Életünk leghosszabb éjszakája

A Tóth család tagjai nem is sejtették, hogy amíg alszanak, egy néma gyilkos fenyegeti az életüket

Kapcsolódó cikkek

Amikor Tóth Ildikó felriadt, rögtön érezte, hogy baj van. Kivételesen megengedte kisebbik fiának, a kilencéves Leventének, hogy a szülői ágyban alhasson. Most is ott szuszogott mellette. Ám a férje, Gábor nem volt sehol. Utoljára a tévé előtt látta, de a szomszédos nappaliból nem hallatszott át semmilyen zaj.

Az asszony a kanapén fekve találta a férfit, aki fejfájásra panaszkodott. A képzett ápolónő aszpirint készített az éjjeliszekrényre, és amíg a férje levetkőzött, ő kiment a fürdőszobába. Már hajnali négy óra körül járhatott.

– Ahogy mentem vissza, kezdtem súlytalannak érezni magam – emlékezik vissza az asszony. – Nem tudom, milyen részegnek lenni, de ilyennek képzelem. Majd amikor lefeküdtem, különös sustorgásra lettem figyelmes, mint amikor a strandon a homokot fújja a szél. Cseppet sem kellemetlen érzés.

De aztán elzsibbadt az ajka. – Megkértem a férjemet, hogy nyissa ki az ablakot, és eresszen be friss levegőt, amit meg is tett. Ekkor Levente felébredt, és azt kiabálta, hogy fáj a hasa, majd visszahanyatlott a párnára.

– Szaporán vert a szívem, gyengének éreztem magam. Szóltam Gábornak, hogy a fiúk szobájában is nyisson ablakot.

Ekkor azonban Levente megint kiabálni kezdett, és rájöttem, hogy nagy baj van. Tudtam, hogy ki kell nyitni az összes ablakot meg ajtót. Pedig a környéken tolvajbanda garázdálkodott. Azt hallottuk, hogy éjszaka betörnek a házakba, és álmukban fosztják ki az embereket.

Ám Ildikóék nem törődtek vele. Mert ezen a hideg januári reggelen nem az utcán lopakodó rablókkal kellett szembeszállniuk, hanem az életükre törő néma gyilkossal.
 

Tóthék Karancsalján élnek, a Nógrád megyei faluban, a szlovák határon magasodó Karancs hegy lábánál. Ildikó és Gábor egészségügyi szolgáltató céget üzemeltet.

Errefelé télen a hőmérséklet mínusz húsz fokra is csökkenhet. Hétvégén a család kihasználta a havazást, és szánkózni ment a ház mögötti domboldalra.

Gábor a szüleitől örökölte a házat, amelyet hét évvel korábban felújítottak. Az alsó szint üres helyiségébe új gázkazánt raktak, és hogy a ház a téli éjszakákon se hűljön ki, lecserélték az összes ajtót, ablakot, a tető alá meg új szigetelés került. A nappali és az étkezős konyha közötti falba zöld cserépkályhát építettek, amelynek alakja a vidék középkori kastélytornyait idézi.

Vacsora után a család a fiúk karácsonyra kapott ajándékaival játszott, köztük az új Lego-készlettel. Azonban amikor Ildikó aludni küldte őket, veszekedés tört ki.

– Elegem van – fakadt ki Ildikó. – Azt csináltok, amit akartok.

Levente a szaván fogta. Bár már külön ágya volt, aznap éjjel a szüleivel akart aludni. Ildikó beadta a derekát. – Lehűlt a levegő, és az egész napos szánkózás után fáradt is voltam. Nyomban elaludtam.

Levente és a család többi tagja a hálószobában, ahol majdnem meghalt

Az idősebbik fiú, a tizenöt éves Bence is lefeküdt, majd Gábor is elaludt a nappaliban, a kanapén. Éjfél után fejfájásra ébredt, ami később sem enyhült, amikor fel-felriadt álmából. Végül a felesége ébresztette fel.

– Amikor Ildikó megkért, hogy nyissak ablakot, elindultam a fiúk szobájába, de megbotlottam a legósvödörben – mondja Gábor. – A következő pillanatban már a földön térdeltem, és éreztem, hogy nem tudok felkelni. A szívem szokatlanul gyorsan vert. Az agyam tiszta maradt, de megijedtem. – Segíts! Nem tudok felállni – kérte Gábor a riadt és álmos fiát. – Nyisd ki az ablakot!

