Ételek, amelyeket túl hamar dobunk ki

A túlzott óvatosság és a tájékozotlanság is vezethet felesleges pazarláshoz. Mit meddig tarthat el?

Tojás Hűtőben a nyers tojás a vásárlástól számítva három hétig is friss marad. A tojásokat általában bespriccelik ásványi olajjal, amely eltömíti a héj pórusait, ezért kevésbé juthatnak be a baktériumok. Mivel a főzéssel ez a védőréteg eltűnik, a hűtőben tárolt kemény tojást fogyassza el egy héten belül.

Paprika A paprika egy génje megakadályozza a sejtszerkezet lebomlását, így az hűtőben általában egy hétig eltartható. A zöldpaprika alacsony cukortartalmának köszönhetően két-három hétig is friss marad. A fonnyadt vagy ráncos paprikát viszont dobja ki.

Felvágottak A bontatlan előre csomagolt felvágottak általában a vásárlástól számított két-három hétig állnak el. A vákuumcsomagolás elzárja az oxigént a felvágottól, megakadályozza a baktériumok szaporodását. Felnyitás után 3-5 napon belül fogyassza el a felvágottat.

Sárgarépa Ennek a zöldségfélének alacsony a respirációs rátája, ami azt jelenti, hogy a növény milyen gyorsan használja fel szénhidrátjait, fehérjéit és zsírjait, hogy betakarítás után „életben maradjon”. A sárgarépa két-három hétig friss marad a hűtő zöldséges fiókjában. Csak a zöldjét kell levágni, mert az elvonja a tápanyagokat.

Citrusfélék A vastag héj 2–6 hétig óvja a megromlástól a grépfútot, narancsot és más citrusféléket. Ha penészt lát rajta, de az nem hatolt át a héjon, meghámozva elfogyaszthatja a belsejét. Akkor viszont dobja ki, ha az ujjával könnyen be tudja nyomni a héjat.

Vote it up
97
Tetszett?Szavazzon rá!