Így grillezzen csirkemellet

A sovány csirkemell kényesebb húsféle. Kövesse az alábbi útmutatót, és biztosan sikerrel jár

Nemcsak egy egész csirkét, hanem kicsontozott, bőr nélküli csirkemellet is választhatunk a boltban, hogy megsüssük, ám a kétféle hús grillezési módja nem is különbözhetne jobban egymástól. Ezt kell tudnia, hogy a csirkemellből ízletes, szaftos lakomát varázsoljon:

A csirkemell bőr nélkül alig tartalmaz zsírt, szinte kizárólag fehérjéből áll. Ez azt jelenti, hogy megsütve nagyon szárazzá válik – hacsak nem tesz lépéseket ennek elkerülésére.

 A legbiztosabb módszer a marinálás. Grillezés előtt legalább egy órára hagyja a csirkét a marinádban úszni. A legkedveltebb pácok közé a következők tartoznak:

Tandoori: joghurt, citromlé, hagyma, fokhagyma, gyömbér, currypor
Adobo: narancslé, citromlé, zöldcitromlé, paradicsomszósz, olívaolaj, chiliszósz, ancho chilipor
Citromos-kapros: joghurt, citromlé, friss kapor, újhagyma, fekete bors
Thai: thai halszósz, zöldcitromlé, cukor, reszelt gyömbér, zúzott fokhagyma, csípős szósz, apróra vágott menta és korianderzöld
Teriyaki: narancslé, szójaszósz, rizsecet, méz, reszelt gyömbér, zúzott fokhagyma, szezámolaj

 Nincs ideje a marinádkészítésre? Semmi gond: dörzsölje be a csirkemellet olívaolajjal, majd sózza meg, és hintsen rá bőven borsot, fűszereket és friss fűszernövényeket.

 A grillrácsok beolajozása mindig okos ötlet, bármit is süt, de különösen fontos a csirkemell grillezése előtt. Másként ugyanis a hús hozzáragad a rácshoz, és szakadások keletkeznek rajta.

 Grillezze magas hőfokon, és kenegesse gyakran a marináddal. Pár percenként forgassa meg, hogy egyenletesen süljön, és ne száradjon ki. A cél a 74°C-os belső hőmérséklet elérése – ez valószínűleg kevesebb, mint 10 percet igényel.

 A csirkemellnek is pihennie kell, miután lekerül a grillről. Várjon 5-10 percet, mielőtt tálalja vagy felszeleteli. Ha túl korán vágja fel, az összes nedvesség kicsorog belőle.

Vote it up
344
Tetszett?Szavazzon rá!