Bence támogatásával Gábor félig kúszva átvergődött a szobán. – Szerencsére alacsonyak az ablakok, s annyira fel tudtam kapaszkodni, hogy friss levegőt szívjak be. Egy-két perc múlva jobban éreztem magam.

Miközben Bence azt hitte, hogy az apja bepálinkázott, Gábor lassan megfordult, és elindult a hálószoba ajtaja felé. Ám hamar megállította az elé táruló látvány: Ildikó a konyhakövön feküdt.

Az asszony, aki korábban úgy döntött, nem törődik a betörőkkel és kinyitja a ház ajtóit, most el is indult, hogy kiszellőztessen. – Magamra kaptam egy köpenyt, és kinyitottam a bejárati ajtót. Be kellett volna szívnom a friss levegőt, de az hajtott, hogy mielőbb kinyissam a hátsó ajtót és huzatot csináljak.

A hátsó ajtót roletta fedte. – Felhúztam a rolettát, de aztán rájöttem, hogy hallucinálok – meséli Ildikó. – Nem találom az ajtókilincset, nem volt ott a helyén. A falhoz kúsztam. Végül nagy nehezen sikerült kinyitnom a hátsó ajtót.

Ezután az asszony összeesett, és elterült a konyha padlóján.
 

A dráma helyszíne: Tóthék családi háza KarancsaljánA család szén-monoxid-mérgezést szenvedett. A színtelen, szagtalan gáz (vegyjele: CO) 1980 és 2008 között 140 ezer ember halálát okozta Európában; több áldozatot követelt, mint az AIDS vagy a bőrrák, olvasható a WHO 2012-es jelentésében. A hírekben jobbára csak akkor számolnak be szén-monoxid-mérgezésről, ha valaki az autó kipufogógázával követ el öngyilkosságot.

Pedig a halálesetek többsége baleset miatt következik be, és 60 százaléka családi otthonokban. Az sem kizárt, hogy a hivatalos statisztikák alábecsülik a szén-monoxid áldozatainak számát, mivel gyakran igen nehéz megállapítani, hogy mi okozta valakinek a halálát.
 

Amikor Ildikó magához tért, azt látta, hogy Gábor és Bence föléje hajol, és szólítgatja. A következő 10-15 percben az asszony félig öntudatlanul feküdt a földön, nem tudott megmozdulni sem. Férje és idősebb fia arra várt, hogy a friss, hideg levegő átsöpörjön a házon, amitől Gáboréhoz hasonlóan az asszony feje is kitisztul.

Ildikó nehezen viselte a tehetetlenséget. – Rettenetesen kimerültem, és csak arra vágytam, hogy alhassak. De tudtam, hogy a fiam ájultan fekszik – emlékezik vissza könnyes szemmel. – Mindenáron segíteni akartam neki.

– Ildikó azt ismételgette, „Levente, Levente!” – idézi fel Gábor. – Ezért visszamentem a hálószobába, és úgy találtam, rendben van a gyerek.

Közben arra gondolt, hogy a gázkazán okozhatta a bajt. Megkérte Bencét, menjen le, és kapcsolja ki.

Elég volt egy pillantás az üres helyiségbe, hogy a fiú megállapítsa, az apjának igaza volt. – Sűrű volt a levegő, mint a köd – mondja Bence. – Vettem egy mély levegőt, mielőtt bementem, kikapcsoltam a kazánt, de addig nem lélegeztem, amíg a hátsó ajtón ki nem mentem a kertbe.

Miután visszaérkezett, beszámolt apjának a látottakról.
 

Gábor visszatámogatta a feleségét az ágyba. – Most, hogy kiszellőzött a szoba, elmúlt a baj.

Pedig ekkor következtek a legveszélyesebb percek. – Az ágyban éreztem, hogy ijesztően gyorsan ver a szívem, és nehezen kapok levegőt. Megkérdeztem Ildikót, ő is így érez-e.

Gábor felkelt, és telefonált az édesanyjának, akinek a háza 50 méterre áll az övékétől. – Kértem anyámat, hogy nyisson nekünk ajtót, átmennénk.

