Így éljen sokáig és kellemesen

Milyen tanácsokat ad betegeinek és saját magának a világhírű szívsebész–tévészemélyiség?

Kapcsolódó cikkek

Melyik tanácsát nem szokták megfogadni?
Azt, hogy tartsák karban az izomtömegüket, különben igen hamar az életüket veszélyeztetik. Mire az ember betölti az ötvenet, meggörnyedhet, sőt már negyvenévesen túlsúlyos lesz, mert a háj kevesebb kalóriát éget el, mint az izom. Mindennap kell valamiféle fárasztó fizikai tevékenységet végezni, akár edzőteremben, akár komoly kertészkedés formájában. Egyébként a jóga és a tajcsi kiváló erre: ha megfelelően végzik, mindkettő segít az erőfejlesztésben.

Önmagának miféle tanácsot esik leginkább nehezére megfogadnia?
A meditálás tényleg nehezen megy. Próbáltam futópadozás közben pihentetni az agyamat, de folyton leugráltam, hogy feljegyezzek valami remek ötletet, ami végül nem is bizonyult annyira remeknek. A jóga viszont bejött nekem, azt minden reggel űzöm.

Miként marad egészséges, noha a sebészkedés és minden egyéb mellett heti öt tévéadásban szerepel?
Igyekszem úgy elrendezni a dolgokat, hogy könnyedén válasszam a helyes megoldásokat. A tévé előtt edzőgépet helyeztem el. Akadnak műsorok, amelyeket mindennap néznem kell, ezért közben az elliptikus gépet használom. A reklámok alatt súlyzózom. Ostobán hangzik, de ezáltal tudok időt szakítani a gyúrásra.

Mi a két legfontosabb szempont ahhoz, hogy az ember megőrizze a fiatalságát?
A gyaloglás. Aki nem tud megtenni öt perc alatt négyszáz métert, annál ugrásszerűen nő a három éven belüli elhalálozás veszélye. A második pedig a közösségépítés, vagyis az elszigetelődés elkerülése. Ha ugyanis a szívnek nincs kiért dobogni, akkor nem is fog.

Vote it up
243
Tetszett?Szavazzon rá!