyókúrás ételek túlevést is kiválthatnak. A Nutrition című folyóiratban megjelent egy vizsgálat, amely felveti, hogy a diétás üdítőitalokban levő mesterséges édesítőszerek növelhetik az étvágyat. Bár még további kutatásra van szükség a bizonyításhoz, már most jobban jár, ha inkább a hagyományos változatokból fogyaszt egy kisebb adagot. Hasonlítsa össze a tápértékadatokat: ha a kalóriák száma ugyanannyi lesz, és a nem diétás változatban kevés a telített zsírsav, maradjon ennél. Jusson eszébe: szükségünk van bizonyos tápanyagokra és egészséges zsírokra. A tejtermékekben levő kalcium például segíti a fogyást, az omega–3 zsírsavak pedig a szív egészségét védik, mondja Carolanne Nelson dietetikus. – Ezért javaslom mindenkinek, hogy válassza a hagyományos salátaöntetet a zsírszegény helyett, mivel az olyan egészséges olajokat tartalmaz, mint például az olíva vagy repce.
Hozzászólás