Gábor azt tervezte, hogy átviszi Leventét, aki mélyen aludt. Valójában a fiú elvesztette az eszméletét, ahogy az anyja sejtette.

Amikor a fiú az ájulásból magához tért, érezte, hogy az apja a karjában viszi. – Szédültem, és hányingerem volt.

Tóthék bejárati ajtaja egy kisebb, csempepadlós előtérre nyílik, ahonnan tizennégy lépcső vezet a földszintre. Gábor talpra állította a fiát. – Úgy tűnt, Levente összeszedte magát. Megállt a lábán, és a korlátba kapaszkodott. De amint elengedtem őt, elájultam, és a homlokomat bevertem a csempébe.

Percek múlva tért magához, és gyötrő választás elé került. Hagyja magára a fiát, aki ha összeesik, lezuhan a lépcsőn? Vagy a feleségét hagyja ott a hálószobában, akinek az életét a gyilkos gáz fenyegeti?

– Hallottam, hogy odakint Gábor kétségbeesetten szólítgatja Leventét – mondja Ildikó. – Rájöttem, hogy történt valami.

Szén-monoxid: a néma gyilkos
Zárt térben a szén-monoxid okoz a leggyakrabban mérgezést. Szénalapú fűtőanyagok, például propán, földgáz, petróleum, szén vagy fa elégtelen égésekor keletkezik. A belélegzett szén-monoxid hatására a vér nem képes elég oxigént szállítani, ezért a szervekhez nem jut el ez a létfontosságú elem.

Szén-monoxid-mérgezést legtöbbször hibás fűtőberendezés, gázkészülék, nyílt láng használata, fatüzelésű kályha, illetve zárt térben járó motorú gépjármű okozhat.

Védekezzen a szén-monoxidmérgezés ellen az alábbi óvintézkedések betartásával:

• Használjon a házban, lakásban megbízható szén-monoxid-érzékelőt.

• Gondoskodjon a helyiségek megfelelő szellőzéséről.

• Vásároljon jó minőségű készüléket, amelyet szakemberrel üzemeltessen be és rendszeresen ellenőriztessen.

• Zárt térben ne használjon petróleum-, dízel- vagy széntüzelésű készülékeket.

• Soha ne használja a gáztűzhelyet fűtésre.

Az asszony összeszedte minden erejét, és kitámolygott a házból.

A szülők óvatosan lesegítették a kisebbik fiút a lépcsőn, és átmentek Gábor mamájának házához.

Ildikónak nagy nehezen, de végül sikerült elkerülnie az eszméletvesztést. – Azt hittem, hogy újra kell éleszteni Leventét. Amikor azonban láttam, hogy rendben van, elhagyott az erőm. Újra összeestem. Gábor és az édesanyja lefektettek az anyósom házában. Majd széthasadt a fejem, és hányinger gyötört. Az utolsó emlékem, hogy odakint világosodni kezdett.
 

Ildikó még egy évvel az eset után is koordinációs zavarokkal küszködött. – Nem tudtam például teát önteni – meséli. – A munkahelyemen problémát okozott a vérvétel, mert attól tartottam, nem találom el a betegek vénáját.

A kisebbik gyereknél sem múlt el nyomtalanul a mérgezés. Levente jó ideig rövid távú emlékezetvesztéstől szenvedett – tanárai szerint elfelejtette, mit mondott korábban.

A család által kihívott szakértő megállapította, hogy a házat túlságosan leszigetelték, és azt javasolta, hogy mindig tartsanak nyitva egy ablakot. Tóthék lecserélték a gázkazánt – a leszerelt hosszú fémkémény most is ott hever a ház mögött, a falnak támasztva.

Ildikó még mindig nem szabadult meg attól az irracionális érzéstől, amely akkor tört rá, amikor hallucinációktól gyötörve, tehetetlenül feküdt a földön, és nem tudott segíteni a fiának. – Még mindig bűntudatom van amiatt, hogy nem gondoskodtam a gyerekemről.

Gábor is egyetlen rémisztő kérdésen rágja magát: – Mi történt volna, ha tovább alszom a kanapén?

Vote it up
217
Tetszett?Szavazzon rá!