Így gondozza szobanövényeit

Cserepes virágot kapott, és nem igazán tudja, mi a teendő? Íme, tizenkét trükk, hogy büszke lehessen rá

Keresse meg az ideális fényt
A növények elhelyezésekor ne feledkezzen meg róla, hogy a délre néző ablakok sokkal több napfényt kapnak, mint az északra nézők. Keleti és nyugati tájolású ablakok esetében legjobb, ha megfigyeli, mennyi világosságot kapnak nappal, illetve délután. A világosabb árnyalatú növények igényelnek több napfényt. Egy-két naponta forgassa el 180 fokkal a cserepet, hogy a növény egyenletesen fejlődhessen: hiszen folyamatosan a napfény felé fog nyúlni. Mivel nyáron erősebb a nap, mint télen, a fényre érzékenyebb növényeket ennek megfelelően esetleg néha költöztetni kell.

Rejtsen szivacsot a cserép aljába
Locsolás után gyorsan felszárad a föld – a következő trükkel könnyen elérheti, hogy tovább megtartsa a nedvességet. Átültetéskor a cserép aljába rejtsen el egy szivacsot, és arra szórja rá a földet. A szivacs víztározóként fog működni, azaz nemcsak hogy megtartja a vizet, de fel is szívja, ha véletlenül túllocsolná.

Teás locsolás
A páfrányokat, a gardéniákat és az egyéb, savas pH-értéket kedvelő szobanövényeket rendszeresen kényeztesse teával. Ha a sima víz helyett teával locsol, vagy a földbe nedves tealeveleket gyömöszöl, az idővel dús levelű, gyönyörű növényeket fog eredményezni!

Mielőtt elutazna
Először is, alaposan öntözze meg a növényeket! Ezután a mosdótálba vagy a kádba helyezzen nedves plüss törülközőket, és ezekre helyezze rá a növényeket, alátét nélkül – ügyeljen rá, hogy a cserép nyílásai hozzáérjenek a törülközőhöz! Nyissa meg a csapot úgy, hogy a hideg víz lassan csöpögjön, egyenesen a törölközőre – és hagyja így. A növények gyökerei fel fogják szívni a folyamatosan nedvesen tartott törülközőből a vizet.

Olvasson híreket növényének
Tényleg, nem vicc! Két okból is hatékony módszer: egyrészt a leheletével távozó szén-dioxid serkenti a növény gázcseréjét; másrészt ha a természetes fény elég az újság betűinek a kibogarászásához, azzal megbizonyosodhat arról, hogy a növény is elegendő fényt kap a megfelelő növekedéshez.

Tartsa tisztán a leveleket
A közhiedelemmel ellentétben a spriccelés egyáltalán nem hatékony megoldás, ha párásítani akarja a növény környezetét – erre egy párásító sokkal alkalmasabb, vagy ha a növényt egy kavicsokkal megtöltött edénybe állítja, amelybe épp annyi vizet önt, hogy az elérje a cserép alját. A spriccelés pedig arra jó, hogy tisztán tartsa a leveleket, és megőrizze azok frissességét; továbbá nedvességgel láthatja el így az új hajtásokat, miközben azok szép lassan gyökeret eresztenek. Mindehhez ásványi anyagokban szegény vizet használjon, és ügyeljen, hogy ne legyen hidegebb a szobahőmérsékletnél. Reggelente, ha tud, mindig spricceljen, de kizárólag azokat a növényeket, amelyek nincsenek közvetlen, erős napfénynek kitéve.

Ne öntse ki a maradékot
A szódavízben található ásványi anyagok serkentik a szobanövények fejlődését! A jótékony hatás érdekében heti egy alkalommal kapjanak szódavizet. Ne öntse ki továbbá azt a vizet sem, amelyben a keménytojást készítette: hagyja kihűlni, majd ezzel a tápanyagokban gazdag vízzel locsolja meg a növényeit.

Jégkockákkal tartsa nedvesen
A jégkockákat úgy rendezze el a földön, hogy a növény törzsét ne érintsék. Mivel a jég lassan fog elolvadni, fokozatosan fogja csak átnedvesíteni a földet.

Összekaristolják a padlót?
A súlyosabb cserepek könnyen kárt tehetnek a padlójában – ezt megelőzheti, ha már nem használt egérpadokat dug alájuk! Az egérpad megvédi a padló, vagy a bútor felületét, amire a növényt helyezi. Nagy méretű cserép alá előfordulhat, hogy több egérpadra lesz szüksége.

A ragyogás érdekében
Fényüket vesztettek a növényei? Mossa le a leveleket egy puha törlőkendővel, amelyet előtte fele-fele arányban meleg vízben hígított tejben mártogat meg! A levelek szépen ragyogni fognak, és attól sem kell tartania, hogy a pórusaik elzáródnának. Egy másik trükk: dörzsöljön kevéske mustárt a levelekre egy papír törlőkendő segítségével. Hetekig, sőt, akár hónapokig ki fog tartani a ragyogásuk.

Nem mindegy, mikorra tervezi az átültetést
A legjobb, ha tavasszal ülteti át a növényeket, mielőtt beindulna a növekedésük. A következő jelekből következtethet rá, hogy eljött az átültetés ideje: új, a régi levelekhez képest nagyon apró levelek jelennek meg; a föld gyorsabban kiszárad, illetve a víz átfut rajta anélkül, hogy átnedvesítené; a gyökerek túlnőnek a cserép aljában lévő nyílásokon, illetve megjelennek a föld felszíne fölött; a gyökerek olyannyira összecsavarodnak, hogy amikor kihúzza a növényt a cserépből, földet nem is lát, csak gyökeret.

A fagyiskanál mint kertészeti eszköz
Átültetés közben mindenhova szétszóródik a föld? Megelőzheti ezt, ha az új cserépbe egy fagyiskanállal lapátolja át a földet – erre ennél alkalmasabb eszközt keresve sem fog találni!

Vote it up
165
Tetszett?Szavazzon rá!