Így üzemel az emberi test

Tréfás orvosok komoly használati útmutatója testünk működtetéséhez

Gondoljon úgy a testére, mint az otthonára: csontjai a gerendák, amelyek megtartják az egész szerkezetet; tüdeje a szellőzőrendszer; agya a kapcsolószekrény; belei a csővezetékek; szája a turmixgép; szíve a fő vízvezeték; haja a gyep (van, akinél jobban nő, másutt ritkásabb!); hája pedig a sok felesleges kacat, amit gyűjtöget, és aminek a kidobásáért a párja annyit nyaggatja. Általában nem hív villanyszerelőt, ha kiég egy izzó, s nem fordul vízvezeték-szerelőhöz, ha eldugul a lefolyó. Ha viszont valami komoly baj van, akkor könnyű pánikba esni. Szerencsére ön is saját teste szakértőjévé válhat. Az alábbiakban elkülönítjük a tévhiteket a valóságtól, hogy biztosabb alapokról indulhasson.

Súlyzózással az agyát is edzheti
Igaz. Az egyensúlyérzékelő képesség jól jelzi az agy működésének színvonalát, és egyes súlyzós gyakorlatok segíthetnek ennek javításában. Próbálja ki a következőt: álljon fél lábra, és hunyja be a szemét! Minél tovább bírja anélkül, hogy elesne, annál jobb (itt találja, milyen érték számít jónak). A kézi súlyzókkal való gyakorlás fejleszti a helyzetérzékelést (egy összetett folyamatot, amely segít az egyensúly megőrzésében) és serkenti egy sor idegpálya működését. A súlyokkal működő kondigépek nem érik el ugyanezt a hatást, mivel azoknál a mozgatandó terhet egy felülethez rögzítik, így emelgetése nem fejleszti az egyensúlyérzéket.

A kávé jót tesz az agynak
Igaz. E téren elegendő vizsgálatot végeztek már ahhoz, hogy kimondhassuk: napi 6 dl kávé elfogyasztása jelentősen csökkenti a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ennek oka nem világos, de a koffein hatása lényegesnek tűnik, függetlenül attól, hogy kávéval, teával vagy üdítő italokkal kerül-e a szervezetbe. Vigyázat! A túl sok koffein egyeseknél viszont panaszokat okozhat.

A kényeztetéstől hamarabb gyógyul a hátfájás
Hamis. Ha valaha meghúzta a hátát, akkor tudja, hogy a fájdalom az 1–10 közötti skálán nagyjából 692-nek felel meg. Az ember nem tud járni, ülni, felállni, aludni... semmire sem képes. Csak arra vágyik, hogy lefeküdjön, párnát rakjon a feje alá, bekapcsolja a tévét és mozdulatlan maradjon. Legjobb, ha a párja odahozza az ágyhoz a jeges borogatást, és az ibuprofent. Ám a párja jobban teszi, ha nem játssza el az ápoló szerepét. Hogy miért? Érzelmileg ugyan a létező legjobbat akarja, ám sokat árthat az ön testének azzal, ha az ágyban maradásra ösztönzi. Ha két-három napnál többet tölt az ágyban, a hátizmai gyengülni kezdenek, s ez lassíthatja a gyógyulását. Ahhoz, hogy izmai rendbe tudjanak jönni a húzódás után, erősödniük és dolgozniuk kell, ez pedig csak úgy lehetséges, hogy mozog – még ha óvatosan is. A legjobb módszer a sétálás.

Biztosan észre fogja venni, ha szívinfarktusa van
Nem feltétlenül. A szívinfarktuson átesettek felénél a betegség nem okoz tüneteket. Íme, az állapot leggyakoribb jelei:

• kellemetlen mellkasi érzés (nyomás, teltség vagy feszülés)
• kellemetlen érzés a felsőtestben (kar, hát, nyak, állkapocs vagy váll)
• légszomj
• hideg verejtékezés
• émelygés
• hirtelen jelentkező rendkívüli kimerültség (noha eleget aludt).

A tünetek kiszámíthatatlanok. A neves talkshow-műsorvezető, Larry King például heves fájdalmat érzett a jobb karjában, pedig a tünetek általában a balban szoktak mutatkozni. Hogy miért? A szívizomzatnak nincsenek érzőidegei: a vészjelzések a szívizmot tápláló koszorúerek falából származnak. Ezek a gerincvelőbe jutnak, itt viszont egyéb érzőidegeket is ingerületbe hoznak. A károsodott területtől függően így aztán a fájdalom a karba, a mellkasba vagy akár az állkapocsba fog sugározni. Ha viszont olyan szívizomterületet ér károsodás, ahol nincsenek a közelben idegrostok, lehet, hogy semmit sem fog érezni.

A merevedési zavar a férfiak öregedésével jár
Hamis. Nem feltétlenül kell ennek idős korban bekövetkeznie. A merevedési zavar hátterében sokszor a hímvesszőt ellátó erek szűkülete áll. Az a legfontosabb, hogy tegyen meg mindent erei egészsége érdekében: táplálkozzon egészségesen, mozogjon sokat, s figyeljen oda a vérnyomására és a koleszterinszintjére. A jó állapotú keringési rendszer a test más részeibe is elegendő vért juttat.

