Étkezőpult vagy étkezőgarnitúra?

Melyiknek mik az előnyei? Kinek melyiket érdemes választani? Szakértőink még a méretezésben is segítenek

Miért jó az étkezőpult?
Az étkezőpult elhelyezkedésében szorosan kapcsolódik a konyhához, általában annak lezárásaként, így közvetlen, gyors kiszolgálást, étkezést tesz lehetővé. Az étkezőpult a konyhai munkafelület meghosszabbításaként is szolgálhat. A pult konyha felé eső része tárolóhelyek kialakítására is alkalmas.

Miért jó az étkezőgarnitúra?
Az étkezőgarnitúra kényelmes, meghitt étkezésre, vendéglátásra szolgál, aminek hangulatát erősíti az a tény, hogy gyakrabban nem a konyhában, hanem a nappaliban, vagy a külön e célt szolgáló étkezőben kap helyet. Az étkezőasztal „üres járatban” dolgozósarokként és társasjátékok terepeként is funkcionálhat.

Miért jó, ha mindkettő van?
Főzés közben szemmel tarthatjuk a pultnál a gyerekeket, a vendégeknek pedig látványkonyhává válhat a vacsorakészítés. Az étkezőasztalhoz ülve a közös étkezésekhez nemcsak az étellel járulunk hozzá, hanem a szépen megterített asztallal is.

Kik melyiket kedvelik?
Akik kizárólag étkezőpultot terveznek a lakásba, valószínűleg nem „visznek” nagy háztartást, vagy csak ritkán étkeznek otthon. Ahol viszont a családi, baráti együttlét megteremtésének egyik fontos alkalma az étkezés, biztos, hogy a lakás egyik központi részén étkezőgarnitúrát találunk.

Mekkora lakásba melyiket célszerű választani?
Egylégterű kislakásokba, ahol a különböző funkciók „összeérnek”, célszerű a helykímélő étkezőpultot választani. Teljes értékű étkezőgarnitúrát okos térszervezéssel már egy 50-60 négyzetméteres lakásban is kényelmesen elhelyezhetünk.

Milyen helyigénnyel kell számolnunk?
Étkezőpult esetében a pult első szélétől befelé 30-35 centiméter helyet hagyjunk a láb számára. Innentől kezdve az ergonómia általános, asztallal kapcsolatos szabályai érvényesek: a bárpult, étkezőpult, asztal szélétől minimum 65 centiméter hely kell ahhoz, hogy a széket, bárszéket kényelmesen használjuk, ha pedig még közlekedni is szeretnénk a szék mögött, akkor legkevesebb 95 centiméter.

Milyen méretarányokra figyeljünk?
Alapvetően kétféle magasságú étkezőpult van. Az egyik konyhai munkapult magasságában helyezkedik el (90 centiméter magasság körül), tulajdonképpen a konyhai munkapult 30 centiméteres túllógatása és 63 centiméter ülésmagasságú szék tartozik hozzá. A másik és gyakrabban elterjedt típusa a bárpultok magasságában (110 centiméter magasan) van, és ehhez 74 centiméter ülőfelület magasságú bárszék tartozik. Étkezőpultoknál jellemzően 2-3 személy jelenlétével célszerű számolni, egy személynek 60 centiméter széles és 30-40 centiméter mély hely szükségeltetik a kényelmes étkezéshez.

Mit diktálnak a trendek?
Jelenleg a vastag étkezőpultok a trendvezetők, anyaguk jellemzően fa (tömör vagy esetleg furnéros), ami azért is praktikus, mert evés közben, amikor az alkarunk hozzáér a pulthoz, nem hideg felülettel, például gránittal, márvánnyal, üveggel találkozik.
Forrás: amiotthonunk.hu

Vote it up
265
Tetszett?Szavazzon rá!