Így állíthatja el az orrvérzést

Ha nem megfelelően kezeli, azzal csak azt éri el, hogy lassabban fog elállni. Kövesse a következő öt lépést

Az orrvérzés gyakori jelenség, különösen gyerekeknél. Általában veszélytelen sérülések következménye, amelyek például az orr vakarásából vagy a túl erős orrfújásból származnak. Esetenként az orrvérzés egy addig fel nem ismert betegség jele! Nagyon ritka, de előfordulhat, hogy az orrvérzés életveszélyes lehet – főképp az idősebbeknél.

A következő esetekben kérjen orvosi segítséget
Ha az orrvérzés rendszeresen jelentkezik (heti 1 alkalomnál többször); ez a magas vérnyomás egy tünete lehet.
 Ha véralvadásgátlót szed, és az orrvérzése csak nehezen áll el.
 Ha híg, vizenyős véres váladék szivárog az orrából, miután beütötte a fejét – koponyatörés jele lehet.
 Ha orra mellett az ínye is rendszeresen vérzik, és különösebb ok nélkül véraláfutások jelennek meg a testén.

Az orrvérzést a következő öt lépést követve állíthatja el
1. Ültesse le a beteget.
Kérje meg, hogy hajoljon előre (ne hátra!), hogy a vér ki tudjon folyni. Önmaga védelme érdekében viseljen eldobható, nem latex kesztyűt.

2. Szorítsa össze az érintett orrcimpáit. Kérje meg az illetőt, hogy a száján át lélegezzen, majd a puha résznél szorítsa össze az orrát, ezzel lassítva a vér folyását. Mosdó elé ültesse, vagy készítsen elő egy lavórt, hogy ki tudja köpni a szájába jutó vért – ha lenyeli, attól rosszul lehet. Figyelmeztesse, hogy ne szipogjon, ne nyeljen és ne is köhögjön, mert azzal felszakíthatja az éppen megalvadó vért.

3. Ellenőrizze az orrot. Miután tíz percig tartotta összeszorítva a érintett orrát, engedje el, és ellenőrizze. Ha még mindig vérzik, újabb tíz percre szorítsa össze.

4. Ajánljon fel hideg borogatást. Adjon neki jeget (például mirelit zöldborsót) vagy hideg borogatást, amit az orrnyergére szoríthat, hogy ezzel is lassítsa a vérzést.

5. Ellenőrizze ismét a helyzetet. Ha elállt a vérzés, nedves ruhával letörölheti az orra környékét. Ne felejtse el figyelmeztetni, hogy 12 órán át tartózkodjon az orrfújástól, és a nagy erőkifejtéstől.

Segítsen a kisgyermekeknek
Egy nagyon kicsi gyermek még nem tudja elég ideig összeszorítva tartani magának az orrát – segítsen neki! Ültesse le, és szorítsa össze neki az orrát. Nyugtassa meg, készítsen elő neki egy lavórt és törölgesse meg az arcát.

Vote it up
156
Tetszett?Szavazzon rá!