Az ujjak ropogtatása ízületi gyulladást okoz
Hamis. Bármilyen kellemetlen is másoknak hallgatni, a ropogtatás nem árt az ízületeinek, a csontjainak vagy az izmainak – hacsak nem okoz fájdalmat is. A zajt a szétnyíló ízületi felszínek közt képződő vákuum nagy szívóereje kelti. Ha azonban az ujjak vagy a térd ropogásakor fájdalmat is érez, forduljon orvoshoz!

A férfiak jobban bírják az alkoholt, mint a nők
Igaz – de nem azért, amiért általában gondolják. A jelenségnek semmi köze sincs a férfiassághoz. A férfiak szervezete sokkal több alkoholt lebontó enzimet tartalmaz, mint a nőké. Emellett a nők szervezetében kevesebb a víz is, így az alkohol is kisebb helyen tud eloszlani. Ezért azonos mennyiségű ital elfogyasztása esetén magasabb lesz a véralkoholszintjük.

A székelés után a vér azt jelenti, hogy rákos
Valószínűleg nem. Egy kevés élénkvörös színű vér általában semmi komolyat nem jelent. Az a legvalószínűbb, hogy egy aranyeres csomóból származik, ráadásul egyetlen csepp vér is elég ahhoz, hogy vörösre színezze a vécécsésze vizét. A biztonság kedvéért azért forduljon az orvosához. A székletből egyébként a potenciálisan jóval súlyosabb problémát jelző, mikroszkopikus mennyiségű vér is kimutatható már otthon is megfelelő készlet segítségével. (Kérdezze meg orvosát, érdemes-e ilyet beszereznie.) Ne aggódjon, nem olyan gusztustalan, mint hiszi – csak kövesse a használati utasításban leírtakat!

A problémás területek helyileg is fogyaszthatók
Hamis. Tegyük fel, hogy van egy kis pocakja, vagy a combján némi narancsbőr látható. Ha egész nap felüléseket vagy guggolásokat végez, a zsír előbb-utóbb eltűnik? Sajnos nem. Gondoljon csak bele: ha olyan ismerőssel fut össze, aki leadott pár kilót, hol veszi ezt először észre? Az arcán. Mivel az edzőteremben nemigen látunk archajlításokat végző embereket, ez azt bizonyítja, hogy a teste dönti el, honnan fogyjon a zsír. Ha egy adott területet izmosítani szeretne, azt sikerülhet fiatalosabbnak és feszesebbnek látszóvá tennie. Ám a problémás területek fogyasztásának módja az átfogó edzésprogram, amely aerob típusú és terheléses gyakorlatokat is tartalmaz, s mellette kisebb kalóriatartalmú étrenden kell élni. Ha a hasáról akar fogyni, a tokájáról is fogynia kell!

A hasmenés legjobb gyógymódja a kivárás
Hamis. Nem az az ideális megoldás, ha tábort verünk a vécében, s várjuk, hogy elapadjon az áradat. Sőt ez veszélyes is lehet: fontos az elvesztett folyadék és az elektrolitok pótlása. Talán az egyik legjobb megoldás a csirkehúsleves rizzsel. A rizs és az erőleves kombinációja a jelek szerint optimális a hasmenés szövődményeinek megelőzésében. Ha gyermek vagy idős korú az érintett, valószínűleg jobb, ha nem kísérletezik, hanem azonnal orvoshoz fordul.

Az érzelmeit a hormonjai szabályozzák
Általában hamis. A terhes nők biztosan tiltakoznak, de többnyire épp a fordítottja igaz. Az érzelmei az agyban előidézett biokémiai változások útján szabályozzák a hormonjait. A félelem hatására például olyan anyagok termelődnek a szervezetében, amelyek éberré és menekülésre késszé teszik, míg a gyönyörtől nyugtató hatású vegyületek szabadulnak fel. A stressz esetén termelődő stresszhormonok a keringési rendszer károsítása mellett gátló hatást fejthetnek ki a tanulásban és az emlékezetben fontos szerepet játszó agyterületre, a hippocampusra.

Evés helyett elég bevenni egy vitamintablettát
Néha igaz, például a kalciumot és D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőknél. De ne higgye, hogy jobb tablettákat enni, mint zöldségeket! A narancslében a C-vitaminon kívül sok egyéb hasznos anyag is van, az ételek pedig nem csupán biokémiai összetevőik miatt fontosak, hanem egyfajta energiát is bevihetnek a szervezetbe. Lehetséges például, hogy nem egy bizonyos tápanyag segít a rák vagy a szívbetegség megelőzésében, hanem több tápanyag együttese. Ez a fajta kombinált „táperő” pedig csak a természet előállította ételekben található meg.

Vote it up
178
Tetszett?Szavazzon rá!