Így fotózzon okostelefonnal

Hiába a jó kamera, könnyen homályos lesz a kép. Tanácsainkkal kiküszöbölheti az akadályokat

Hagyjon időt a telefonnak
Fontos, hogy a telefonnak legyen ideje a beállításait hozzáigazítani a fényviszonyokhoz. Ne fényképezzen azonnal, miután megnyitotta a fotós alkalmazást – így azt kockáztatja, hogy a kép furcsa, például színhibás lesz. Várja meg, míg a telefon kamerája felméri a helyzetet, és csak utána exponáljon!

Ne feledje el a fókuszt
Magától értetődő, mégis könnyű megfeledkezni róla: ha okostelefonjával szeretne egy pillanatot megörökíteni, a képernyőn ujjával tudja állítani, hogy a kamera mire fókuszáljon. Ez azért fontos, mert még véletlenül nem a kávéját kortyoló nagymama lesz éles a képen, hanem a mögötte levő könyvespolc.

Próbáljon ki egy hordozható objektívet
Persze, a telefon beépített kamerája is tud zoomolni – de valójában, amire képes, az nem valós közelítés, csak a kép egy szeletét kivágja és felnagyítja, ami azt jelenti, hogy ilyenkor folyamatosan romlik a minőség. Ha valós zoomot szeretne, vásároljon mobiltelefonra csatolható, hordozható objektívet – igen széles skálán mozog az áruk, ezért érdemes alaposan utánaolvasni, hogy az ön telefonjához és az igényeihez melyik termék passzol a leginkább.

Használjon több alkalmazást
Minden telefon beépített fényképező alkalmazással érkezik, ami különösebb izgalmak nélkül képes egyszerűen fényképezni, de például utólagos képszerkesztésre már csak nagyon korlátolt lehetőségeket ad. Azért ennél könnyen talál jobbat – olyan alkalmazást keressen, amely kiszűri a telefon remegését és amely a szín és az élesség utólagos állítgatását is lehetővé teszi, hogy végül a kép tényleg úgy nézzen ki, ahogy ön szeretné! iOS-re a Camera+-t, Androidra pedig a Camera Zoom FX-et tudjuk ajánlani.

Szűrők, szűrők, szűrők!
Az Instagram végtelenül népszerű, köszönhetően a már-már függőséget okozó szűrőinek, amelyek segítségével olyan stílusba öltöztetheti képeit, amilyenbe csak szeretné: a vintage-tól kezdve akár a képregényesig. Ha azonban az Instagramot választja, akkor annak közösségi médiás részét is használnia kell – szerencsére vannak olyan alkalmazások, amelyek nem kényszerítik erre, fotózás terén mégis hasonló szolgáltatásokat nyújtanak. A VSCO Cam például elérhető a legtöbb iOS-es és androidos telefonon; különlegessége, hogy már alapjában is rengeteg választási lehetőséget nyújt, de ez mindig tovább bővíthető az olcsón megvásárolható olyan csomagokkal, mint például a „Portrék”, a „Homályos + Melankolikus” vagy épp a „Fényes + Meleg”.

Vote it up
224
Tetszett?Szavazzon rá!