Így csinálja jobban a BBQ-t

Íme, néhány barbecue-tipp, amelyért rendkívül hálásak lesznek az ön és családtagjai, vendégei ízlelőbimbói

Lee McWright sztárséf legfontosabb tanácsa: a húsok és halak grillezése egyáltalán nem a különlegesnél különlegesebb fűszerekről szól! A technika az, ami számít. – Nem kell túldimenzionálni a fűszereket – állítja McWright. – Kóser són és borson kívül másra nem is lesz szüksége.

Két alaplépés, különösképp ha húst süt: egyrészt sose feledkezzen meg az előmelegítésről, másrészt a forgatáshoz használjon grillfogót. Utóbbi azért fontos, mert ha egy túlméretezett villával próbálja forgatni a húst, a böködés során keletkező lyukakon keresztül megszökik a leve, a hús pedig kiszárad – csak nem akarja így tönkretenni az igen drága alapanyagot! Hogy honnan tudja, hogy a hús átsült-e? Nyomkodja meg: az átsült hús kemény.

Az édes szószokat hagyja az utolsó pillanatokra, nehogy odaégjenek; a húst pedig sütés előtt mindig mossa át hideg vízzel, hogy a felszínét előkészítse az ízesítésre. És jól jegyezze meg: akárhányszor csak felemeli a sütő fedelét, 40 fokot hűl! A sütőt inkább hagyja lecsukva, a húst csak egyszer fordítsa meg, és használjon hőmérőt, ha tudni akarja, mi történik odabent.

Tuti hamburger
– A hamburgersütésnél követik el valószínűleg a legtöbb szentségtörést – állítja McWright. Spatulával szokta lenyomni a húst? Azonnal felejtse el! A sistergő, sercegő hang lehet, hogy biztató, de közben a húslé épp füstté válik.

Mindig sovány húst vásároljon, a pogácsákat előre készítse el, és legalább 30 percre hűtse be őket, különben sütés közben szét fognak esni. A grillsütőt közepes fokra melegítse elő, majd kezdje el a húsokat egyik oldalukon pirítani – de sose nyomja őket le! Egy 3 centis húspogácsának oldalanként 6-7 percre van szüksége: utána fordítsa meg. Ha adna hozzá BBQ-szószt, azt pár perccel azelőtt tegye, hogy a hús elkészülne; a sajtot az utolsó percben tegye rá.

Lédús steakhús
Csak a legmagasabb minőségű húsból vegyen! A grillt forróra melegítse elő, a húst kóser sóval és frissen őrölt borssal fűszerezze a sütés előtt fél órával. Az előmelegített sütő biztosítja a hús megfelelő pirulását – a felszínnek gyorsan át kell sülnie, hogy a nedvességét belül megőrizze. Utána folytassa a sütést: egy 2-3 centiméter vastag rib-eye darabnak körülbelül 4 percre van szüksége oldalanként, ha 1-1,5 centivel vastagabb, adjon hozzá még 1 percet – majd fordítsa meg. Ha gondolja, fordítás után ízesítheti mogyoróhagymás vajjal.

Csábító csirke
A gyönyörűen pácolható csirkemellet akár töltheti is, de kebabba is felhasználhatja. Fontos, hogy a csirkét ne hagyja fél óránál tovább a pácban, különben a hús túl puha lesz (igaz ez a halak és a tengeri herkentyűk esetében is)!

Csirkemellből 140 grammos darabokat válogasson (csontostul). Távolítsa el a bőrt, dörzsölje be fokhagymával és fűszerekkel. A grillt melegítse elő forróra, és maximum 5-6 percig süsse benne a húst; ezután fordítsa meg, süsse újabb 5-6 percig, majd az utolsó percben vegye csak elő a BBQ-szószt. – Olyan lédús csirkéje lesz, mint még sosem – ígéri McWright.

Próbálja ki a szárazpácolást is, amikor a fűszerkeveréket közvetlenül a hús felszínébe dörzsöli. Már félig süsse át, mielőtt meglocsolná, különben lemossa az ízesítést.

Hihetetlen hal
Ha keményebb húsú halat választ, könnyebb lesz kezelni az egyes adagokat – kivéve persze, ha halkosarakat használ. A lazacot például olívaolajjal, kóser sóval és citromos borssal kell ízesíteni belülről. Bőrrel lefelé süsse 5 percig, majd fordítsa meg, mielőtt további 5 percig sütné. Befejezésként öntsön rá egy kevéske mézet vagy lekvárt tálalás előtt, hogy még ínycsiklandozóbban fessen! Díszítse narancskarikával. (A következő halakat érdemes még grillezni: laposhal, kardhal, sügér és tonhal.)

Zöldségvariációk
McWright az tanácsolja, hogy a zöldségeket bolondítsa meg édesköménnyel! – Elmélyíti az ízvilágukat – magyarázza. Öntsön rá olíva- vagy repceolajat is.

Zöldségesbatyu
Egy alufóliás csomagban (fényes oldallal kifelé!) szépen lehet mind zöldségeket, mind húst és halat, vagy akár ezek kombinációját is párolni. Paradicsomos, citrusos és egyéb savas szószokkal való pácolás során azonban sose használja – ezek reakcióba lépnek a fémes anyaggal, aminek következtében elszíneződik a hús.

A legkevesebb energiabefektetéssel készíthet színes zöldségválogatást is. Közvetlenül is a grillre kerülhet a padlizsán, a kukorica (csuhéstul vagy anélkül), a paradicsom, a krumpli, a cukkini, a spárga, a répa, a csiperkegomba és a paprika. Sütés előtt kenje be olívaolajjal! Egyéb zöldségek esetén készítsen batyut.

Vote it up
170
Tetszett?Szavazzon rá!