Így birkózik meg szervezetünk a hideggel

Az emberi szervezet lenyűgöző megoldásokat talál, hogy melegen tartsa magát

Összehúzódnak az erei
Az ember úgy lett kialakítva, hogy a szervezete mindig fenntartsa a 37 Celsius-fok körüli stabil testhőt. Ha környezetében a hőmérséklet leesik, a bőr hőreceptorai megkongatják a vészharangokat, így riasztva a hipotalamuszt, az agynak azt a részét, amely termosztátként a 37 fokos hőmérséklet fenntartásáért felel – állítja Robert Kenefick, az amerikai hadsereg környezet-élettani kutatóintézetének munkatársa. Az egyik első lépés, amit a hipotalamusz ilyenkor megtesz, a következő: olyan anyagokat termel, melyek hatására a karban, a kézben, a lábban és a lábfejben összehúzódnak az erek. – A vér hőt szállít a bőrhöz – magyarázza Gordon Giesbrecht, a kanadai Manitobai Egyetem egyetemi tanára. – Ha csökken a bőr vérellátása, csökken a bőrön keresztül elvesztett hő mennyisége is.

Vizelnie kell
A bőrerek összehúzódása miatt nő a vérmennyiség a kulcsfontosságú szervekben és a nagyerekben. Az itt lévő nyomásérzékelő receptorok azt üzenik a hipotalamusznak, hogy nő a vérnyomás, a csökkentés érdekében üríteni kell – ez eredményezi a vizelési kényszert. Nem véletlenül tanácsolják a sípályákon, hogy menjen el vécére, mielőtt elindulna lefelé: ha kimegy a hidegbe, hamar újra vizelési ingere lesz.

Reszket
Persze, a hidegben az ember reszket, ezt mindenki tudja. De hogy ennek mi az oka, az már tényleg meglepő! Ha az erek összehúzása nem elegendő a szervezet melegen tartásához, a hipotalamusz hatására az izmok remegni kezdenek. Ennek hatása a hőtermelés. Egy átlagosan reszkető ember körülbelül 100 wattnyi hőt termel – állítja Giesbrecht. Ha annyira kihűlt, hogy az enyhe hipotermia állapotába lép, annyira remegni kezdhet, hogy ez akár 400-600 watt hőt is jelenthet a szervezete számára.

Gyorsabban fagy át, ha vizes
Kánikula van, kijön a meleg tengerből, mégis reszket. Miért? – A víz 25-ször hatékonyabban vonja el a hőt a testtől, mint a levegő – azaz nagyon rövid idő alatt nagy mennyiségű hőt veszíthet, ha vizes – magyarázza Kenefick. – Ez ellen többek között megint csak remegéssel védekezik a szervezete.

Csak ront a helyzeten, ha alkoholt iszik
Azt hiszi, a laposüveg majd melegen tartja? Súlyos tévedés! A test természetes reakciója a hidegre az erek összehúzása – Az alkohol azonban éppen ellentétes hatást vált ki, a bőrerek tágulatát okozza – figyelmeztet Kenefick. – Emiatt értékes hő távozik a szervezetből.

A bőrében melegséget fog érezni, de az csak hamis biztonságérzetet fog kelteni, miközben a szervezetében a hőmérséklet csökkenni kezd – ez a szervezet extrém kihűléséhez is vezethet.

Azért is fázhat, mert túl melegen öltözött
Ez bizony ördögi kör! A hólapátolás például komoly fizikai munka, azaz a dolgozó izmok sok hőt termelnek, aminek hatására a testhőmérséklet emelkedni kezd. – Ebben az esetben a vérerek, ahelyett hogy összehúzódnának, kitágulnak, verejtékezni kezd. Ha pedig az izzadság a bőrén marad, azonnal elkezdi elvonni a testtől a hőt. A hipotermia tökéletes receptje – magyarázza Kenefick. A tanulság: ha tudja, hogy komolyabb fizikai munkát kell majd végeznie a hidegben, figyeljen arra is, hogy ne öltözzön túl!

Fázó nő a tengerpartonÖsszehúzza magát és odabújik társához
Ha már összehúzódtak a bőrt ellátó erek és beindult az izmok remegése, ösztönei a testhő fenntartása érdekében a társas viselkedést is befolyásolni képesek. Ha összehúzza magát, hogy kisebb legyen, kevesebb hőt fog leadni a teste, hiszen ezzel csökkenti saját felületét.

A nagy hideg összezavarja az agyműködést
Ha a szervezet hipotermiás állapotba kerül, tehát a test radikálisan kihűl, az az agy egészséges működését, a normális gondolkozást is zavarni fogja. – Hallani lehet különös történeteket olyanokról, akik például a hidegben beleestek egy tóba vagy csak eltévedtek – meséli Kenefick. – A hipotalamusz „végigzongorázza” a normális esetben hatékony mentőlépéseket, majd amikor mind kudarcba fulladt, elbizonytalanodik, hogy mit kellene tennie. Volt olyan eset, hogy jéghideg időben ruhájukat levető embereket találtak: az összezavarodott hipotalamusz utasítására a test elkezdett hőt leadni, aminek hatására azonban az embernek melege lesz. Ha a hipotermia szélsőséges mértéket ölt, a hipotalamusz teljesen elveszítheti a kontrollt.

A bőre kifakul és megkeményedik
Ez a fagyás jele: a bőr túlságosan kihűlt és elkezd megfagyni. Az arc, az orr és az ujjak vannak ennek a veszélynek a leginkább kitéve, mivel az erek összehúzása következtében ezekre a területekre kevesebb vér és így hő jut el. Ráadásul az ujjak méretükhöz képest relatíve nagyobb felületen veszítenek hőt. A fagyás során a bőrszövet sérül; súlyosabb esetekben, figyelmeztet Kenefick, akár el is feketedhet. Először fájdalmat fog érezni, majd, ahogy a bőre egyre inkább kihűl, el is fog zsibbadni. – Mire ez bekövetkezik, addigra a hőreceptorok a bőrében felmondják a szolgálatot – mondja Giesbrecht.

Bőre kiütéses lesz és ki is pirul
Van, akiből bőrreakciót vált ki a hideg időjárás – még csak nem is kell kifejezetten fagyosnak lennie. Ezt a jelenséget hidegkiütésnek nevezik – nem a szélsőséges hideg által elért hatásról van szó, mint például a fagyás, inkább olyan száraz, hűvös időben fordul elő, amely reakciót képes kiváltani az arra érzékenyek bőrén.

Levegő után kapkod
Normális esetben belégzéskor az orrüreg a levegőt párásítja és felmelegíti, mielőtt az tovább haladna a tüdő felé. Azonban bizonyos esetekben, például ha valaki asztmás, vagy ha egyszerűen csak hideg idő van, nem sikerül kellőképp felmelegíteni a levegőt, aminek hatására a hörgő összehúzódik és begörcsöl, nehezítve a légzést – magyarázza Kenefick.

Izmai irányíthatatlanná válnak
Ahogy az izomszövet is kihűl, magyarázza Giesbrecht, az is egyre nehézkesebben működik. – Először a motoros funkciók fölötti irányítást veszíti el, így például a telefon kezelése lesz egyre nehezebb – részletezi. – Aztán, ahogy egyre nagyobb izomcsoportokat érint a kihűlés, idővel már nem lesz képes megtartani magát a felfordult csónak oldalába kapaszkodva – ha például ez volna a helyzet.

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!