Érzéki ízek

Guy Martin francia séf megosztja velünk kedvenc gyerekkori ételei titkát

Mindig el voltam ragadtatva, amikor édesanyám krémes fánkot készített – idézi fel Guy Martin, a francia gasztronómia Mekkájaként számon tartott párizsi Le Grand Véfour étterem séfje.

– Amint megláttam a meleg tejjel teli tejeskannát, összefutott számban a nyál, ó, milyen jó felidézni! Vagy talán csak azért szerettem ennyire, mert anyám melle jutott róla eszembe? A lényeg, hogy még ma is nagyon szeretek az ujjaimmal enni, ez a legérzékibb, legközvetlenebb módja annak, hogy élvezzük az ízeket – folytatja Martin.

Ahogy aztán egyre tolulnak az ételekről szóló emlékek Savoyában töltött gyerekkorából, óhatatlanul felidéződik megint az édesanya, akit korán elveszített.

– Anyám szenvedélyes kertész is volt. Kertjében olyan bravúrokat is véghezvitt, mint a spárga termesztése. A spárga ugyanis nem túl gyakran látható a havas régiókban fekvő veteményesekben, ha megterem is, akkor is két hónap késéssel érkezik. Izgalommal vártuk a pillanatot, amikor a földkupacok alól kibukkannak az első kis fehér spárgafejek. Anyám legtöbbször narancsos hollandi mártással ünnepelte meg a jövetelüket.

Martinra az emlékeken túl Monet festményei is inspirálóan hatnak. A krémes fánk és a hollandi mártással tálalt fehér spárga receptje a francia festő műveihez hasonlóan a múlt egyedülálló emlékeit hordozza.

Vote it up
207
Tetszett?Szavazzon rá!