Így csökkentse az emlőrák kockázatát

Sok kockázati tényező ellen sajnos semmit sem tehet, de igenis van, amivel csökkentheti a veszélyt

Az emlőrákkal kapcsolatban sok a megválaszolatlan kérdés. Rögtön ott a legalapvetőbb: mi okozza? Nem ritka, hogy a betegség olyan esetekben is kialakul, amikor az ismert kockázati tényezők egyike sem áll fenn.

Az eddig feltárt rizikófaktorok többsége – bizonyos gének, családi anamnézis, sűrű emlőszövet, késői menopauza stb. – ellen sajnos, semmit sem tehetünk. Van azonban pár dolog, ami csökkentheti a veszélyt.

Az első a mértékletes alkoholfogyasztás. Epidemiológiai kutatások szerint a szeszes italok nagyobb mennyiségű rendszeres fogyasztása növeli az emlőrák kockázatát. – Az összefüggés jól kimutatható annak ellenére, hogy a legtöbb figyelem nem erre a rákkeltő tényezőre irányul – mondja Kevin O’Hagan, az Ír Rákkutató Társaság szóvivője.

Már napi két pohár italtól megnő az emlőrák előfordulásának gyakorisága a teljes absztinenciához képest, igaz, mindössze 7–16 százalékkal. (Összehasonlításként: a BRCA1 génmutáció, amelyet például Angelina Jolie hordozott, akár 2900 százalékos kockázatnövekedést is jelenthet.) Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az alkohol hatására nő az ösztrogénszint, ami bizonyos emlőrákfajták kialakulásához vezethet, miközben csökkenti a szervezetben az olyan létfontosságú tápanyagokat, mint az A-vitamin, amely védi a sejteket a károsodástól.

Az extra mennyiségű, külsőleg adott ösztrogén és progeszteron ugyancsak veszélyes lehet, ezért különösen óvatosnak kell lenni a hormonpótló és fogamzásgátló tabletták szedésével. A hormontartalmú készítményeket szedő nők számára jó hír viszont, hogy tíz évvel a szedés abbahagyása után az emlőrák kockázata olyan szintre áll vissza, mintha sosem szedték volna a szert. Sokszor azonban a hormonkezelések előnyei összességében mégiscsak megérik a rák kockázatának enyhe növekedését.

Mennyi egy európai nő számára annak az esélye, hogy élete során emlőrákja lesz? 1 : 8

A rizikócsökkentés kulcsfontosságú eszköze az aktív életmód. Bár a rendszeres testedzés megelőzésben való eredményességét további kutatásokkal kell alátámasztani, az eddig végzett mérések szerint már heti 2,5 óra tempós gyaloglás 18 százalékkal csökkentheti a betegség esélyét az ülő életmódhoz képest.

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy az emlőrák minden óvintézkedés ellenére kialakulhat. Senki sem élhet kockázatmentes életet, ám ha tisztában van a veszéllyel, akkor cselekedhet: például már 50 éves kora előtt is járhat mammográfiás vizsgálatra, kivált akkor, ha több kockázati tényező is fennáll önnél.

Vote it up
193
Tetszett?Szavazzon rá!