Így enyhítse a fájdalmat!

Nyolc ritkán említett módszer a fájdalom csillapítására, például paprika, torna, halolaj, melegítőpárna

Paracetamol? Inkább ne
Orvosa paracetamolt ajánl az ízületi gyulladásos fájdalmak enyhítésére? Kérjen inkább valami mást, például diklofenakot vagy ibuprofent. Még ennél is jobb, ha a gyógyszerek helyett a testmozgással próbálkozik. Egy vizsgálat során kutatók megállapították, hogy a számos fájdalomcsillapítóban jelen lévő paracetamol sok esetben semmivel sem hatékonyabb a placebónál (hatóanyag nélküli tablettánál). Ráadásul ez a szer nagy mennyiségben szedve máj- és vesekárosodást is okozhat.

Ne keverje a fájdalomcsillapítókat
Ibuprofent szed ízületi gyulladására, paracetamolt a fejfájás ellen, és emellett egy recept nélkül kapható megfázás elleni orvosságot is használ? Tisztában van vele, mekkora megterhelésnek teszi ki ezzel a máját? Legközelebb olvassa el alaposan a címkét, nehogy akaratlanul is túl nagy adag kerüljön a szervezetébe valamely összetevőből.

Csökkentse az adagot
A kutatók bebizonyították, hogy aki rendszeresen gyógyszerrel igyekszik elviselhetővé tenni a fájdalmat, annál jelentősen megnő a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Sokféle tablettát szed? Vezessen gyógyszernaplót, hogy tisztán lássa, mi mindent használ. Talán annyira meglepődik a készítmények számán és mennyiségén, hogy nem is kell majd más ösztönző az öngyógyszerezés csökkentésére.

Fő a tartalom – és az ár
Számos recept nélkül kapható gyógyszert reklámoznak főként fejfájás, megfázás és ehhez hasonló panaszok ellen. Ezek az orvosságok valójában gyakran ugyanazokat a hatóanyagokat – aszpirint, paracetamolt, ibuprofent – tartalmazzák, függetlenül attól, hogy milyen jellegű fájdalmat kellene enyhíteniük. Először tehát olvassa el az önt érdeklő készítmény címkéjét, jegyezze meg, milyen hatóanyagból mennyit tartalmaz, majd vegye meg ugyanezen hatóanyag legolcsóbb, sokszor nem reklámozott, márkanévvel el nem látott változatát – így legalább némi pénzt takaríthat meg.

Csípős paprikát a sajgó ízületekre
Mivel egyik gyógyszergyár sem reklámozza az orvosok körében, talán még nem is hallottak arról, hogy a csípős paprika hatékonyan enyhíti az ízületi gyulladásos fájdalmat. A paprika hatóanyagát, a kapszaicint általában kenőcs vagy tapasz formájában lehet megvásárolni a gyógyszertárakban vagy a bioboltokban. A kapszaicines orrspray-t migrén ellen is ajánlják. A kapszaicin csak néhány nap múlva kezdi el kifejteni a hatását, de a tünetek enyhülése bőséges kárpótlás lesz a türelméért.

Egyen halolajat
Magyarországon évente több millió receptet írnak nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő szerekre (NSAID-k). E készítmények csökkentik a fájdalmat és a gyulladást, de szedésük egyúttal növeli a máj- vagy vesekárosodás kockázatát. Egy magyar felmérés szerint például az idült veseelégtelenség gyakori oka a tartósan, nagy adagban szedett fájdalomcsillapító. Képzelje el, milyen jó lenne, ha létezne egy olyan, teljesen természetes anyag, amely nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem további egészségügyi előnyökkel is jár. Nos, jó hírünk van, ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelel a többnyire táplálékkiegészítők formájában fogyasztott halolaj. Kutatók arra kértek 125, hát- és nyakfájásukra NSAID-ket használó személyt, hogy két héten át szedjenek napi 2400 mg omega–3-zsírsavat, majd azután napi 1200 mg-ot. Az érintettek 59 százaléka azt nyilatkozta, hogy két hét elteltével abba tudta hagyni az NSAID-kúrát, anélkül, hogy panaszaik visszatértek volna. A nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket továbbra is használók 60 százaléka szintén bevallotta, hogy a halolaj fogyasztása óta jobban érzi magát.

Melegítse a fájdalmas területet
A gyógyszergyártók nem hirdetik, de tény, hogy az izommelegítő párnák legalább olyan hatékonyak, mint a recept nélkül kapható készítmények. Erre a megállapításra jutott egy, a hátfájás csillapításának módszereit vizsgáló kutatás. A párnát kipróbáló betegek 57 százaléka számolt be javulásról, míg a paracetamolt szedőknél 26, az ibuprofent használóknál pedig csak 18 százalék érezte jobban magát. A meggyőző eredmények alapján Nagy-Britanniában a közgazdászok már javasolták az egészségbiztosítónak, hogy deréktáji fájdalmakra támogassák ezen eszközök igénybevételét. Ha egész éjszaka használja a párnát, a következő két napban párna nélkül is kevesebb szenvedés vár önre. Egy próbát megér, és biztosan nincsenek olyan mellékhatásai, mint a gyógyszereknek. Ma már sokféle melegítőpárna kapható, többek között a patikákban is.

Fejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül
Fáj a feje? Mielőtt a gyógyszertárban költené el nehezen megkeresett pénzét, próbálja ki az alábbi módszert. Álló helyzetből indulva hajoljon csípőből előre, és támassza homlokát egy kanapé vagy fotel párnázott támlájának. Lazítson ebben a pózban 30 másodpercig, majd üljön le, és ujjaival túrjon a hajába, végül szorítsa ökölbe a kezét. Finoman húzza el a haját a fejbőrétől, tartsa így 3 másodpercig, aztán engedje el. Mozdulatai hatására enyhül a fejbőr alatti izmok feszültsége. Folytassa a műveletet, a fejtetőtől kétoldalt lefelé, majd hátrafelé haladva. Miután így ellazította a fejbőrét, ön is felfrissül, a fájdalom pedig megszűnik, vagy legalábbis enyhül. Ismerjen meg további házi gyógymódokat!

Vote it up
314
Tetszett?Szavazzon rá!