Érgyógyító étcsokoládé

A jelek arra utalnak, hogy rengeteg más ételnél többet tartalmaz egyes egészséget erősítő vegyületekből

Az étcsoki a dél-amerikai kakaófák babjából készül pörköléssel. Kolumbusz Kristóf „fedezte fel” ezeket a babokat, amelyeket negyedik amerikai útja után vitt magával először haza Európába. Az első tábla csoki az 1910-es években készült, főképp kakaóporból, kakaózsírból (azaz kakaóvajból) és cukorból.

A tejcsoki ezeken túl tejet vagy tejport is tartalmaz, a fehér csokoládé azonban csak cukorból, tejporból és kakaóvajból áll, azaz hiányzik belőle a kakaópor (ismerje meg az egyes csokifajták különbségeit). Pedig épp a kakaópor teszi egészségessé a sötétebb csokikat.

Kellemes véletlen, hogy a kakaóvaj olvadáspontja nem sokkal az ember testhőmérséklete alatt van; ennek köszönhető, hogy a csoki elolvad a szánkban.

A csoki gyógyító ereje
Az étcsokoládé komoly mennyiséget tartalmaz olyan típusú flavonoidokból és antioxidánsokból, amelyekért a vörösbort, illetve különböző zöldségeket és gyümölcsöket szokás dicsérni; ám úgy tűnik, az étcsoki minden más ismert ételnél többet tartalmaz ezekből az egészséget erősítő vegyületekből.

Kutatások bizonyították, hogy antioxidánstartalmának köszönhetően jelentősen csökkentheti a vérnyomást, segíthet a vérrögök kialakulásának megelőzésében, lassítja a „rossz”, az LDL koleszterin oxidációját, így csökkentve az esélyét, hogy az megtapadjon a verőerek falán, továbbá gyulladáscsökkentő hatása is van. Egyes vizsgálatok szerint napi pár kocka étcsoki fogyasztása akár 10 százalékkal is csökkentheti a szívroham veszélyét, valamint enyhíthet az inzulin-ellenálláson, ami a cukorbetegség egyik forrása.

Minél több a csokiban a kakaó, annál több az antioxidáns – ha egészséges édességet keres, a 60% fölötti kakaótartalmú étcsokoládéknál kezdje!

Mi az ajánlott mennyiség?
Hacsak nem fogyókúrázik éppen, naponta kétszer egy-két kocka.

Vote it up
564
Tetszett?Szavazzon rá!