Így gondozza cicáját!

Hasznos tippjeinkkel egyszerűvé válik a macskák szőrének ápolása, illetve a gyógyszerek beadása is

Szépségápolás
A hosszú szőrű macskafajták mindennapos fésülést igényelnek, hogy a bundájuk ne váljon csapzottá és gubancossá, illetve hogy megelőzzük azokat a bőrproblémákat, melyeket az elhanyagolt szőrzet okozhat. Már kölyökkorban kezdje el a rendszeres, gyakori ápolást! Minden macskánál előfordulhat, hogy szőrcsomók képződnek a gyomorban, ezért még a rövid szőrű cicáknak is hasznuk származik a fésülésből.

A higiéniát szem előtt tartva jelöljön ki egy erre szolgáló helyet (tehát ne a konyhaasztalt), és terítse le egy törölközővel.

 Folyamatos, halk beszéd közben borzolja fel a cica bundáját a kezével, majd finoman kefélje végig szálirányban a szőrszálak tövétől a végéig. Először sávokban haladva tüntesse el a gubancokat. Ezután áttérhet egy ritkább, végül egy sűrűbb fogú fésűre.

 Ha az egyik fésű fogai megakadnának a bundában, térjen vissza az előző eszközre.

 Amikor végzett, dicsérje meg a cicát, és adjon neki egy kis jutalmat.

Orvosságok beadása
Némelyik macska szívesen beveszi az orvosságokat, mások viszont attól félnek, meg akarják mérgezni őket, ezért náluk a tabletták beadása nagy türelmet és határozottságot igényel. A következő három lépéssel ráveheti cicáját, hogy nyugodtan és ijedség nélkül bevegye a gyógyszereket.

 Burkolja a macskáját egy törölközőbe, majd üljön le vele a földre és fogja a térde közé. Ügyesebbik kezével egy nyugodt mozdulattal fogja át a fejét úgy, hogy az ujjai az arccsont alatt legyenek. Billentse hátra a macska fejét: az alsó állkapocsnak ettől el kell lazulnia.

 Fogja a tablettát a másik keze mutató- és hüvelykujja közé, majd a középső ujja segítségével nyissa le a cica állkapcsát, és helyezze a tablettát a nyelve hátsó részére.

 Engedje el a macska fejét, és simogassa a torkát, hogy nyelésre késztesse. Egy darabka vajjal segíthet, hogy lecsússzon a gyógyszer. Közben figyeljen, nehogy esetleg mégis kiköpje.

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!