Életmentő kvíz

Bármikor bekövetkezhet a baj. Tudja, mit kell tennie baleset esetén? Tesztünkkel akár életet is menthet – az önét vagy a szeretteiét

Az utazások, a családi kirándulások, sportesemények és szabadtéri programok idején figyelmünknek egy percre sem szabad alábbhagynia.

1. Miután a kisfia a napsütötte mezőn játszott, szédül. Verejtékezik, nagyon sápadt és szomjas. Ön:
A) gyorsan orvoshoz viszi;
B) leülteti az árnyékban, innivalót ad neki és megfigyeli az állapotát;
C) elviszi fagyizni, hogy a jeges finomság hűtse le.

2. Futballozás közben a férjét elég erősen fejbe találja a labda, és elesik. Kábult, és az egyik orrlyukából vér folyik. Ön:
A) leülteti, és hátrahajtja a fejét, hogy a vérzést elállítsa;
B) ad neki egy zsebkendőt, hogy azt szorítsa a vérző orrlyukára;
C) előrehajtott fejjel ülteti le. Hűsítő borogatást tesz az orrára, és hívja a mentőket.

3. Gyermeke leesik a fáról, és beüti a fejét. Nem áll fel, hanem sír, és a nyakát fájlalja. Ön:
A) nem engedi felkelni, rögzíti a nyakát valamivel, ami a keze ügyében van, és megkér valakit, hogy hívja a mentőket;
B) egy takaróból hordágyat készít, és a család elviszi a gyermeket az autóhoz, hogy aztán felkeressenek egy orvost;
C) átöleli a gyermeket, gyengéd mozdulatokkal addig masszírozza a nyakát és a hátát, míg megnyugszik, aztán orvoshoz viszi.

4. Elsősegélyben kell részesítenie egy balesetet szenvedett embert, aki eszméletét vesztette, és nem lélegzik. Ön CPR újraélesztést (mesterséges lélegeztetést és szívmasszázst) végez a következő ütemben:
A) 15 mellkasösszenyomást 5 szájból szájba befúváshoz;
B) 30 mellkasösszenyomást 2 szájból szájba befúváshoz;
C) 10 mellkassszenyomást 1 szájból szájba befúváshoz.

5. Kislánya szögbe lépett, amely mélyen belefúródott a talpába. A seb enyhén vérzik. Ön:
A) eltávolítja a szöget, beköti a sebet valamivel, ami kéznél van, majd elviszi orvoshoz;
B) eltávolítja a szöget, fertőtleníti a sebet hidrogén-peroxiddal, és steril kötést tesz rá. Mire férjhez megy, úgyis begyógyul;
C) a sebben hagyja a szöget, átköti, és elviszi a lányát a baleseti sebészeti ügyeletre.

6. Egy reggel a nagymamája kezét megcsípi egy méh. Bár a fullánkot eltávolították, a duzzanat estig nem lohad le, és a 70 éves nagyi légzési nehézségekre panaszkodik. Ön:
A) ha nem múlik el a légzési nehézség, elviszi a legközelebbi orvoshoz;
B) tölt neki egy kupica alkoholt, hogy az erei kitáguljanak, és így könnyebben kapjon levegőt;
C) friss hagymát tesz a kezére. Később majd megnézeti orvossal.

7. Az apósa félrenyel valamit kerti sütögetés közben. Hiába próbálja meg többször is felköhögni, nem sikerül neki. A torkához kap, és fuldokolni kezd. Ön:
A) addig ütögeti a hátát, míg ki nem köpi, amit lenyelt;
B) rengeteg folyadékkal itatja, hogy az szabaddá tegye az elzáródott nyelőcsövét;
C) ötöt üt a két lapockája közé, aztán hátulról határozott mozdulattal megragadja, ökölbe szorított kezét a szegycsontja alá szorítja, majd felfelé és hátrarántja, saját maga felé (ez a Heimlich-féle műfogás).

