Érdekességek Pablo Picassóról

Negyven éve halt meg a mester. Tudja, mi volt az első szava? Hány nevet viselt? Hány ezer művet alkotott?

A történelem egyik legbefolyásosabb művésze, Pablo Picasso 91 évesen, 1973. április 8-án a franciaországi Mougins-ben hunyt el. Valószínűleg ön is mint a művészet megújítóját ismeri, aki a kubizmust elhozta a világnak, ám ennél sokkal több minden van, amit talán még nem tud a spanyol festőről.

1. Teljes neve 23 szóból áll: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

2. Picasso elképesztően termékeny művész volt. A becslések szélsőségesen ingadoznak, de annyi bizonyos, hogy legalább 20 ezer festményt, nyomatot, grafikát, szobrot és egyéb művészeti ágakba tartozó művet készített.

3. A vásznak megröntgenezésével Picassónak sok rejtett festményére bukkantak rá. Ha nem tetszett neki a kompozíció, gyakran ráfestett a képeire. A La Coiffure című festménye alatt például három másik befejezett mű rejtőzik.

4. Gertrude Stein Picasso egyik pártfogója volt, aki támogatta őt, mialatt a primitív festői stílussal kísérletezett. Stein 90 alkalommal ült modellt a művésznek a róla készült portréhoz.

5. Picasso már egész fiatal korától rendkívül ügyesen rajzolt. Első szava állítólag úgy hangzott: „piz”, mely alatt a spanyol „lápiz”, azaz ceruza szót értette.

6. Az ifjú Picasso nem tanult jól, és gyakran keveredett kalamajkába. De nem bánta: amikor büntetésben volt, legalább nem zavarták az iskolai kötelességek, és nyugodtan folytathatta a rajzolást.

7. Tagja volt a kommunista pártnak, valamint kétszer, 1950-ben és 1962-ben nemzetközi Lenin-békedíjban részesült.

8. Még csak tizenhárom éves volt, amikor felvették a barcelonai Képzőművészeti Akadémiára. Az oktatást azonban túlságosan formálisnak találta, így inkább a városban barangolt, és a barcelonai utcák járókelőit rajzolta.

9. Picasso egy-két alkalommal filmekben is feltűnt mint vendégszereplő, de kizárólag saját magát alakította. Az egyik legjelentősebb alkotás, melyben megjelent a vásznon, Jean Cocteau Orpheusz testamentuma című filmje volt.

10. Picasso számos képéhez közönséges falfestéket használt.

11. A művész kék korszakát, melyet 1901-től 1904-ig számítanak, barátja, Carlos Casagemas öngyilkossága és egy spanyolországi utazás ihlette.

12. A Chicago-i Picassónak nevezett, tizenöt méter magas szoborról, melyet Picasso adományozott a városnak, soha nem derült ki, mit ábrázol. Egyesek szerint egy nőt, mások szerint lovat vagy madarat.

13. Bármely más jelentős festővel összehasonlítva Picasso képei közül lopták el a legtöbbet. A jelentések szerint több mint 550 festménye minősül hivatalosan eltűntnek.

14. A művész utolsó szavai, melyeket negyven évvel ezelőtt mondott: „Koccintsatok rám, igyatok az egészségemre, hiszen tudjátok, hogy én már soha többé nem ihatok.”

15. Picasso nem hagyott végrendeletet, ezért a hagyatéka után a francia államnak járó örökösödési illetéket műalkotásokkal fizették. Ezek képezik most a párizsi Musée Picasso gyűjteményének központi részét.

Vote it up
251
Tetszett?Szavazzon rá!