Így élhet teljes nemi életet cukorbetegen

A diabétesz az egész szervezetre kihat, így a nemi életre is. Tartsa be az alábbiakat, és nem lesz baj

Szeretkezés előtt ellenőrizze a vércukorszintjét
A közösülésnek az inzulinhoz hasonló hatása lehet, csökkentheti a vércukrot, ezért nem árt a vércukorszint-ellenőrzés aktus előtt. Ha az normális vagy alacsony, enni valamit szeretkezés előtt, hogy elkerülje a hipoglikémiás rohamot. Ha inzulinpumpát alkalmaz, érdemes szeretkezés előtt leszednie.

Ivott? Csak óvatosan a szexszel
Az alkohol és az élénk szeretkezés egyaránt leviszi a vércukor szintjét, a kettő együtt komoly csökkenéshez vezethet. Ha ivott egy pohár bort, mindenképpen ellenőrizze a glükózszintet, mielőtt összebújnak.

Legyen különösen figyelmes, ha partnerének idegkárosodása van
Előfordul, hogy a cukorbetegséget kísérő idegkárosodás (neuropátia) miatt a diabéteszeseknél csökken a nemi szervek érzékenysége. Ilyenkor a hosszabb előjáték vagy akár vibrátor használata is segíthet.

Ne tartson a síkosítótól
A diabéteszes nőknél gyakran előfordul hüvelyszárazság. Egyszerű megoldás vízalapú síkosítót tartani az éjjeliszekrény fiókjában. Ne olajalapút használjon, mert az könnyen „kikezdi” az óvszert és az átszakad.

A testedzés növeli a libidót
Újabb érv a rendszeres mozgás mellett: fokozza a nemi vágyat. A testedzés javítja a vérkeringést, amitől a nemi szervek vérellátása is javul. Szakértők szerint azokon a férfiakon és nőkön, akiknek csökkent a nemi vágyuk, segít a fizikai aktivitás. Olvassa el, miért fontos még a testedzés a cukorbetegeknek.

Jelentkezzen orvosánál, ha bajt észlel odalent
Ne hanyagolja el az övön aluli tüneteket. A magas vércukorszint miatt meggyengült immunrendszer hatékonysága romlik, ami húgyúti fertőzésekhez vezethet. Ha szeretkezés közben fájdalmat érez (különösen a nők), zavaros, vagy véres, vagy csíp a vizelete, illetve gyakran van vizelési ingere, beszéljen orvosával, és tartózkodjon a nemi élettől, míg a tünetek el nem múlnak. Érdemes vizelni közösülés előtt és után (30 percen belül); így csökkentheti a vesemedence-gyulladás kockázatát.

Az impotencia sokszor természetes szerrel is kezelhető
Ha problémája van az erekcióval, ami nem ritka cukorbeteg férfiaknál, nemcsak receptre kiváltható gyógyszerek segíthetnek. Fontolja meg Ginkgo biloba-készítmények szedését, amelyek fokozzák a vérkeringést. De előtte mindenképpen beszélje meg orvosával, mert ez a növényi táplálékkiegészítő kihathat más gyógyszerek hatására.

Fotó: ThinkstockVédekezzen a gombás fertőzések ellen
A cukorbeteg nők hajlamosabbak a hüvelyfertőzésekre; a hüvelyben a magasabb glükózszint – nedvességgel és meleggel társulva – elősegíti a baktériumok és gombák szaporodását. Idősebb nőknél fokozott a veszély, mivel a változás korában csökken a hámot védő ösztrogén termelése. Ügyeljen vércukorszintjére, tisztálkodjon rendszeresen, tartsa szárazon hüvelye környékét, kerülje a nem szellőző szoros öltözéket, és ne használjon olyan női kozmetikumokat (tusfürdőket, erős szappanokat), amelyek fokozzák a fertőzésveszélyt.

Ne restellje megbeszélni erekciós zavarait az orvossal
A cukorbeteg férfiak olykor merevedési zavarokat tapasztalnak. Ennek számos oka lehet, ezért fontos megbeszélni az orvossal. Neuropátia és vérkeringési zavar, vagy bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek szedése gyakori ok. Az ötvenéves kor feletti cukorbeteg férfiak 50-60%-ánál fordulhat elő erekciós probléma, tehát orvosa nem fog meglepődni az ön állapotán.

Járjon utána, mi okozhatja a nemi vágy csökkenését
Ha a szexuális késztetés hiánya állandósul, beszélje át orvosával a lehetséges okokat. Amennyiben ezt nem sikerül azonosítani, pszichológussal érdemes konzultálni.

Masszírozzon
Ha nincs kedve szeretkezni, de intimitásra vágyik, próbálkozzon a masszírozással. A lazulás csökkenti a stresszhormonok szintjét, ami jót tesz a vércukorszintjének is. Ez a kényeztetés jól fog esni partnerének (és ki tudja, hova vezethet).

Vote it up
208
Tetszett?Szavazzon rá!