Válaszok
1. B Ezek a túlmelegedés utáni kiszáradás tünetei. A gyermeknél (akárcsak felnőttnél) fejfájás, szédülés, izomgörcs, hasfájás, hányinger is jelentkezhet. Ha a folyadékfogyasztás (lehetőleg izotóniás folyadék, mivel az tartalmaz ásványi sókat) és az árnyékban tartózkodás után a tünetek nem enyhülnek, sőt inkább fokozódnak, orvoshoz kell fordulni. A napsütés akkor is erős lehet, ha felhős az idő. Ne öltöztesse túl melegen a gyereket, de a leégés megelőzésére ajánlott a sapka/kalap és a póló viselése.

2. C Ez meglehetősen súlyos trauma (egy labda akár fél kiló is lehet), mintha egy bokszoló ütése találta volna el. A szédülés agyrázkódásra utalhat. Mindenképp orvoshoz kell fordulni. A vérzés elállítása érdekében kérje meg a férjét, hogy fújja ki az orrát, aztán szorítsa össze az orrcimpáit (nem hátra-, hanem előrehajtott fejjel). Ezután az oldalára fekve pihenjen.

3. A A nyakfájás gerincsérülésre utal. Ne mozdítsa meg a balesetet szenvedett személyt (kivéve ha például égő autóhoz van közel). Összegöngyölt inggel vagy törülközővel támassza meg a nyakat úgy, hogy a fejhez és a nyakhoz illeszti, de csak kétoldalt (ne nyomja meg a torkot, mert azzal elzárhatja a légutakat). Amíg az orvos megérkezik, ügyeljen rá, hogy a sérült ne mozdítsa meg a fejét.

4. B A jelenlegi ajánlások szerint az újraélesztést a mellkas összenyomásával kell kezdeni (legalább 30 megszakítás nélküli mellkasösszenyomással), aztán oxigénben dús levegőt kell a légutakba juttatni két szájból szájba befúvással, majd 30 összenyomás következzen, és így tovább. (Ha egyedül van, ne alkalmazza a befúvást, csak az összenyomást!) Hogyan kell az összenyomást végezni? Egyik kezét a másikra téve gyakoroljon erős csuklónyomást a sérült mellkasának közepére. Addig folytassa a ritmikus nyomást, míg a légzés beindul. Ne féljen attól, hogy esetleg bordatörést okoz, az életmentés ennél fontosabb. Ha nehezen tudott erre a kérdésre válaszolni, mielőbb végezzen el egy elsősegély-tanfolyamot.

5. C Sebből ne távolítson el semmit. Úgy kell bekötözni a sebet, hogy az „idegen tárgy” ne fúródjon még mélyebbre és ne mozdulhasson el, aztán forduljon orvoshoz. Előfordulhat, hogy öltésekre és tetanuszoltásra lesz szükség.

6. A Ne gondolja, hogy az anafilaxiás sokk mindig a csípés után rövid idővel jelentkezik és mindig heves – az idősebb emberek szervezete kissé másképp működik. Lehet, hogy később reagál. Miközben a duzza-natban semmi meglepő nincs, a légzési nehézség ok az aggodalomra. Bízzuk az orvosra annak eldöntését, hogy ennek a méhméreg, a stressz vagy szívprobléma az oka (kérdezze meg a nagymamáját, hogy bevette-e a szokásos gyógyszereit, mert a zűrzavarban esetleg elfelejthette). A nagyi vegye magához a gyógyszereit, ön pedig vigye el autóval a legközelebbi egészségügyi intézménybe. Akkor kínálja meg itallal a nagymamáját, ha az orvos megengedi. Az alkohol nem ajánlott megcsípett embernek, mert tágítja az ereket, és tovább súlyosbíthatja a vérnyomásesést.

7. C Üsse a két lapockája között, a keze élével. Ha öt ütés nem segít, alkalmazza ötször a Heimlich-féle műfogást is (az internetről pontosan megtanulhatja a kivitelezést). Ha ezek után még mindig nincs eredmény, hívja a mentőket, de ne hagyja abba a próbálkozást. Ne feledje, hogy alkalmazhatja ezt a módszert tudatánál lévő és álló vagy az ön ölében ülő embernél ugyanúgy, mint eszméletét veszített, földön fekvő embernél.

Vote it up
275
Tetszett?Szavazzon rá!