Így főzzön kevesebb kalóriával

Egészségesebben szeretne táplálkozni? Egy-két hozzávaló lecserélésével, illetve pár más trükkel sikerülni fog

Főzze a rizst kókuszolajban
Srí Lanka-i kutatók mutatták ki nemrégiben, hogy a rizs kalóriatartalma akár felezhető is! Mielőtt hozzáadná a rizst, öntsön egy teáskanálnyi egészséges olajat, például kókuszolajat a már forrásban lévő vízhez. Ezután 40 percig főzze a rizst, majd várja meg, míg kihűl, és tegye 12 órára a hűtőszekrénybe. Az olajban található zsírok a rizs emészthető keményítőtartalmát emésztéssel szemben rezisztens keményítővé alakítják, következésképp kevesebb kalóriát jelent a szervezet számára. A hűtőszekrényre az alacsony hőmérséklet miatt van szükség, ami segíti a rezisztens keményítővé alakulást. Nem rajong a hideg rizsért? Nincs is rákényszerítve: ha az emésztéssel szemben rezisztens keményítő egyszer már kialakult, nyugodtan melegítse újra a rizst, nem fogja visszafordítani a folyamatot. Apropó, kókuszolaj! Tudta, hogy valóságos gyógyszer és remek szépítőszer is egyben?

Ízesítsen bátran
Adjon reszelt citromhéjat a desszerthez, hogy feldobja egy kicsit! Így anélkül gazdagíthatja a tészta ízvilágát, hogy növelné a kalóriatartalmát – ellenben például a cukorral és a hasonló hozzávalókkal. Attól nem kell tartania, hogy a citrom minden mást elnyomna: helyette egyszerűen intenzívebb lesz a sütemény íze!

Zöldségeket a mikróban!
Meglepetés! A mikrohullámú sütő valójában még egészségesebb is lehet, mint a tűzhely! Ha forró vízben főzi a zöldségeket, azzal egyes tápanyagok távozhatnak belőle – ilyenek például azok a brokkoliban található kéntartalmú összetevők, amelyek pedig valószínűsíthetően rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha nem szeretne lemondani ezekről a vízben oldódó tápanyagokról, akkor a legjobb, ha mikrohullámú sütőben készíti el a zöldséget, kevés vízzel. Mikróval kevesebb időt vesz igénybe a főzés, és a folyamat kevesebb vizet is igényel, így a zöldségekből készült ételek megőrzik az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat.

Olaj helyett almaszósz
Olaj és vaj helyett édesítetlen almaszósszal süssön, ezzel jelentősen visszavághat a kalóriatartalomból! Nemcsak hogy rostokkal és olyan tápanyagokkal gazdagíthatja az ételeit, mint a kálium és a C-vitamin, ráadásul attól sem kell tartania, hogy szárazak lesznek a sütemények – sőt! A recept által előírt olajmennyiségnek csak a felét használja, a másik felét helyettesítse almaszósszal.

Nyári tanács: ne tegye hűtőbe a dinnyét
A még fel nem vágott dinnyét (legyen szó akár görög-, akár sárgadinnyéről) jobb, ha szobahőmérsékleten tárolja, így a gyümölcs több tápanyagot képes megőrizni! Az amerikai mezőgazdasági minisztérium hívta fel rá a figyelmet, hogy a szobahőmérsékleten tartott görögdinnye közel kétszerannyi antioxidáns vegyületet, így például likopint és karotinoidokat tartalmazott. A hideg környezet azonban akadályozza ezeknek a tápanyagoknak a képződését! Ha viszont már felszeletelte a dinnyét, mindenképp tegye hűtőbe, hogy megelőzze a baktériumok elszaporodását.

Ne használjon bolti fűszerkeverékeket
Az előre csomagolt fűszerkeverékek tele vannak sóval – egyik-másik akár csomagonként 2500 milligrammot is tartalmaz! Ez a mennyiség messze meghaladja az ajánlott napi bevitelt. (Az Amerikai Szív Társaság napi legfeljebb 1500 milligramm nátrium fogyasztását tanácsolja). Ráadásul ezek a bolti termékek általában sokkal drágábbak is annál, mint ha otthon állítja össze a fűszerezést. Példának okáért a bolti taco fűszerkeverék helyett keverjen össze őrölt chilit, őrölt fokhagymát, paprikát, köményt és egy kevés sót – minden szempontból lelkiismeretfurdalás-mentes megoldás!

Süssön görög joghurttal
A zsírmentes, natúr görög joghurt ízben és állagban is hasonló a majonézhez és a tejszínhez, ugyanakkor híján van azok zsír- és kalóriatartalmának! Ha ezeket írja elő a recept, nyugodtan helyettesítse inkább azonos mennyiségű görög joghurttal, ezzel ráadásul fehérjével gazdagítja a készülő fogást! Ízesítésképp használja kedvenc fűszerét – tzatziki esetében például kaprot és fokhagymát.

Nem kell elaprózni
Nincs ideje a levessel bíbelődni? A zöldségeket (például a zellert, a répát és a hagymát) egyszerűen adja hozzá az alacsony nátriumtartalmú konzerv leveshez vagy a sima húsleveshez, hogy azokat tápanyagokkal gazdagítsa. Elő sem kell venni a vágódeszkát: csak mikrózza meg a szeletelt zöldségeket, majd öntse a meleg levesbe.

Krumpli helyett  
Csökkentheti a krumplipüré kalória- és szénhidráttartalmát, ha krumpli helyett karfiolt használ! Egy csészényi krumplipüré 214 kalóriát és 35 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg azonos mennyiségű karfiolpüré mindösszesen 142 kalóriát és 8 gramm szénhidrátot! Színük és állaguk olyannyira hasonló, hogy talán fel sem fog tűnni, hogy valójában egy tápanyagokkal tömött zöldséget fogyaszt a krumpli helyett! Vágja apró darabokra a karfiolt, főzze forrásban lévő vízben 6 percig, majd miután kihűlt, szárítsa meg. Pürésítse kézi pürésítővel vagy konyhai robotgéppel, míg krémes nem lesz. Fokhagymával, snidlinggel vagy vajjal ízesítheti.

Vote it up
115
Tetszett?Szavazzon rá!