Így emeli a vércukorszintjét a tudta nélkül

Akár diabéteszes, akár nem, el fog csodálkozni, mi minden veszélyezteti az egészséges vércukrot

Ha kihagyja a reggelit
Egy 2013-as kutatás során állapították meg, hogy a résztvevő túlsúlyos nőknek nagyobb volt a vércukor-, majd az inzulinszintjük ebéd után, mint ha előtte nem ettek reggelit. Egy másik, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban bemutatott kutatás során 21 százalékkal nagyobb volt a diabétesz veszélye azoknál a férfiaknál, akik következetesen kihagyták a reggelit. Úgy tűnik, egy kiadós reggeli egész napra segít stabilizálni a vércukor szintjét – különösképp, ha fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag.

Mesterséges édesítőszerek
Azt gondolná, a mesterséges édesítőszer egészségesebb, mint a cukor – egy új, izraeli kutatás azonban azt állítja, annak is megvan a veszélye. A kutatók egereken mérték le, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása magasabb vércukorszinthez vezetett, mint a cukros vízé. Az édesítővel kezelt állatok vércukorszintje antibiotikumok hatására csökkent, ami arra enged következtetni, hogy a mesterséges édesítőszerek a bélbaktériumokra gyakorolt hatásuk révén zavarják meg a szervezet glükóz-anyagcseréjét. Ezt követően 400 résztvevő bevonásával végeztek egy vizsgálatot, így sikerült megállapítani, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása hosszú távon valóban magasabb éhomi vércukorszinthez vezet. Azt persze senki sem állítja, hogy egészségesek lennének a cukros italok – ettől függetlenül érdemes a mesterséges édesítőszerek fogyasztását is mérsékelni.

Magas zsírtartalmú ételek
A diabétesszel együtt élő emberek általában inkább a szénhidrátra koncentrálnak, pedig a friss kutatások szerint étrendjük zsírtartalmára is érdemes odafigyelni! A Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent közlemény mutatja be azt a 2011-es kutatást, amelynek során a résztvevők először magas zsírtartalmú italt (így szimulálva egy zsíros fogást), majd 6 órával később egy cukros italt fogyasztottak. Az eredmény? Vércukorszintjük a zsírtartalmú italnak köszönhetően 32 százalékkal nőtt. Valószínűleg ezt az okozza, hogy a zsír miatt a szervezet kevésbé hatékonyan tudja csökkenteni a vércukrot.

Kávé
A lakosság körében végzett felmérések szerint a rendszeres kávéfogyasztás a jelek szerint csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ugyanakkor más adatok szerint már kialakult diabétesz esetén nem kedvező. – Személyenként változik a hatás – állítja Aaron Cypess, az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet kutatója. – Nem azt mondom, hogy teljesen le kell mondania a valódi kávéról, de van olyan betegem, aki azzal a panasszal érkezett, hogy az üres feketekávétól majdnem duplájára nőtt a cukra. Egyes emberek szervezete érzékenyebb a koffein hatására.

Fertőzés
Legyen szó egyszerű megfázásról, influenzáról vagy húgyúti fertőzésről, az immunrendszer által kibocsátott vegyületek a kórokozók elleni harc mellett megbolondítják a vércukorszintet is. „A betegség beindítja a test védelmi berendezését – írja a Stopping Diabetes In Its Tracks című könyv. – Ennek része, hogy a máj megemeli a glükóztermelést, hogy több energiához jussanak a sejtek. Ezzel párhuzamosan stresszhormonok szabadulnak fel, amelyek hatására megnövekszik a sejtek inzulinrezisztenciája. Mindezek együttes hatása az, hogy ilyenkor megugorhat a vércukor szintje.” Dr. Cypess külön étrendet állított össze pácienseinek fertőzéses betegség idejére, hogy annak segítségével kordában tudják tartani a vércukorszintjüket. Az átlagosnál is fontosabb ilyenkor a hidratálás (koffein- és cukormentes folyadékokkal!). Legjobb, ha jelzi orvosának, hogy megbetegedett – elképzelhető, hogy módosít az inzulinadagján és gyakoribb vércukorszint-mérést fog ajánlani.

Billentyűzetre borulva alvó férfiAlváshiány
Ha ön diabéteszes, az alvás az egyik legfontosabb dolog, amit az egészsége érdekében megtehet! Egy holland kutatás során 2-es típusú diabéteszessel együtt élő résztvevőket viszgáltak, azt állapítva végül meg, hogy akár 20 százalékkal is csökkent az inzulinérzékenységük, ha nem tudtak eleget aludni. – Az alvás gyógyító hatású – magyarázza Patty Bonsignore, a bostoni Joslin Diabétesz Központ oktatója. – Ha azonban nem alszik eleget, az tartós stresszt okozhat, amely mindig magas vércukorszinttel jár.

Dohányzás
Persze, a dohányzás mindenki egészségére káros – de ez különösen igaz a cukorbetegekre. A kaliforniai Műszaki Egyetemen 2011-ben folytatott kutatás során mutatták ki, hogy a nikotinfogyasztás mértékével arányosan nő cukor mennyisége is a vérben. Ez növeli az olyan komolyabb komplikációk veszélyét, mint a szívroham, a stroke vagy a veseelégtelenség.

Egyes gyógyszerek
A vércukorszint növekedésével járhatnak az olyan gyógyszerek, mint az asztmára felírt szteroidok, a koleszterinszint javítására rendelt sztatinok vagy egyes vérnyomáscsökkentő vízhajtók. Ezek szedését sokszor elengedhetetlenné teszik egyéb betegségek, ilyen esetben különös figyelmet kell szentelni a vércukorszint kordában tartására!

Vote it up
251
Tetszett?Szavazzon rá!