Így újíthatja fel bútorait

Nem kell új bútorra költenie, hiszen az alábbi egyszerű praktikákkal új életre keltheti régi bútorait

Frissítse fel a fonott bútorokat
A nádbútorok tisztítása elég nagy kihívást jelent, ám semmi oka rá, hogy pénzt adjon ki egy szakember munkájáért. Az antik székek restaurálásával foglalkozó Stephen Berne bennfentesként a következő ötleteket adta:

Használja a porszívót: a kefés porszívófejjel távolítsa el a port, koszt és szakadásokat a fonatok közül.
 Törölje tisztára: egy festékhígítóval megnedvesített rongy csodákat tesz, de először próbálja ki a hígítót egy kevésbé feltűnő részen, hogy meggyőződjön róla, nem árt-e a lakkozásnak. A makacs szennyeződéseket dörzsölgesse meg egy hígítóba mártott ecsettel!
 Hadd csillogjon: kenjen a bútorra némi bútorfényezőt egy tiszta, puha ronggyal.

Ha nem lenne elégedett az eredménnyel, tegyen egy próbát sóval is.

Hozza helyre a megereszkedett széket
Mint minden tapasztalt mesterembernek, a bútorrestaurátoroknak is megvannak a maguk fogásai. A következővel például akkor takaríthat meg sok pénzt, ha a nádfonatú székei kinyúlnak és megereszkednek. Először is ellenőrizze, hogy a szék rattanból vagy háncsból, nem pedig papírból készült. Ezután fordítsa fejjel lefelé, és egy meleg vízbe áztatott szivaccsal nedvesítse meg az alját. Amikor már elég nedves (az ülés teteje maradjon száraz), óvatosan nyomkodja meg alulról a széket, majd fordítsa vissza. Miután kiszárad, az ülés szövete sokkal feszesebbé válik.

Fedje el a karcolásokat
Ne fizessen a karcolások eltüntetéséért: egyszerűen és olcsón megoldhatja maga is! Keressen egy zsírkrétát, melynek a színe megegyezik a fáéval, és satírozza be vele a karcolást, majd dörzsöléssel oszlassa el.

Őrizze meg olyannak, amilyen volt
Próbálja a lehető legkevesebb változást okozni a régi bútorok szerkezetében és fedőrétegén! A régi lakkozás eltávolítása és egy új réteg felvitele drasztikusan csökkentheti az antik bútorok értékét. Még ha kicsit ingatag és recsegős is az a szék, netán pattogzik az asztallap lakkozása, inkább hagyja úgy, ahogy van.

Védelem minden fölösleges felhajtás nélkül
A friss, citromos bútorápoló spray-k gyártóinak állításaival szemben egyáltalán nincs szükség különleges vegyi anyagokra, hogy megtisztítsa és ápolja a fából készült szekrényeket, asztalokat és székeket. Sőt, az ilyen termékek néha több kárt okoznak, mint amennyi a hasznuk.

A brit műemlék- és természetvédelmi szervezet például ezen minimalista álláspont szélsőséges formáját képviseli. Az elhasználódás csökkentése érdekében a leülepedett port is csak akkor törlik le, ha már valóban nagyon szükségesnek ítélik: néha előfordul, hogy ez évente egy alkalommal esik meg. Ahhoz, hogy a kezelés a lehető leggyengédebben történjen, a sima, lapos felületeket párnává hajtogatott, puha pamut porronggyal tisztítják meg. A különösen értékes darabok esetében akár ennél is ritkábbak lehetnek a beavatkozások. A könyveket 3-5 évente egyszer tisztítják, a kerámiákat 5-10 évente, a festményeket pedig minden 25. évben. A fából készült bútorok legfőbb ellensége a napsugárzás okozta kifakulás, illetve a vegyi anyagok és nedvesség megkötése miatt bekövetkező sötétedés.

A hasonló problémák elkerülésére a szakemberek a következőket tanácsolják:
 Védje meg a nedvességtől a fát: használjon poháralátétet az italokhoz, és ha kiömlött valami, azonnal törölje fel. Lehetőség szerint próbálja meg elkerülni a vizes tisztítást is.
 Rendszeresen törölje le a port egy puha, száraz ruhával.
 Fényezze a bútort évente egyszer, de csak akkor, ha a fa fedőlakkja hibátlan. Használjon szilárd bútorviaszt, mely megvédi a faanyagot anélkül, hogy beleszívódna, és megakadályozza, hogy a por megtapadjon a felszínén. Válassza ki a fa árnyalatával megegyező színű viaszt. Ha a felszín repedezett, vagy a lakkozás már lekopott, egyáltalán ne alkalmazzon fényezőt.

Gőzölje ki a horpadásokat
A fa felületek bemélyedéseit sikeresen eltüntetheti úgy, hogy nedvesség és hő alkalmazásával visszaduzzasztja az összenyomódott rostokat. Egy vékony tűvel több helyen szurkálja meg a horpadt terület lakkozását, így a nedvesség át tudja itatni az alatta levő fát. Ezután fedje le a horpadást egy összehajtogatott nedves ruhával, helyezzen a tetejére egy fém befőttesüveg-tetőt, hogy eloszlassa vele a hőt, majd pár percre állítson a fém tetőre egy forró vasalót. Vigyázzon, nehogy megégesse a lakkot! Végül, amikor a fa már teljesen kiszáradt, töltse fel a tűszúrások helyét egy vékony réteg friss fedőlakkal.

Fesse be a műanyagot
Miután a műanyag bútorok egyszer megkarcolódnak, gyakran semmit nem tehetünk, hogy jóvátegyük a hibát. A legegyszerűbb megoldás a sérült műanyag bútor újrafestése. A legújabb festékek egyszerűen és simán, alapozó nélkül befedik a műanyagot. Ha pedig minél gyorsabban szeretne túlesni a munkán, használhat festékszórót is.

Vote it up
343
Tetszett?Szavazzon rá!