Ételek asztma ellen

Előzze meg vagy mérsékelje a krónikus betegség tüneteit a következő étrendi, illetve életmódbeli változtatásokkal

Amikor brit kutatók kiértékelték 1471 asztmás és 864 nem asztmás 15 és 50 éves kor közötti ember étrendjét, érdekes összefüggésekre lettek figyelmesek.

Minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak a felmérés résztvevői, annál kisebb valószínűséggel voltak asztmásak.
Akik legalább heti kétszer ettek almát (ez gyümölcs gazdag a flavonoidoknak nevezett növényi anyagokban), azoknak 32 százalékkal kisebb valószínűséggel volt asztmájuk.
Akik heti kétszer vagy többször ettek hagymát (mely gazdag a kvercetin nevű antioxidánsban), 18 százalékkal kisebb eséllyel voltak asztmásak.
Akik naponta kétszer-háromszor ittak teát, 17 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel voltak asztmásak, mint azok, akik nem teáztak. A tea egyébként szintén kiváló flavonoidforrás, és valóságos gyógyszer.
A napi egy-két pohár (szintén flavonoidokban gazdag) vörösbort fogyasztóknak 18 százalékkal kisebb esélye volt az asztmára, ha pedig betegek voltak, tüneteik nem jelentkeztek annyira erősen.

A tanulmány jól mutatja, hogy hatékonyabbak lehetnek az ételek, mint a táplálékkiegészítők. A kutatók megjegyzik: ételeink számos olyan növényi hatóanyagot tartalmaznak, melynek gyógyhatása lehet. Közülük a legfontosabbak a flavonoidok. Ezen vegyületek antioxidáns, antiallergén és gyulladáscsökkentő hatásúak, megakadályozzák az asztmában szerepet játszó nitrogén-monoxid és hisztamin kibocsátását, emellett gátolják az arachidonsav-anyagcserét és a citokinok termelődését (mindkét anyag az asztmás gyulladások létrejöttéért felel). Annál fontosabb tehát, hogy elfogyassza az ajánlott napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt!

Figyelmeztetés
Nem mindenki számára megfelelő tanács, hogy egyen több almát, vagy igyon meg egy pohár bort étkezés mellé. Az alma – védő tápanyagai mellett – szalicilátokat, azaz aszpirinszerű hatóanyagokat tartalmaz adják; ez a helyzet a bogyós gyümölcsökkel, naranccsal, paprikával, teával és mandulával is. Ezek az arra érzékeny embereknél asztmás rohamokat válthatnak ki, ahogy a vörösbor bizonyos összetevői is: a borospalack kinyitásakor kén-dioxid szabadul fel, maga a bor pedig hisztamint tartalmaz.

Más természetes módja is van a tünetek enyhítésének, és az sem mindegy, mikor veszi be a gyógyszerét. Ha pedig most kezdett el gyanakodni, hogy talán ön is asztmás, végezzen önvizsgálatot, illetve tudjon meg többet erről a népbetegségről.

Vote it up
286
Tetszett?Szavazzon rá!