Érdekességek a brit királyi házról

Vilmos herceg és Katalin hercegné révén a királyi család ismét magára vonta az egész világ figyelmét

Kapcsolódó cikkek

A tudósítások tömegéből már biztosan sok mindenről értesült, ami a királyi családdal kapcsolatos – most lássunk nyolc dolgot, amiről valószínűleg még nem hallott.

A királynő minden egyes nap rekordot dönt
II. Erzsébet királynő Hódító Vilmos óta a 40. uralkodó, aki az angol koronát viseli. Immár ő a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodó: Viktória királynőt (aki 63 évig és 216 napig ült a trónon) 2015 szeptemberében előzte meg. II. Erzsébet elért egy másik rekordot is: 2002-ben, 76 esztendősen ő lett a legidősebb uralkodó, aki megünnepelhette uralkodásának 50 éves jubileumát. A legfiatalabb I. Jakab (Skóciában VI. Jakab) volt, 51 évesen – igen, ez azt jelenti, hogy Jakabot 1 évesen koronázták királlyá.

A királyi háztartás népesebb, mint egy falu
A királynőnek kiszolgálást és ellátást biztosító királyi háztartás mintegy 1200 főt számlál: vannak köztük pl. könyvelők, művészeti kurátorok, élelmiszerszállítók, kertészek, házvezetők, média-kapcsolattartók és titkárok. De vajon miért van szükség ilyen népes személyzetre? Nos, pusztán az egyik királyi rezidencia, a Buckingham palota 775 szobából áll, ebből 52 uralkodói és vendégeknek fenntartott hálószoba, 188 alkalmazotti hálószoba, 92 iroda és 78 fürdőszoba. A palota teljes alapterülete több, mint 77 ezer négyzetmétert fed le, továbbá tartozik hozzá egy 16 hektáros kert is.

Az örökösödés nem csak a géneken múlik
A trón megöröklését nem egyszerűen az határozza meg, ki kinek a leszármazottja. Amikor 1688-ban II. Jakab elmenekült Angliából, a Parlament úgy határozott, hogy ezzel lemondott a trónról. Ahelyett, hogy Jakab fiatal fiát tették volna királlyá, a Parlament Jakab lányának, Máriának, valamint férjének, Orániai Vilmosnak kínálta fel a trónt. Ettől kezdve van a Parlamentnek beleszólása abba, amit ma alkotmányos monarchiának nevezünk.

Nincsenek rögzített szabályok a királyi család üdvözlésére
Meglepő módon nem létezik semmiféle formális szabály arra, hogyan kell kapcsolatba lépni a királyi család tagjaival. A hagyományok természetesen azt diktálják, hogy a nők pukedlizzenek, a férfiak pedig fejet hajtsanak. A királynő helyes formális megszólítása a „Felséged”, az első köszöntés után pedig az „asszonyom”. A királyi család férfitagjainak első üdvözlése a „királyi fenséged”, ezt követően az „uram”.

A királynő gyűjti a corgikat
Uralkodása alatt Erzsébet királynőnek több mint 30 volt ebből az elbűvölő, kicsi walesi juhászkutyából. A királynő első corgiját, Susant 1944-ben születésnapi ajándékként kapta. Azóta több kutyája is Susan leszármazottja volt. A királynőnek jelenleg két corgija van, Holly és Willow, valamint két tacskó-corgi keveréke, akik a Candy és Vulcan névre hallgatnak.

A felekezet sem mindegy
A római katolikusok, vagy bárki, aki római katolikussal házasodott össze, ki van zárva a trón örökléséből. Az uralkodónak meg kell esküdnie rá, hogy fenntartja az anglikán és a skót egyházat. Ezen felül a mindenkori uralkodót illeti meg az anglikán egyház legfelsőbb vezetői címe.

Állami eseményeken a rangviszonyok nem a trónöröklési sorrendet követik
A királyi családon belüli rangidősségi viszonyokat elsőbbségi jognak nevezik. Bár Fülöp, Edinburgh hercege nem a trón várományosa, mégis közvetlenül a királynő után következik az elsőbbségi sorban, és a királyi család második legidősebb tagjának számít.

A királyi családnak is van vezetékneve
Az uralkodói család tagjait általában keresztnevükkel vagy címeikkel illetjük. 1960-ban viszont a királynő és Edinburgh hercege úgy döntött, hogy közvetlen leszármazottaik a Mountbatten-Windsor nevet fogják viselni családi örökségük jeleként.

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!