Így gondozza a pázsitot

Számos probléma miatt csúnyulhat meg a gyep. Íme, a leggyakoribb gondok, illetve azok megoldása

Egészséges-e a pázsit? Még a leginkább egybefüggő, szőnyegre hasonlító pázsittal is lehetnek problémák. Ha nem egészséges a gyep, és nehéz megállapítani, hogy mi okozza ezt, akkor vegyen egy kis földmintát, és vigye el egy megbízható kertészetbe (faiskolába), vagy egy akkreditált talajtani kutatóintézetbe: az elemzésből számos dolog kiderülhet.

Nem nő fű a domboldalon
Ha a domboldal forró és száraz, akkor a rendszeresebb és alaposabb öntözés megoldást jelenthet. Ha nem sikerül a gyepesítés, akkor próbálja meg a gyeptéglás vagy a hidrovetéses füvesítést! Ez utóbbi azt jelenti, a vetőmagot egy speciális anyagkeverékkel együtt teszik a talajra, amely megóvja a magokat a kiszáradástól és táplálja is azokat. Ezzel a módszerrel Magyarországon is foglalkoznak erre szakosodott kivitelezők.

Elszaporodnak a gyomnövények
Tavasszal és ősszel is használjon gyomirtót! Érdemes mindkét évszakban elvégezni ezt a munkálatot, mert más-más gyomokat lehet így kipusztítani. Ha a probléma súlyos, és egy-két év után is még mindig fennáll, akkor lehet, hogy egy általános növényölő szerrel az egész flórát ki kell irtani, és újrafüvesíteni a területet.

Kopár foltok a pázsiton
Próbálja meg újra bevetni ezeket a részeket tavasszal és kora ősszel! Gereblyézze át a ritkás területet, és szórja meg alaposan fűmaggal! Jelölje körül a területet karókkal és egy zsinórral, majd pedig óvatosan, de alaposan öntözze meg! Tartsa a területet nedvesen a következő néhány hétben, akár naponta locsolva azt, ha szükséges! Ha az adott területen folyton kitapossák a füvet, akkor esetleg vegye fontolóra egy ösvény vagy egy pihenőhely (terasz) kialakítását!

Barna foltok vagy hálózatos vonalak
A fuzárium típusú gombabetegségek 5-30 centiméter széles barna foltokat vagy hálózatos sávokat okoznak a pázsiton, a fűben és a nádasokban is kora tavasszal. Minimalizálja az árnyékolást és a műtrágyázást; növelje a vízelvezetést, hogy sehol ne üljön meg a víz; használjon gombaölő szert a kora tavaszi időszakban!

A gyepet fakó vagy szürke foltok pettyezik
A dollárfolt nevű gombabetegség számos ilyen folt megjelenését okozhatja. A kisebb foltok összeérve nagyobb, szalmaszínű területeket alkothatnak, miközben pókhálószerű telepek is megjelenhetnek a hajnali harmattal. Műtrágyázzon, alkalmazzon gombaölő szert!

A fűszálakon apró narancssárga elváltozások alakulnak ki
Ezek az elmosódott narancssárga foltok a rozsda nevű gombabetegség jellegzetes tünetei. Műtrágyázzon, és locsoljon sokat! Nyírja gyakran a füvet, és távolítsa el, amit levágott! Használjon gombaölő szert, ha a rozsda továbbra is jelen van.

A füvön zöld, körkörös alakú foltok jelennek meg
Ezeket a foltokat „tündérkörnek” is nevezik, és olykor gombákból állnak. Engedje a pázsitot szellőzni, alkalmazzon műtrágyát, tartsa nedvesen a gyepet 3-5 napig!

Barna foltok a pázsiton a késő nyári időszakban
Ássa fel a barna területeket, és nézze meg, talál-e lárvákat alatta, mivel ez a legvalószínűbb ok! Használjon diazinont, isofephost, vagy chlorpyrifost közvetlenül miután a petéket lerakták! Egyeztessen egy megbízható kertészettel vagy szaktanácsadással is foglalkozó mezőgazdasági kutatóintézettel: kérjen tőlük szaktanácsot, hogy mi a jó időzítés!

Elszaporodnak a gombák
A rossz hír az, hogy a gombáktól szinte lehetetlen megszabadulni. Bob Mugaas pázsitszakértő szerint: – Annyi bizonyos, hogy kézzel felszedhetők. Ez nem fogja véglegesen megszabadítani a gyepet a gombáktól, de átmeneti megoldást jelenthet. Megpróbálhatja kevésbé gombabarát környezetté alakítani a füves részt azáltal, hogy javítja a vízelvezetést a területen, és megszünteti a rothadó szerves anyag koncentrációt, ha akad ilyen. Szabaduljon meg a bomlásban lévő farönköktől, gereblyézze el a levágott füvet, ássa ki az elföldelt faanyagot, engedje átszellőzni a területet, vágja le a nádat, és esetleg végezze el a régi talajtakaró cseréjét!

Időszakos elmocsarasodás
Alakítsa át az alacsonyan fekvő, láposodásra hajlamos részt nedvesség- és vízkedvelő növényekkel „esőkertté”! Ültesse be cserjékkel és évelő növényekkel, amelyek jól bírják a tócsákba gyűlő vizet, de a viszonylagos szárazságot is! A módosított talaj és a vízkedvelő növények felveszik a többletvizet, amely lassan, fokozatosan szivárog a földbe, ahelyett, hogy hirtelen lezúdulna a vízelvezetőben, vagy megülne a pázsit felszínén.

Vote it up
252
Tetszett?Szavazzon rá!