Érdekességek Cousteau kapitányról

Talán nem is gondolná, mennyire megváltoztatta a világot a népszerű tengerkutató és tévés személyiség

Kapcsolódó cikkek

Jacques-Yves Cousteau egyszerre volt technológiai úttörő, környezetvédelmi vezető és médiahős. Június 11-i születésnapja és a június 8-ai óceánok világnapja alkalmából lássunk néhány lenyűgöző tényt erről a nem mindennapi emberről.

1. Cousteau 1933-ban végzett a francia tengerészeti akadémián, majd a tengerészetnél lett hivatásos hadnagy. Eleinte nem voltak óceánkutatói ambíciói; repülőpilóta szeretett volna lenni. Egy majdnem végzetes autóbalesetben azonban mindkét karját eltörte, és ez keresztülhúzta a terveit. Rehabilitációja részeként mindennap úszott a Földközi-tengerben.

2. A második világháborúban csatlakozott a francia ellenálláshoz. Az olasz csapatok mozgásáról szolgáltatott információkat a szövetségeseknek. Tevékenységei elismeréseként megkapta a francia Becsületrendet.

3. A világháború befejezése után Cousteau részt vett a francia tengerészet vízi utakat aknamentesítő tevékenységében.

4. 1943-ban egy társával feltalálta az ún. „vízi tüdőt”. A következő évtizedben folyamatosan dolgozott a konstrukció fejlesztésén.

5. Cousteau értette a delfineket: 1953-as A csend világa című könyvében elsőként írta le a delfinek ultrahangos tájékozódási képességét.

6. Amikor 1950-ben megalapította a Francia Oceanográfiai Mozgalmat, Cousteau évi egy frankért kibérelte a Calypso nevű hajót Thomas Loel Guinnesstől, a neves sörfőző család leszármazottjától. A hajó több mint 40 évig szelte a világ óceánjait Cousteau kapitánnyal a fedélzetén.

7. Bár kutatásai tették ismertté, Cousteau nem volt hivatásosan képzett tudós.

8. Termékeny pályafutása során Cousteau több mint 120 tévés dokumentumfilmet forgatott és több mint 50 könyvet írt.

9. Az 1956-os cannes-i filmfesztiválon a legértékesebb díjjal, Aranypálmával jutalmazták A csend világáért.

10. Hollywoodban is nyert három Oscar-díjat: 1957-ben a legjobb dokumentumfilm kategóriában A csend világa című filmmel, 1960-ban a legjobb rövidfilm kategóriában az Aranyhal című filmmel, 1965-ben pedig szintén a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el A napfény nélküli világgal.

11. Ronald Reagan 1985-ben az Elnöki Szabadság Érdemrenddel tüntette ki Cousteau-t.

12. Cousteau-nak köszönhetően találták meg az 1916-ban elsüllyedt HMHS Britannic, valamint a 17. századi La Thérèse roncsait.

13. A Calypso 1996-ban, egy évvel Cousteau halála előtt súlyos károsodást szenvedett, amikor Szingapúr kikötőjében véletlenül összeütközött egy uszállyal és elsüllyedt. A felújítás azóta hol folyik, hol szünetel – nagyrészt amiatt, mert bírósági viták folynak a hajó tulajdonjogáért.
 

Ha kíváncsi a tudós küzdelmes és izgalmas életére, kattintson!

Vote it up
279
Tetszett?Szavazzon rá!