Érdekességek innen-onnan

Színes összeállítás a kengurulabda működési elvét átvevő űreszköztől a fürdőszobai eredménykijelzőig

Eredményjelző a fürdőszobatükörben? A Scientific American arról az elképzelésről számol be, hogy reggeli fogmosás közben ki-ki digitális kijelzőn láthatja majd családja karbon lábnyomát, a következő fogászati kezelés visszaszámlálóját, sőt talán akár a főnökének vagy ügyfeleinek elégedettségéről tanúskodó „életindexeket”. Jesse Schell, a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa azt állítja, ez a mindennapjainkat szinte számítógépes játékká változtató megoldás a tények tudatosításával boldogabbá teszi az embert.

Bolygóközi szökdécselés. A massachusettsi Cambridge-ben néhány kutató egy népszerű gyermekjáték, a kengurulabda elvét alkalmazza az űrkutatásban. Az Economist tudósítása szerint a nitrogénfúvókákkal működő Talaris „légpárnás labda” kiküszöbölheti a hagyományos közlekedési eszközök sok navigációs nehézségét.

A szombat este az igazi. Szombaton 19.26-kor vagyunk a legelégedettebbek. Egy brit kutató úgy véli, addigra lecsengenek a munkahét fáradalmai, és „az emberek többsége remekül érzi magát.” (London Daily Mail)

Az amerikaiak felhalmozzák az irodaszereket. Nevezhetjük hörcsögösködésnek, bespájzolásnak vagy lenyúlásnak, a lényeg az, hogy egyre több toll meg öntapadós jegyzettömb vándorol a munkahelyi irodaszerraktárból a háztartásokba. Talán a súlyosbodó foglalkoztatási bizonytalanság az oka, de jelenleg az egyesült államokbeli irodai dolgozók 56%-a vallja be, hogy vitt már haza valamit személyes használatra a munkahelyéről. (Bloomberg Businessweek)

Megnehezedhet a pihepuha toalettpapír beszerzése. Manapság egyre kevesebb a nyomtatott újság és a hagyományosan újrahasznosítható papírhulladék, így elapadnak a higiéniai célú puha papírtermékek nyersanyagforrásai. Odáig fajult a helyzet, hogy a probléma megoldására vegyészeket is segítségül hívnak. (Chemical & Engineering News)

Későn megmutatkozó lángelme. „Aki harmincéves koráig nem járul hozzá valami jelentőssel a természettudományhoz, az többé nem is fog” – mondotta valaha Albert Einstein. Azóta azonban későbbre tolódott a csúcsteljesítmények életszakasza, egy friss felmérés kimutatta, hogy a fizikusoknál 48 év a tetőpont. Talán azért van ez így, mert ma már sokkal többet kell tudniuk! (livescience.com)

Vote it up
358
Tetszett?Szavazzon rá!