Érdekességek a hidegről

Igaz-e, hogy a hő javát a fejünkön keresztül adjuk le? Gyógyszertől lehet jobban fázni? Lehet egészséges a hideg?

1. A hideg ragályos. Brit és német kutatók egy 2014-ben végzett vizsgálata során az derült ki, hogy miután a résztvevők olyan videókat néztek, amelyekben a szereplők jéghideg vízbe merítették a kezüket, az ő saját kezük hőmérséklete mintegy 0,2 fokkal hűlt le.

2. Pusztán attól nem betegszünk meg, ha télen a szabadban tartózkodunk. Olyannal kell kapcsolatba kerülnünk, aki hordoz valamilyen vírust, mondja dr. David Proud, a Calgaryi Egyetem élettan- és gyógyszertanprofesszora. – Nagyobb valószínűséggel fertőződhetünk meg zárt terekben, ahol sok ember tartózkodik.

3. A vérnyomás szabályozására használt béta-blokkoló gyógyszerek fokozzák a hideggel szembeni érzékenységet. Aki ilyen gyógyszert szed, bugyolálja be magát, és a hideg napokon minél kevesebb időt töltsön a szabadban.

4. Nincs kedve futni a hidegben? Próbálja ki, hogy csak álldogál odakinn és nem csinál semmit. Amerikai kutatók két éve megerősítették, hogy a didergés felér a testedzéssel: az izmok összehúzódása és az anyagcsere felgyorsulása az energiatároló „fehér zsírt” energiaégető „barna zsírrá” alakítja át.

5. A jeges vízbe merülés nem a kényelmeseknek való, de hatással lehet az egészségre. Egy 2004-es finn vizsgálat azt állapította meg, hogy a télen úszóknak négy hónap múltán csökkent a stressz- és fáradtsági szintjük, miközben a hangulatuk és a memóriájuk javult.

6. Az irodai légkondi szexista. A Nature Climate Change folyóirat 2015-ös cikke szerint az épületek termosztátját az 1960-as években felállított képlet alapján állítják be, amely egy 40 éves férfi anyagcsereütemén alapul. A nőknek általában lassabb az anyagcseréjük, tehát ezért van az, hogy a női dolgozók sokszor nyáron is fáznak.

7. A fázó munkaerő hajlamosabb hibázni. Amikor a New York-i Cornell Egyetem kutatói 20-ról 25 fokra emelték egy iroda hőmérsékletét 2004-ben, az ott dolgozók egy hónap alatt 44 százalékkal kevesebb hibát követtek el.

8. A hidegben alvás viszont kedvező hatást fejthet ki az egészségre. Egy kisebb 2014-es amerikai kísérlet során az derült ki, hogy miután az öt résztvevő egy hónapon át 19 fokos szobában aludt, közel duplájára nőtt a barna zsírszövetük mennyisége. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatói szerint ez idővel csökkenti az anyagcsere-betegségek, így a cukorbetegség kockázatát is.

9. A Torontói Egyetem tudósai úgy találták, hogy szó szerint igaz a „hideg fogadtatás” kifejezés. Azok, akik elszigeteltnek érezték magukat egy közösségben, alacsonyabbra becsülték a helyiség hőmérsékletét, mint azok, akik befogadottnak tekintették önmagukat.

10. Német kutatók 2014-ben felfedezték, hogy a hőmérséklet befolyásolja a bűnözők megítélését. Amikor feltekerték a fűtést, a résztvevők hajlamosabbak voltak forrófejűnek és impulzívnak látni a bűnözőket, amikor viszont hideg volt a helyiségben, ugyanezeket a bűncselekményeket szándékosnak és hidegvérrel elkövetettnek ítélték.

11. Igaz-e feltevés, hogy a testhőnk felét a fejünkön adjuk le? A British Medical Journal folyóirat egyik 2008-as cikke szerint ez butaság. Testhőnknek alig 10 százaléka távozik a kobakunkon át.

12. A libabőr szőrösebb múltunk emléke. Amikor az állatok fáznak, a bőrükben lévő apró izmok összehúzódnak, dudorok keletkeznek a felszínen. Ennek hatására felállnak a szőrszálak, és hőszigetelő réteget képeznek.

13. Ha szeretne felmelegedni, még csak ne is gondoljon pénzre. Osztrák és svájci kutatók nemrégiben arra kértek embereket, hogy tegyék a kezüket egy bankjegyekkel megtöltött tálba (a kontrollcsoport papírszeletekkel teli tálat kapott). Akik a pénzt tapogatták, hidegebbnek vélték a levegőt. Ennyit a hideg-rideg anyagiakról.

Vote it up
202
Tetszett?Szavazzon rá!